Novinářka Tachecí má strach z Okamury. Vyděsilo ji, co o ní řekl

08.11.2012 17:05

Moderátorka a novinářka Barbora Tachecí přiznává, že má čím dál větší strach z Tomia Okamury, jeho idejí a manipulací. Rovněž se pozastavuje nad tím, jakým způsobem senátor jako ústavní činitel napadl soudkyni, která vynesla pro něj nepříjemný verdikt, a hodil ji do jednoho pytle s hlupáky a zdrogovanými lidmi.

Novinářka Tachecí má strach z Okamury. Vyděsilo ji, co o ní řekl
Foto: hns
Popisek: Barbora Tachecí a Tomio Okamura, ilustrační koláž

Novopečená senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová odešla ze senátního Klubu za obnovu demokracie s odůvodněním, že jí vadí názory dvou jeho členů Jiřího Čunka a Tomia Okamury na řešení romské problematiky. Zůstat s nimi v klubu by považovala za ohrožení důvěryhodnosti programu, s nímž získala v říjnových volbách tak masívní podporu.

Tomio Okamura krok Wagnerové nechápe a netuší, jaké jeho názory a texty ji k němu vedly. „Útok jsem zaznamenal jen od paní Tachecí, která vědomě lže a pomlouvá. Ostatní, kdo jsou ke mně negativní, vycházejí právě z takových lží. Ale věřím, že jejich mínění o mně se změní. Nejsem ani rasista, ani extrémista, tím spíše ani populista. V principu neříkám nic jiného než většina občanů i politiků, ekonomů a jiných odborníků,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura.

Bývalá ústavní soudkyně asi nedá na jeden novinový článek

Takovéto vysvětlení je podle novinářky a moderátorky Barbory Tachecí k smíchu. „Rozesmála mě představa, jak si bývalá ústavní soudkyně přečte můj článek a koná. To možná pan senátor podle sebe soudí tebe. Doporučuji mu, aby si zdůvodnění senátorky Wagnerové aspoň přečetl, i když původně jsem zřejmě naivně doufala, že nad ním bude taky přemýšlet,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Barbora Tachecí na Okamurovy náznaky, že její údajné lži byly pro Elišku Wagnerovou impulsem k opuštění senátorského klubu.

Podle novinářky vytáhne senátor obvinění ze lži vždy, když se mu něco nelíbí, ať už cizí názor nebo doložený fakt. Jako důkaz předkládá jejich vzájemný spor. „V televizi jsem pronesla větu: ´Ve spojení s Okamurou se objevil termín Konečné řešení cikánské otázky – pan Okamura by doporučoval Romům, aby jim byl zpřístupněn zvláštní stát, aby tady v úvozovkách neobtěžovali´. Pan Okamura to nazval lží a dal mě k soudu,“ připomíná Barbora Tachecí počátek jejich pře.

Soud dal za pravdu novinářčiným tvrzením

„Soud řekl, že jsem zveřejnila výrok pravdivý, který se opírá o prokázaná fakta; že ona věta není hodnotícím soudem, ale skutkovým tvrzením, které se opírá o fakta, jenž soud sám zjistil z provedeného dokazování a zhodnotil, že předmětný výrok je pravdivý,“ cituje novinářka redakci přímo z rozsudku. Proto ji rozzlobilo, jak senátor před pár dny verdikt interpretoval.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„V první řadě bych doporučoval paní Tachecí méně lhát navzdory tomu, že jí soud právo lhát přiznal. Potvrdil totiž, že výroky, které mi paní Tachecí vložila do úst, jsem nikdy neřekl, ale že paní Tachecí si jako novinářka má právo je domyslet a tlumočit moje myšlenky po svém,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz dříve Tomio Okamura.

V jednom pytli s hlupákem i zdrogovaným člověkem

Barbora Tachecí ale tvrdí, že jí soud dal za pravdu a žádné právo lhát jí nepřiznal. „Soud řekl zcela nade vší pochybnost jasně, že novinářka si nic nedomyslela a řekla věc, kterou doložila, dokázala a soud to uznal,“ uvádí na správnou míru slova senátora, který o ní navíc před pár dny prohlásil, že je zlý a nemocný člověk, jehož mu je líto, protože potřebuje spíš pomoc.

„To možná o lidské úrovni a osobní cti pana Okamury říká víc, než si dokáže představit. Soudkyni, která pro něj tak nepříjemný verdikt vynesla, už hodil do jednoho pytle s hlupáky a zdrogovanými lidmi,“ připomíná novinářka nedávná senátorova slova, kdy vysvětloval, jak se vůbec dostal do spojení s romským státem. „Jen hlupák, soudce nebo zdrogovaný člověk může z tak jasného výroku vytvořit výzvu ke konečnému řešení romské otázky a k vystěhovávání Romů,“ rýpnul si Tomio Okamura do soudkyně, která jeho žalobu na novinářku zamítla. Ale zřejmě i do samotné Barbory Tachecí.

Strach ze senátora a jeho idejí je čím dál větší

„Panem Okamurou už přestávám být překvapována. Je smutnou ironií osudu, že ústavní činitel zostudí soud, když s jeho verdiktem není spokojen, a velmi nechutně napadne novináře, který na onen rozsudek jen poukazuje,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Barbora Tachecí a svěřuje se, že po napsání posledního komentáře o novém senátorovi jí jeden kolega řekl, že je statečná. „Zavrtěla jsem hlavou a pravila, že jsem naopak z Okamury, jeho idejí a manipulací plná strachu. A ten strach je čím dál větší,“ tvrdí novinářka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…