Mít dva tatínky není ono. Dienstbier v ČSSD narazil kvůli gayům

18.08.2012 8:29

Senátor a kandidát ČSSD na prezidenta Jiří Dienstbier Jiří Dienstbier chce do zákona prosadit možnost adopce dětí homosexuálními páry. U svých kolegů ze sociální demokracie ale poměrně ostře narazil. Většina z nich, kteří reagovali, tento návrh odmítá.

Mít dva tatínky není ono. Dienstbier v ČSSD narazil kvůli gayům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

„Homosexuální páry a jednotlivci u nás děti běžně vychovávají. Znám několik takových případů a děti v tomto prostředí se mají velmi dobře a dostávají skvělou péči, kterou potřebují. A to by z hlediska dětí mělo být to nejpodstatnější. S tím souvisí téma adopcí a myslím, že pro děti je lepší vyrůstat v takovém prostředí a není jim ho schopen nahradit ani sebelepší ústav,“ řekl Dienstbier.

Většina poslanců a senátorů, kteří reagovali na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda podporují Dienstbierovu iniciativu, se k adopci dětí homosexuály staví negativně či minimálně zdrženlivě. Většinou argumentují tak, že je důležitá podpora tradiční rodiny a že registrované partnerství homosexuálů je dostatečně vstřícný krok vůči této menšině. Malá část namítá, že homosexuální pár je lepší než pobyt dítěte v dětském domově.

Asi nejostřeji se k tomu vyjádřil poslanec Jaroslav Foldyna, který je znám i tím, že na Hrad podporuje Miloše Zemana. „Senátor Dienstbier by měl prosadit zrušení soukromých exekutorů, a ne proklamovat kraviny!“ rozzlobil se Foldyna.

Rodina je svazek muže a ženy

Proti je i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Já jsem zastáncem možnosti uzavřít registrované partnerství, což rozhodně nelze srovnávat s manželstvím. Je dobře, že tam existuje možnost upravit si vztahy pro případ dědictví či návštěv partnerů v nemocnici, na druhou stranu podle mě není důvod prosadit adopci dětí homosexuálními páry. Takový zákon bych osobně nepodpořil, byť jsem ochoten o něm vést diskusi a nemyslím si, že by měl být takový názor nějak hystericky odmítán. Pokud by mě nepřesvědčily nějaké nové argumenty, tak bych pro takových zákon nejspíš nehlasoval,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tejc.

„Myslím si, ten argument, že je vždy lépe, aby děti byly vychovány v rodině – no vlastně už označit homosexuální partnerství za rodinu je protimluv – raději než v ústavech právě třeba homosexuálními páry zcela neobstojí, právě protože si nemyslím, že by homosexuální páry měly zájem adoptovat děti, které v ústavech zůstávají, tedy například mentálně či postižené děti. Čili by se homosexuálové ucházeli o děti, které šanci na uplatnění v heterosexuálních rodinách mají už dnes. Čili si myslím, že takovou právní úpravou by ani nějaký zásadní zlom v tom, že by se vylidnily ústavy, nenastal. Byla by zde jen další skupina lidí, která by měla zájem o ty děti, o které je zájem již dnes,“ argumentuje Tejc.

Adopce podle Tejce souvisí s rodinou a rodinu tvoří muž a žena. „Aniž bych komu chtěl bránit v jeho sexuální orientaci a je dobře, že homosexualita není kriminalizována, tak nevidím důvod, podporovat adopci dětí homosexuály. Stejně tak bych i odmítal nějaký volnější svazek, jak to navrhuje Petr Nečas, protože manželství není v tuto dobu dostatečně atraktivní. Není důvod, proč vymýšlet nějaké radikální změny. Pokud institut manželství není dnes dost atraktivní, tak je to proto, že ho stát dostatečně nezvýhodňuje například daňově. Zrušení společného zdanění manželů manželství a rodinu rozhodně nepodpořilo,“ uzavřel šéf poslanců sociální demokracie.

Soukromý názor, ale debata je správná

I předseda strany Bohuslav Sobotka připouští, že nyní pro tuto věc neexistuje dostatečná podpora. „Osobně jsem pro, ale ani v ČSSD, ani ve společnosti na tom zatím není většinová shoda. Je dobře, že Jiří Dienstbier toto téma otevřel, nyní musí následovat společenská debata, která by se ale neměla uměle urychlovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Sobotka.

Podle místopředsedy ČSSD a Senátu Zdeňka Škromacha se jedná pouze o soukromý názor Jiřího Dienstbiera. „ČSSD prosadila registrované partnerství. A jasně definovala, že nepodpoří rozšíření o adopce dětí homosexuály. Na tomto postoji se nic nemění a já jej plně sdílím,“ řekl redakci Škromach. Zato místopředseda poslaneckého klubu Jan Hamáček jen stručně uvedl, že návrh podporuje.

Místopředseda poslaneckého klubu Václav Votava sdělil, že má pro společný život homosexuálních párů pochopení, a proto hlasoval pro přijetí zákona o registrovaném partnerství. „K povolení adopce dětí jsem však velmi zdrženlivý. Nebráním se ale diskusím na toto téma,“ dodal Votava.

„Je to na velkou odbornou i společenskou debatu, která se teprve otevírá,“ uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Děti by se jim smály za dva tatínky...

Senátor Pavel Lebeda je taktéž odpůrcem adopcí dětí homosexuály: „Děti jsou vnímavé a všímavé a tak si brzy takové nešťastné dítě všimne, že na rozdíl od ostatních dětí má doma dvě maminky, eventuálně dva tatínky, které se spolu líbají, projevují si něžnosti a sdílejí spolu ložnici. Dítě záhy vycítí, že je to něco nepatřičného. Všimnou si ovšem i ostatní děti, něco zaslechnou i doma, a tak bude dítě homosexuálů terčem pošklebků a poznámek, bude traumatizované a neurotizované. Děti dovedou být kruté. Myslím si, že dítě v neúplné rodině na tom nakonec může být lépe, než dítě v homosexuální rodině“.

Senátor Jaroslav Palas není pro návrh. „Děti mají být vychovávány ve standardních rodinách. Myslím si, že se chce Jiří Dienstbier pouze zviditelnit,“ myslí si senátor.

„Jistě uznáte, že není vhodné ani slušné kritizovat vlastním vedením byť nepřímo vybraného kandidáta na prezidenta. Jako senátor se zřejmě liberálními sklony má na podobné aktivity i právo. To já jsem oproti synovi Jiřího Dienstbiera daleko konzervativnější. Mám proto pocit, že to není nejlepší pro mě hlasovatelný nápad. Jistě, mediálně je možná zajímavý. Ale tato nemocná společnost má mnoho daleko závažnějších, palčivějších a tudíž k urychlenému řešení vhodných problémů. Vedení ČSSD by jistě prospělo zcela stručně a jasně je umět pojmenovat a stejně tak lidu naprosto srozumitelně nastínit řešení. Pak by naše tolik potřebné volební preference vzrostly jistě více než takto maximálně o čtyři procenta. Ale já nejsem místopředseda. Třeba se pletu,“ řekl redakci poslanec Jiří Koskuba.

Demografický propad a tradiční rodina

„S ohledem na současnou demografickou situaci české populace preferuji a podporuji tradiční rodinu,“ uvádí poslankyně Dana Váhalová.

„Jsem zásadně proti,“ reagoval poslanec Stanislav Křeček. „Osobně bych měl s podporou takového zákona problém,“ reagoval podobně senátor Jaroslav Strnad.

„Myslím, že jde o osobní názor pana senátora Dienstbiera. Otázka adopce dětí touto skupinou občanů, pokud vím, nebyla dosud v ČSSD diskutována a byť podporuji registrované partnerství, nejsem přesvědčená, že adopce by byla vhodná,“ říká poslankyně Hana Orgoníková.

„Mohu rozumět důvodům, které vedou pana senátora k tomuto návrhu. Já osobně podporuji tradiční rodinu a uvedený návrh těžko podpořím,“ informuje poslanec Antonín Seďa.

Společnost na tento krok není zralá

„Považuji se za velmi tolerantní a otevřenou novým trendům. V tomto případě se však domnívám, že společnost na tento krok není zralá. Obávám se, že překotné schválení by mohlo vnímání dané problematiky u veřejnosti poškodit. S mým hlasem v nejbližší budoucnosti pan kolega počítat nemůže,“ říká senátorka Dagmar Zvěřinová.

Senátor Jiří Bis, poslanec Václav Klučka, senátorka Dagmar Terelmešová, poslanec František Bublan, a první místopředsedkyně senátorského klubu Božena Sekaninová jenom krátce uvedli, že jsou proti návrhu.

Poslanec Ivan Ohlídal řekl, že nezná podmínky, za kterých by Dienstbierův návrh umožňoval adopci dětí homosexuály. To je pro něj totiž podstatné pro to, jak by hlasoval. „Takže v této chvíli nemohu říci, jak bych hlasoval. Z obecného hlediska považuji tuto záležitost za komplikovanou a je nutné ji věnovat ještě náležitou pozornost před schválením jakéhokoli zákona umožňující takovou adopci dětí,“ dodal poslanec.

Lepší homosexuálové než ústav

Najde se ale i několik zastánců homosexuální adopce dětí. „Homosexualita není nakažlivá a než dětský domov je lepší cokoli,“ tvrdí poslanec Stanislav Huml.

Podobně argumentuje i poslanec Milan Urban. „Určitě je to pro dítě mnohem šťastnější život než ústav“. „Dítěti vychovávaném v láskyplném prostředí je jistě lépe než v ústavu nebo dětském domově,“ přitakává senátor Miroslav Nenutil.

Poslanec Roman Sklenák říká, že jediným kritériem při rozhodování o osvojení by měl být zájem dítěte. „Proto není žádný důvod vylučovat homosexuály ze ze skupiny potencionálních adoptivních rodičů,“ dodává poslanec.

Podobnou argumentací operuje i senátor Jozef Regec: „Jsem toho názoru, že pro kvalitní výchovu a péči o dítě jsou jiná kritéria – například schopnost rodiče chránit, zajistit, být trpělivý, obětavý, dát dětem lásku a pocit jistoty. Sexuální orientaci rodiče považuji za druhořadou.“

„Setkáváme se stále více s tím, že děti mnohdy vyrůstají v rozvrácených rodinách. Proto vítám možnost adopce dětí do ´rozumného´ rodinného prostředí, byť s homosexuály,“ uvádí poslanec Václav Neubauer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…