Novináři naštvali aktéra kauzy Peake: Toto je jeho údajná minulost

19.11.2012 8:52

Magazín Týden dále rozvíjí kauzu prodané vily místopředsedkyně vlády Karolíny Peake. Zabývá se majetkovými poměry Peakových a rovněž rozkrývá pozadí firmy, která od nich dům v Troji za 57 milionů koupila.

Novináři naštvali aktéra kauzy Peake: Toto je jeho údajná minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manželé Peakovi prodali vilu v Troji za 57 milionů. V časech realitní krize velice slušné, nemyslíte?

Nejprve MUDr. Luboš Říha, který je na smlouvě s Peakovými podepsán, odmítal spekulace, že by byl v jakémkoliv majetkovém vztahu ke společnosti Nice View, která vilu koupila. Prý za ní pouze na základě plné moci jednal. Nyní podle magazínu ujišťuje, že firma Nice View je ryze transparentní česká společnost, čímž de facto připouští, že do ní vidí a je na ní zainteresován. Jenže Týden píše, že její transparentnost je ve skutečnosti pochybná.

Novináři ze serveru Týden se při sbírání materiálu ke kauze podívali do obchodního rejstříku a nenašli tam žádnou účetní závěrku z let, kdy firma existovala. Až v listopadu, když se o kauze začalo psát, se v rejstříku najednou objevily požadované dokumenty za roky 2009, 2010 a 2011. Jejich prostudování navíc odhalilo další pochybnosti o firmě Nice View.

Firma si na vyplacení 57 milionů manželům Peakovým musela sama vzít nebankovní půjčku. Z firemního účetnictví podle Týdne navíc vyplývá, že tento dluh nesplácí a ve svém účetnictví jej má stále vedený.

Není zřejmé, kdo požadované prostředky společnosti půjčil. Magazín však získal informace, že to byl sám majitel společnosti Luboš Říha. Sám, nebo přes svou klíčovou společnost Diamonds International Corporation (D.I.C), zabývající se obchodem s diamanty, což je Říhův hlavní zdroj příjmů. Není zřejmé, v jakém poměru se o půjčku podělili, mnohem větší část však měla připlout z firemních peněz.

Firma D.I.C. byla založena v roce 2005 a od svého vzniku do konce roku 2009 měla při miliardových obratech zisk po zdanění pouhých 34 milionů. Ten navíc nerozdělovala. V roce 2009 prodala dluhopisy za čtvrt miliardy korun a je možné, že část těchto peněz byla „nalita“ do společnosti Nice View k zaplacení vily manželů Peakových.

Prezentace prý opravdu umí

Následně si magazín posvítil na samotného MUDr. Luboše Říhu, majitele společnosti. Jeho profil uvádí rozhořčeným tiskovým prohlášením, ve kterém si stěžuje, že je zatahován do spekulací ohledně prodeje vily Peakových. Rozhořčilo jej zejména chování médií vůči jeho osobě, které označil za "očividně šikanózní a konspirační". „Pracuji poctivě a dodržuji zásady transparentního podnikání, proto jsem tím ukřivděn,“ píše v prohlášení. Následně varuje, že je připraven se osobnostních práv a náhrady škod domáhat soudně.

Obchod s diamanty však není jeho prvním byznysem. Dříve byl představitelem pyramidové hry Avalanche. Pyramida za sebou nechala tisíce poškozených a v minulém týdnu byla podána obžaloba na čtyři její představitele. Říha vystupuje v procesu pouze jako svědek, neboť se nepodařilo prokázat, že jako ředitel od začátku věděl, na co budou peníze ve skutečnosti využity.

Byl to však prý právě on, kdo svými přesvědčovacími schopnostmi lidi do pyramidy lákal. Na serveru Peníze.cz se prý o něm píše: „Přál bych Vám vidět tohoto muže v akci při prezentaci. Ta hra se slovy, pohyby, gestikulace. Opravdu umí.“

Na otázky magazínu Týden ke kauze trojské vily však odpovídal výhradně mailem a pouze jednoslovnými odpověďmi. Právě jeho tajnůstkářství prý rozpoutalo mediální spekulace, podle kterých měl v pozadí firmy být například kontroverzní pražský podnikatel Roman Janoušek, nebo kumpán uprchlého mocného podnikatele Radovana Krejčíře.

Je však faktem, že zmíněný Přemysl Synek, který byl za obchodní aktivity s Radovanem Krejčířem letos v květnu odsouzen na tři roky nepodmíněně, spolupracoval s Říhovou vlajkovou lodí D.I.C. Jeho manželka opustila dozorčí radu společnosti až po manželově odsouzení a vystřídal jí zde (pod zkomoleným jménem Slávik) advokát Daniel Slavík, který v roce 2009 zakládal společnost Nice View.

Magazín Týden informuje i o dalších propletencích kolem obchodníka s diamanty s lékařským diplomem.

Advokátka: Ať Peake ukáže smlouvy

Sama vicepremiérka Peake o kauze svého domu s médii nekomunikuje. Poskytla pouze jeden rozhovor deníku Blesk, který je však odborníky považován za problematický a naprosto nedostatečný. „Rozhovor v Blesku bych nebrala úplně za hodnověrný,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz advokátka a zakladatelka hnutí Veřejnost proti korupci Hana Marvanová.

„Měla by všechno transparentně doložit a předložit smlouvy. Není totiž běžná soukromá osoba, ale veřejný činitel, který musí být připraven se zpovídat,“ vzkázala vicepremiérce Marvanová. Právě mlčení prý vytváří prostor pro nejrůznější spekulace, díky kterým si lidé mohou myslet, že na transakci je něco podivného.

„Není nutné příslušné smlouvy zveřejňovat v médiích, ale paní Peake by měla být připravena je novinářům doložit a odpovědět na všechny otázky,“ myslí si Marvanová. „Dotazy by neměly směřovat jenom na ni, jsou tu i jiní lidé. Ale ona by vzhledem ke své funkci měla jít příkladem,“ vybízí vicepremiérku, která za hlavní cíl svého politického angažmá považuje boj s korupcí.

„U nás je v této věci velká tolerance, možná i proto, že těch případů už bylo tolik,“ povzdechla si advokátka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…