Mlaďas z ODS: Díky nadaci pro chudé mám vystaráno

14.10.2012 11:25 | Zprávy

V těchto dnech oslavil pětadvacáté narozeniny. Občanský demokrat Jakub Ozaňák z Mostu, který je místopředsedou komise národnostních menšin mostecké městské rady, studuje vysokou školu. K tomu, aby mohl odvádět nejlepší výkony, mu kdysi pomohl obolus z nadace pro chudé studenty.

Mlaďas z ODS: Díky nadaci pro chudé mám vystaráno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Letos mostecká Nadace Student podpořila už 63 mladých lidí z chudých rodin v regionu, který se potýká s nejmenším počtem vysokoškolsky vzdělaných lidí. Přitom ve statutárním městě je hned několik detašovaných pracovišť vysokých škol.

Mostecko má nejnižší zaměstnanost v republice a spadá do lokality s nejmenším počtem vysokoškolsky vzdělaných osob. Právě nízká ekonomická síla obyvatel, způsobená velkým počtem mužů a žen bez práce, by mohla ještě více prohloubit neschopnost financovat studium dětí, zejména těch talentovaných, kteří jsou bohužel ze sociálně slabších rodin.

„Jedním z důvodů pro tento typ podpory je i skutečnost, že vykazujeme nejmenší procento vzdělaných lidí v našem kraji. Jedná se proto o dobrý počin a ukázku, jak se lze mimo jiné zasloužit o to, aby se dobře studovalo i těm, kteří nejsou zcela zabezpečeni,“ uvedla při letošním předávání stipendijních smluv náměstkyně primátora města Mostu a krajská zastupitelka Hana Jeníčková, která v nadaci zastává roli předsedkyně dozorčí rady.

Příkladem stipendisty, který by měl s kvalitním studiem jinak materiální problémy, je i někdejší šéf zdejšího Dětského parlamentu Jakub Ozaňák z Mostu. Na finanční podporu měl nárok a získal ji dokonce několik let po sobě. „Stipendium od mostecké Nadace Student mi pomohlo hlavně na pořízení kvalitní literatury, nejen české, ale i zahraniční, která není zrovna nejlevnější, a já jsem mohl srovnávat nejen práce českých, ale i zahraničních historiků, kteří se věnovali stejnému tématu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Díky Nadaci Student má tedy velmi kvalitní knihovnu, na kterou je stále pyšný. „Stejně tak jsem si z tohoto stipendia platil výlohy spojené s cestováním do školy a podobně,“ dodává. Nadace mu prý pomohla právě v době, kdy na tom rodina nebyla finančně nejlépe a on si musel při studiu vydělávat i na brigádě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…