Nadějná politička z ODS naříká nad nepromyšlenými kroky vlády

22.05.2013 7:53

Starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová byla nedávno vyhlášena Nadějnou političkou roku 2013. Jako jedna z mála pravicových lídrů v Karlovarském kraji dokázala vyhrát volby a udržet tak pro ODS křeslo v čele města. Byla však doslova zaskočena vítězstvím komunistů v krajských volbách. Karlovarský kraj je totiž dodnes živým pomníkem zločinů komunismu. ParlamentnímListům.cz také řekla, co vytýká současné vládě.

Nadějná politička z ODS naříká nad nepromyšlenými kroky vlády
Foto: archiv Jany Vildumetzové
Popisek: Jana Vildumetzová

„Absolutně vítězství komunistů nechápu. O našem městě je z období totality známo, že zde bylo umístěno několik set politických vězňů. Každý rok se tady koná na místním hřbitově pietní akt s názvem Jáchymovské peklo. A pokaždé přijede mnoho lidí uctít památku  obětí, které v našem městě prožili utrpení, ponížení, mučení. Vždy, když tam vypráví ty otřesné příběhy, kterým museli čelit a prožít, mám z toho husí kůži a bolí mě, že někteří lidé tak rychle zapomněli,“ říká rozhořčeně a zklamaně. 

Vládě vytýkám mnoho věcí

Nabízí se však otázka, zda volební  úspěch komunistů není také zaviněn chováním pravicové  vlády, například kontroverzními rozhodnutími s dopadem na nezaměstnanost, lázeňství apod. Jana Vildumetzová to částečně připouští: „Vládě vytýkám mnoho věcí, především ty, které se týkají měst a obcí a dále nepromyšlené dopady změn na občany. Při poslední návštěvě premiéra Nečase, ministra životního prostředí Chalupy a Jiřího Pospíšila jsem všechny podněty předala. Nelíbí se mi sociální reforma s přesunem veřejné služby na úřady práce, dále novela zákona o občanských průkazech (ty můžou dnes vydávat jen obce s rozšířenou působností), zákon o veřejných zakázkách a mnoho dalších. Všechny je řešíme prostřednictvím Svazu měst a obcí a na odborné komisi veřejné správy ODS. Čelním politikům kladu na srdce, aby více přemýšleli o dopadech navrhovaných změn, naslouchali kritice a z chyb se poučili. Každý jsme chybující, ale každá chyba by se měla napravovat.“ 

Koalice se nedokáže domluvit 

Když se jí zeptáme, co říká  jako krajská zastupitelka na semknutou koalici ČSSD a KSČM a na to, jak odolává protestům části veřejnosti, netají se svými pocity: „Koalice se takto bohužel sestavila a já cítím, že ne všichni, kteří jsou její součástí, jsou spokojeni. Myslím si, že se v mnoha názorech neshodují a nedokážou se domluvit. Nejednotnost pak ubližuje především rozvoji našeho kraje," řekla.

A uvedla konkrétní příklad: „Na posledním zastupitelstvu se projednával prodej pozemku společnosti Sokolovské uhelná, což je největší podnikající subjekt v kraji, který zaměstnává okolo čtyř a půl tisíce lidí. Společnost si chce tento pozemek zakoupit a vybudovat na něm tolik občany žádaný parkovací dům u nemocnice v Sokolově. Pacienti a jejich návštěvy, lékaři, ale i obyvatelé z okolí nemají kde zaparkovat, každý z uvedených by o tom mohl vyprávět. Konečně přišel někdo s řešením i jeho financováním, odhadem ve výši  60 milionů korun, které nás občany nebude nic stát. Na místo toho, abychom hledali cestu, jak  nejrychleji této společnosti vyjít vstříc, snaží se levicová koalice prodat pozemek za cenu, jako by šlo pouze o podnikatelský záměr," doplnila.

Pokud se mi něco nelíbí, tak se ozvu

Idylická rozhodně není ani spolupráce pravicových stran, příkladem je situace na pražském magistrátu. Na mnohé voliče ODS to působí, že vyklízí pozice levici a jenom tomu pasivně přihlíží. To si ale starostka nemyslí. „Já osobně jsem spokojena s činností regionální organizace a pokud se mi něco nelíbí, tak se ozvu. Dnes se podle mého názoru všechno špatné hledá na ODS. Začala jsem pracovat v odborné komisi ODS - Veřejná správa, kde je z každého kraje jeden zástupce. A když jsme asi před dvěma týdny měli první jednání, tak jsem tam tak seděla a poslouchala ostatní a  v duchu jsem si říkala - kolik schopných a pracovitých lidí ta ODS má, ale co jí je to platné, když má dnes takový mediální obraz a všichni se hází do jedné hromady. Co teď dělat? Utéci? To dělají jen zbabělci a ti, kteří si řeknou 'musím jinam', tady už z toho nic mít nebudu. Politika není něco, co se dá vlastnit, ale je to poslání, které vám nesmí stoupnout do hlavy, nesmíte zpychnout a naopak být nohama na zemi, neustále si opakovat, že jste tady pro lidi a ne pro sebe,“  dodává Jana Vildumetzová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…