Ministr, který řídil "blázinec", promlouvá stručně a jasně o Bémovi

29.03.2012 7:09

Bém je darebák a má vážně narušenou osobnost, prohlásil pro ParlamentníListy.cz někdejší ministr zdravotnictví (ČSSD) a pozdější šéf pražské Léčebny v Bohnicích Ivan David. Podle jeho osobních zkušeností pracovali na magistrátu všehoschopní neschopní úředníci. Nezajímá ho, odkud unikly nahrávky Béma s lobbistou Romanem Janouškem, ale proč nebyly použity pro stíhání.

Ministr, který řídil "blázinec", promlouvá stručně a jasně o Bémovi
Foto: ivandavid.cz
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David

„Mě obsah těch nahrávek nepřekvapuje, ale to, co mě hlavně vadí, je to, že všichni se zajímají, jak ty informace unikly.  Mě ale zajímá to, že když už ty informace byly získány, proč nebyly využity ke stíhání těch osob, které zjevně překračovaly své pravomoci,“ uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz Ivan David.

Důvody sledovat Béma tu byly! Je to darebák

„Jinak ke vzniku těch nahrávek - jsem přesvědčen o tom, že ty osoby měly být sledovány, protože důvod k podezření tady byl a nakonec se i potvrdil. A teď se tedy ptám, kde ty informace pět let ležely a proč nebyly za tu dobu použity ke stíhání těch osob. A kdo je pořídil, nebo jak unikly, je celkem nepodstatné,“ dodal.

O Bémovi má přitom jasno. „To, že pan Bém je velký darebák. To bylo a je všeobecně známo, to není nic, co bychom se dozvěděli jako novinku, že tento svého času druhý muž ODS se choval nekorektně a zjevně má těžkou poruchu osobnosti. A na to ho člověk ani nemusí příliš dlouho pozorovat a být psychiatr jako já,“ zpražil exprimátora David.

Jednal jsem s  nimi - děs

„Samozřejmě je na pováženou, když si uvědomíme, že takoví to lidé řídí tuto zemi, protože kam asi tak může směřovat pod jejich vedením,“ dodal.

David potvrdil, že jako šéf Léčebny v Bohnicích měl řadu zkušeností s jednáními s magistrátními úředníky, či samotným primátorem Pavlem Bémem. „Léčebna poskytovala péči, kterou pojišťovna nehradí a všude ve světě jako typicky komunitní péči ji financují buď stát, města, nebo kraje. Tak mi přišlo naprosto přirozené, aby tuto činnost financovalo město,“ přiblížil, proč s magistrátem jednal.

A pak popsal, jak to vidí. „Jednání s magistrátem bylo naprosto děsivou záležitostí. Já do té doby nezažil tak nízkou úroveň jednání. Nebylo možné získat informace. Nebylo možné se standardním způsobem domluvit na standardní smlouvě. S tak neuvěřitelnou úřednickou nekompetentností jako na magistrátu jsem se snad do té doby nikdy nepotkal,“ kritizuje David.

Jsou všehoschopní a neschopní

„Tady těch zkušeností nemám úplně málo. Tito lidé jsou nejenom všehoschopní, ale jsou i neschopní,“ uzavřel David.

Pro úplnost dodejme, že propojení bývalého primátora Pavla Béma a podnikatele Romana Janouška je už předáno policii. Informoval o tom policejní prezident Petr Lessy. Vyšetřování přitom vítá i sám Bém, podle něj je to jediný způsob, jak lze kauzu vyšetřit.

Ten z gruzínského Tbilisi pro ParlamentníListy.cz uvedl, že „odposlechy jsou odporné svinstvo“.

A nelegální odposlechy jsou pak podle něj brutálním a protizákonným zásahem do soukromí a jejich pořízení i následná nezákonná manipulace a zveřejňování považuje za ohrožení stability demokratického systému

Budu se hájit do bezvědomí

„Do bezvědomí se budu hájit. Je to pro mne věcí cti a elementární lidské důstojnosti. Budu odmítat pokryteckou hru na politickou očistu, ať už kdekoliv, nejvíce však na pražském magistrátu. Budu nadále odmítat hru na obětního beránka. Budu trvat na vyšetření celého případu a potrestání viníků,“ uvedl Bém pro ParlamentníListy.cz.

Připomeňme, že kauzu odposlechů odstartoval postupným zveřejňováním nahrávek deník MfD, od kterého kauzu převzala a začala rozvíjet další média. Přestože Bém od začátku vinu popírá, čelí většinovému názoru oslovených respondentů, že hovory jsou důkazem prorůstání byznysu do politiky. Lobbista Janoušek měl být přitom tím, kdo Béma v podstatě řídil.

„O čem pan Janoušek ve skutečnosti rozhodoval? Návodný je příběh ředitele pobočky VZP. Mám si zaškrtnout dvě jména, praví se v nahrávce. Pochybuji, že jsem to udělal. V každém případě je nakonec vybrán ředitel, kterého jsem nikdy předtím neviděl a nikdy po něm nic nežádal,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bém.

Rozhoduje spousta lidí, ne Janoušek

„Pan Janoušek se nejspíš snažil jako mnoho „vlivných lobbistů“, kteří se snaží každý den v této zemi ovlivnit stovky rozhodnutí. Ve skutečnosti ale o nich rozhodují statutární a kolektivní orgány v auditovaných výběrových řízeních a managementy obchodních společností. Ti všichni se svými pravomocemi a svojí odpovědností,“ dodal exprimátor Prahy a dnes poslanec ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…