Nas*at LIDEM, paní Karolíno? Nová strana Peake trpí, jen co vznikla

04.05.2012 9:06

Jen co Karolína Peake představila název své nové strany, projevila se naplno lidová tvořivost. Název LIDEM, zkracující označení „Liberální demokraté“, je všemožně zesměšňován a parodován. Vrcholným kouskem se pak stalo založení „pirátské platformy“ nové strany. Profil ironizující odštěpení liberálních demokratů od strany Věci veřejné se objevil na Facebooku hned ve čtvrtek.

Nas*at LIDEM, paní Karolíno? Nová strana Peake trpí, jen co vznikla
Foto: Redakce / repro Facebook
Popisek: Recesistické reakce na nový název strany Karolíny Peake se vyrojily okamžitě po jeho odtajnění

Například Martin Komárek v komentáři pro MF DNES vtipkuje o významu zkratky LIDEM. Podle něj Peake „sleduje moderní kurs, kdy se strany nejmenují nudně politologicky, ale poeticky.“ Tento název je však podle něj poněkud nešikovný. „Obyčejnými lidmi operoval Paroubek a vyneslo mu to výprask. Lidem (nikoliv LIDEM) operovali komunisté a lid je právem nenáviděl. V dnešní kapitalistické době si zas můžeme snadno splést LIDEM s LIDLEM,“ píše komentátor.   

Mladá fronta také cituje chat na serveru IDNES.cz, kde se objevilo mnoho ironických variací na stranický název. Navrhovaly například rozšíření na LIDEM kradem nebo LIDEM seberem. Poté se deník zamýšlí, že „lidé“ jsou v politice v kursu. „Pojmenování je to lehce populistické, ale doba to vyžaduje a lidé na lidi slyší,“ cituje psychologa Jiřího Brančíka.

Na největší protivládní facebookové stránce „Stydím se za vládu ČR a chci její demisi“ se objevila variace „Nasrat LIDEM“.

Recesisté: I LIDEM už má odpadlíky

Novinky.cz si všímají i falešného facebookového profilu, na kterém se prezentuje „pirátská platforma“ strany. Tento profil ironizuje fakt, že strana LIDEM vznikla z poslanců zvolených za Věci veřejné. „Jsme pirátská platforma strany Lidem, odklonění členové platformy Karolíny Peake a bývalí neformální členové Věcí veřejných. Nejsme faktičtí lídrové,“ píše se na informačním sloupku profilu.  

Oficiální přípravný výbor Liberálních demokratů se od profilu distancuje. „Tato stránka na sociální síti je falešná a není vytvořena naší platformou, proto informace uvedené na této stránce včetně kontaktního e-mailu jsou nepravdivé,“ sdělil její mediální zástupce Miloš Skácel.

Logo platformy obsahuje piktogram odkazující k České pirátské straně. Podle Novinek však zatím není zřejmé, zda za akcí skutečně stojí Piráti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…