Nezneužívejte olympijské hry k propagaci svých cílů, vyzval všechny velvyslanec Remek

02.02.2014 14:25

Někdejší komunistický europoslanec Vladimír Remek se krátce před zimními olympijskými hrami v Soči stal českým velvyslancem v Ruské federaci. Mají se Češi bát o svou bezpečnost při sledování olympiády přímo v Rusku? Nejen o tom byla řeč v nedělních Otázkách Václava Moravce, kam Remek zavítal jako host. Mluvil také o lidských právech a případné dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

Nezneužívejte olympijské hry k propagaci svých cílů, vyzval všechny velvyslanec Remek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta podpořil i bývalý československý kosmonaut Vladimír Remek

Hned v úvodu Remek prozradil, že se intenzivně věnuje studiu pravidel, která by měli respektovat návštěvníci olympiády. Jedno z nich např. říká, že nositelé transparentů budou muset mít u sebe i notářsky ověřený překlad. „My půjdeme na sportoviště bez transparentů,“ poznamenal k tomu Remek. Jak sportovce, tak návštěvníky pak požádal, aby měli trpělivost s důkladnými bezpečnostními opatřeními.

„Já jsem si vždycky myslel, že jsou olympijské hry svátkem pro sportovce i pro fanoušky ... Často se také připomíná, že již ve starověku po dobu olympijských her zmlkly zbraně. A mně jako občanovi se nelíbí, že někdo chce tyto hry využít k prosazení svých cílů,“ pokračoval velvyslanec v narážce na hrozby teroristických útoků. „Apeluji na všechny, aby olympijské hry nezneužívali k vyřizování si svých vlastních účtů,“ žádal Remek.

Na hry zavítá i prezident Miloš Zeman, ale Remek nepředpokládá, že by při jeho návštěvě došlo k nějakým delším jednáním např. o hospodářských otázkách. Na to bude určena až další oficiální návštěva Miloše Zemana v Rusku, která by mohla proběhnout v druhé polovině tohoto roku.

Porušování lidských práv

Velvyslanec Remek nechtěl blíže komentovat spot, který v souvislosti s olympijskými hrami upozorňuje na porušování lidských práv v Rusku. V obecné rovině však souhlasí s tím, že problematika nemá výraznější dopad na obchodní vztahy mezi Ruskem a Českem. Pakliže je ekonomicky výhodný, odehrává se. Oblast lidských práv je podle Remka velmi citlivá a záleží také na tom, z které strany se na to díváme.

Vyjádřil se také k otázce dostavby jaderné elektrárny Temelín. I ta by mohla být předmětem předpokládaných jednání mezi prezidenty Zemanem a Vladimirem Putinem v druhé polovině roku. Nelze však jasně říci, co všechno bude obsahem těchto jednání, protože teprve budou připravována.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…