O Nagyové: Byla slušná, ale ochočili si ji šmejdi. Šel z ní obrovský strach

20.06.2013 9:06

Jana Nagyová prý byla na Úřadě vlády skutečně mocnou osobou. Server IHNED.cz shromáždil několik svědectví, dokazujících vliv premiérovy šéfky sekretariátu, kterou Petr Nečas používal na "černou práci", ať se jednalo o vyhubování ministrům, nebo o jednání s podsvětím. Její dřívější zaměstnavatel na ní vzpomíná jako na "slušnou ženskou", kterou nejspíš semleli kmotři ODS

O Nagyové: Byla slušná, ale ochočili si ji šmejdi. Šel z ní obrovský strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

„Víte, ona byla opravdu mocná, to nejsou jen pověsti,“ prozradil serveru IHNED.cz jeden ze zaměstnanců Úřadu vlády. Zjevně prý má stále strach, ačkoliv „paní vrchní ředitelka“, jak prý museli všichni šéfku premiérova sekretariátu oslovovat, již týden sedí ve vězení. Prozradil však, že si Nagyová nejspíš myslela, že žije v nějakém špionážním filmu.

Podle serveru IHNED.cz kolovalo pověstí o Janě Nagyové po Úřadu vlády a celé státní správě docela dost. Například to, že byla doslova paranoidní, čímž prý nakazila i svého šéfa Petra Nečase.

Nečas se od svého nástupu prezentoval jako „pan Čistý“, který se odstřihne od kmotrů. Jenže bylo jasné, že úplně se kontaktům s nimi nevyhne, a proto použil Janu Nagyovou, která za něj měla dělat tuto „černou práci“. Právě ona řešila nejrůznější politické dohody, bez nichž by Nečas nikdy nemohl vydržet ve funkci premiéra takovou dobu. Zdá se však prý, že Nagyová své roli nakonec podlehla. To se ukázalo ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že suverénně ovládala vojenskou tajnou službu a používala termíny jako „krtečci“ nebo „žrádlo pro psy“.

Dříve se prý přitom podle vzpomínek jednalo o normální, slušnou ženu a skvělou administrátorku. „Byla to normální slušná ženská a měla výborný organizační talent. Řeknu vám, že jsem si opravdu nemohl stěžovat,“ vzpomíná bývalý senátor ODS Vladimír Kulhánek. „Třeba když jsem dělal volební kampaň do Senátu, tak jsem až obdivoval, co všechno stihla a zvládla. Ať jsem jí zadal cokoli, tak to do týdne všechno bylo hotové,“ dodává.

Právě on dostal vyučenou prodavačku do vyšších pater politiky, když z oblastní stranické manažerky v Karlových Varech učinil senátorskou asistentku, operující v nejvyšších politických patrech. „Ona to tehdy neměla lehké. Byla myslím dvakrát po rozvodu a starala se sama o dvě holky, takže opravdu pracovala tvrdě a snažila se, jak mohla,“ vzpomíná senátor. Právě tehdy se prý Nagyová seznámila s Petrem Nečasem, místopředsedou poslaneckého klubu.

Dnes bývalý senátor říká, že pokud je pravda, co v posledních dnech o Nagyové koluje, tak jej velmi zklamala. „V ODS je problém, že tam je tak 10 procent lidí, kteří tu stranu jen využívají ve svůj prospěch. Já jim říkám šmejdi. A zdá se mi, že tihle šmejdi si prostě Nagyovou ochočili,“ odhaduje Kulhánek.

Zaměstnanci z Úřadu vlády, kteří s ní přišli do styku, nechtějí o Nagyové příliš mluvit. A vyjádření odmítá například i Jiří Pospíšil, o němž koluje v ODS historka, kterak byl na koberečku u Nagyové. V době, kdy byl ministrem spravedlnosti, se prý premiéru Nečasovi nezdálo, že je ministr až příliš otevřený vůči médiím a svou otevřeností ohrožuje kolegy.

Ministr byl předvolán na Úřad vlády, kde jej ovšem čekalo překvapení. Místo Nečase jej přijala Nagyová, na kterou premiér úkol „vynadat“ delegoval. A učinila jej prý nezapomenutelným způsobem. „Tohle nechám bez komentáře. Je to pro mě už uzavřená kapitola,“ říká k tomu dnes Pospíšil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…