Ministr je hovado, napsal časopis doktorů. A známá tvář dělá dusno

19.02.2013 7:51

Magazín České lékařské komory, doručovaný lékařům, obsahoval ve svém únorovém čísle brutální útok na ministra Leoše Hegera, který si o sobě mohl přečíst, že je hovado. To rozlítilo známého lékaře Jana Hnízdila, podle kterého jsou taková slova v rozporu s etickým kodexem lékaře.

Ministr je hovado, napsal časopis doktorů. A známá tvář dělá dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

V únorovém čísle časopisu Tempus medicorum, vydávaného Českou lékařskou komorou, byla publikována anketa s otázkou,  zda již lékaři spočítali, o kolik je připraví úhradová vyhláška ministra Hegera. V odpovědi jistého Martina Konečného bylo možno se dočíst: „Pan ministr je stejné hovado jako Kalousek nebo kdokoliv jiný v naší pseudopravicové vládě.“ Jak redakce ParlamentníchListů.cz ověřila, přesně takové vyjádření se v časopise, který je na internetu k dispozici i v elektronické podobě, nalézá.

Tato slova nenechala klidným známého lékaře Jana Hnízdila. Ten v poznámce pro MF DNES připomněl, že zodpovědným šéfredaktorem periodika je prezident komory Milan Kubek, kterému posléze ocitoval etický kodex ČLK. Podle něj je základem vztahu mezi lékaři čestné, slušné a společensky korektní chování, s přiznáním práva na vlastní názor.

„Lékař v zájmu své stavovské cti nesmí znevažovat profesionální dovednosti jiných lékařů, natož používat ponižujících výrazů o jejich osobách a komentovat nevhodným způsobem jejich činnost,“ cituje dále z lékařského kodexu. Je prý zjevné, že zvěřejněný anketní příspěvek o docentu Hegerovi je zcela zjevným porušením těchto zásad.

Navíc tyto výroky zjevně brání kultivované diskusi, nezbytné pro hledání shody při řešení problémů zdravotnictví. Proto se Hnízdil jako řádný člen České lékařské komory ministru Hegerovi omlouvá, a žádá etickou komisi ČLK, aby celý případ prošetřila a vyvodila zodpovědnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…