Někdo mi mohl hacknout telefon, vysvětluje Kalousek podivnou SMS

16.07.2012 19:53

Ministr financí Miroslav Kalousek, který má v těchto dnech spoustu práce s ospravedlňováním toho, proč volal vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi a policejnímu prezidentovi Petru Lessymu, přichází s novým vysvětlením své údajné esemesky.

Někdo mi mohl hacknout telefon, vysvětluje Kalousek podivnou SMS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

"Někdo mohl hacknout můj telefon. Zní to neuvěřitelně, ale v téhle estébácké kauze je možné vše," řekl Kalousek časopisu Respekt, aby vysvětlil údajný rozpor ve svých slovech. Ministr Kalousek totiž volal detektivu Mazánkovi, který je činný v kauze Vlasty Parkanové. Poté, co zaneprázdněný policista nezvedl telefon, měl mu ministr údajně poslat esemesku, ať se mu ozve, a podepsal se v ní jako "Váš klient Kalousek". Právě to ale Kalousek doteď označoval za výmysl.

Kdo nebo proč by zprávu jeho jménem posílal, komentovat nechce. "Z toho se zpovídat nebudu," řekl ministr s tím, že všechny svoje důkazy předloží až Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), které už dal podnět k prověření celého případu.

Samotná inspekce ale nemůže Kalouskův údajný nátlak nijak vyšetřit. Jediným oprávněním inspektorů je prověřovat možnou trestnou činnost samotných policistů, k pátrání o tom, zda policistům Kalousek nevyhrožoval, již pravomoc nemají. Pokud by na takovou indicii narazili, musí se obrátit na kriminální službu, ta může prověřovat i civilisty.

Kalousek chce prý zdržovat

To, že se ministr obrátil na GIBS a ne přímo na policii, někteří vysvětlují jako snahu zpomalit práci vyšetřovatelů. Policisté budou muset chodit opakovaně na výslechy, což jim bude ubírat čas ve vyšetřování případu CASA. První výslech Mazánka proběhl již minulý pátek.

Případem se nakonec bude zřejmě zabývat i Nejvyšší státní zastupitelství. Na to se obrátil ministr vnitra Jan Kubice, aby prověřilo možné ovlivňování všech významných kauz, s důrazem na případ letounů CASA.

Kvůli případu lze očekávat i změny na politické scéně, píše Respekt. Bezpečnostní výbor totiž vyzval premiéra Petra Nečase, aby Kalouska odvolal, protože nebyl schopen přesvědčit poslance o své verzi, tedy že jde o spiknutí proti jeho osobě. Opozice už také ohlásila, že vyvolá mimořádnou schůzi sněmovny, kde se bude hlasovat o důvěře celé vládě. Zda celá věc skončí ministrovým odvoláním, je otázkou. Premiér by tím riskoval odchod Kalouskovy TOP 09 z vlády a tím i její pád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…