Nenažranost? Bývalé vedení kraje zkoumá policie kvůli pobírání peněz navíc

12.02.2013 8:08

Lavina opletaček s policií vrcholných libereckých politiků pokračuje. Po primátorce Liberce Martině Rosenbergové je má i bývalé vedení Libereckého kraje v čele s exhejtmanem Stanislavem Eichlerem. Příčinou je schválení neoprávněného vyplácení odměn v krajských firmách uvolněným radním.

Nenažranost? Bývalé vedení kraje zkoumá policie kvůli pobírání peněz navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Protikorupční policie nyní obvinila devět vrcholných politiků ze zneužití pravomocí veřejného činitele, dva radní čelí obvinění z trestného činu podvodu. Postižená českolipská nemocnice požaduje po dvou bývalých radních – Zdeňku Bursovi a Pavlu Petráčkovi - navrácení neoprávněně získaných peněz. Pobouřeni jsou i voliči.  „Takto si přilepšovat k již tak hezkým platům krajských radních je v době krize naprosto nechutné obžerství,“ myslí si Liberečan Jan Červený.

Vůbec by mě nenapadlo, že za dozorčí radu budou brát peníze, tvrdí exnáměstkyně

V čem je problém? Vedení kraje schválilo vyplácení odměn uvolněným zastupitelům, kteří působili v dozorčích radách krajských firem. Což je v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Škodu vyčíslila protikorupční policie na 850 tisíc korun. „Kvůli nenažranosti některých má průšvih spousta jiných lidí,“ lakonicky vystihl podstatu věci chrastavský starosta Michael Canov.

Obviněni jsou totiž i ti, kteří nesouhlasí s tím, aby uvolnění radní pobírali ještě další peníze. Třeba Lidie Vajnerová, která jako jediná nebyla ve vedení kraje z ČSSD, ale zastupovala zde Stranu pro otevřenou společnost. „Odhlasovali jsme odměny pro dozorčí rady českolipské nemocnice a společnosti Silnice LK ještě předtím, než byla známá jména těch, kteří tam nastoupili. Ani ve snu by mě nenapadlo, že radní, kteří tam byli dosazeni, za to budou brát peníze,“ konstatovala bývalá náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch.

Podobným případem je bývalý radní pro zemědělství Jaroslav Podzimek, kterého i tehdy velice kritická opozice považovala za slušného muže. Ostatně sám působil v dozorčí radě jiné krajské společnosti – Státním statku Frýdlant. „Nevzal jsem si tam za tři roky ani korunu,“ uvedl.

Jsou ostudou sociální demokracie, míní senátor

Jiní výtečníci si však korunky brali. A že jich bylo docela dost. Bývalý radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa vyinkasoval za svoji účast v dozorčí radě českolipské nemocnice přes 350 tisíc korun, jeho kolega – radní pro sociální věci Pavel Petráček - byl o sto tisíc korun skromnější. „Slíbili, že peníze nemocnici vrátí, což se doposud nestalo. Dělají ČSSD ostudu,“ domnívá se českolipský senátor Karel Kapoun. Ostatně i kvůli tomuto skandálu dopadli sociální demokraté v krajských volbách velice neslavně. Naštvaná je i českolipská nemocnice. Radní už vyzvala, aby neoprávněně nabyté peníze vrátili. Pokud tak neučiní, chtějí se připojit k policejnímu trestnímu stíhání.

Radní Bursa si dokonce schválil odměny sám pro sebe

Velice podobný případ, tentokrát se týkající nemocnice v Liberci, přivedl do potíží i libereckou primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD). Město je totiž menšinovým vlastníkem liberecké nemocnice a primátorka ho zastupovala na valné hromadě na podzim 2011, kde se o penězích v dozorčí radě rozhodovalo. Tehdy schválila odměny i pro Martina Seppa, tehdejšího radní pro dopravu, a opět pro Zdeňka Bursu. Většinovým vlastníkem liberecké nemocnice je kraj a ten zastupoval právě Bursa. Takže si schválil odměnu i sám pro sebe.

Kvůli tomu policie už loni v červnu obvinila libereckou primátorku Martinu Rosenbergovou, Bursu a generálního ředitele liberecké krajské nemocnice Jiřího Veselku z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Martin Sepp a Zdeněk Bursa si ke svému tehdejšímu sedmdesátitisícovému platu radních přilepšili  30 tisíci v dozorčí radě liberecké nemocnice. Po kritice od tehdy opozičních Starostů pro Liberecký kraj i ze strany médií se nejdříve cukali a odmítli se odměn vzdát, nakonec tak však učinili. Tento případ je již v pokročilejší fází než výše zmíněný. Policisté už navrhli podat obžalobu.

Jde o nechutné obžerství

Vyplácení odměn rozhořčilo i Liberečany. Například bývalého sociálního demokrata Jana Červeného. „Zneužívání peněz daňových poplatníků není morálně obhajitelné. Takto si přilepšovat k již tak hezkým platům krajských radních je v době krize naprosto nechutné obžerství,“ myslí si. „A je to o to trapnější v momentě, kdy se ČSSD snaží mluvit o tíživé sociální situaci většiny lidí a někteří její členové sami zneužívají své postavení k naprosto sobeckému prospěchu,“ dodal.

Obviněné bývalé vedení kraje (ve funkcích 2008 - 2012)

Stanislav Eichler – hejtman (exČSSD)
Lidie Vajnerová – náměstkyně pro kulturu (SOS)
Martin Sepp – náměstek pro dopravu (ČSSD)
Vít Příkaský – náměstek pro hospodářský rozvoj (ČSSD)
Radek Cikl – náměstek pro školství (ČSSD)
Zdeněk Bursa – radní pro ekonomiku (ČSSD)
Pavel Novák - radní pro zdravotnictví  (ČSSD)
Pavel Petráček – radní pro sociální věci (ČSSD)
Jaroslav Podzimek – radní pro zemědělství (ČSSD)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…