Nečas oznámil ostré pokuty pro ty, co dělají hlouposti při povodních

10.06.2013 13:21

Ústřední povodňová komise zakázala plavbu všech plavidel v oblastech, kde platí druhý nebo třetí stupeň povodňové aktivity. Oznámil to premiér Petr Nečas na brífinku po zasedání ústředního krizového štábu.

Nečas oznámil ostré pokuty pro ty, co dělají hlouposti při povodních
Foto: Repro ODS
Popisek: Petr Nečas v Zálezlicích

Porušení tohoto nařízení se bude trestat pokutami až ve výši 20 tisíc korun, v případě ohrožení bezpečnosti druhých osob může mít postih dokonce trestněprávní charakter. „Toto snad odradí nezodpovědné lidi od nezodpovědného chování,“ pronesl Nečas.

Premiér dále prozradil, že ústřední krizový štáb se zabýval otázkou usnadnění vydávání dávek pomoci v hmotné nouzi. „Pro zrychlení přístupu k těmto dávkám jsme se rozhodli, že jako důkaz o postižení povodněmi budou akceptována i čestná prohlášení jednotlivých osob,“ upřesnil.

Nečas také připomněl částku 300 milionů korun uvolněnou na nezbytné náklady. Státní správa hmotných rezerv jedná o dalších zhruba 130 milionů korun v materiálním plnění.

V rozbouřené řece zemřel další člověk

Policejní prezident Martin Červíček uvedl, že letošní povodně už mají svou jedenáctou oběť. Stal se jí mladík, který v noci na pondělí spadl v Sušici do řeky Otavy. Jeho bezvládné tělo odnesla řeka až do Žichovic, z vody ho hasiči vytáhli na lanech. V souvislosti s povodněmi policie prý řeší už šestnáct trestných činů, které souvisí zejména s rabováním v evakuovaných oblastech.

Čtyři osoby jsou navíc stále pohřešované, i z tohoto důvodu proto Červíček zákaz plaveb vítá. „Varovali jsme vodáky před rozvodněnými řekami, ale často marně. Proto věřím, že tento zákaz a hrozba trestu je konečně odradí od hazardního přístupu,“ dodal závěrem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…