Obviněný exstarosta: Tu Rathovu hru jsem prokouknout nemohl

26.05.2013 18:12

Bývalý starosta Sibřiny, malé obce u Prahy, Petr Vítek má nyní v patách policii za údajně předraženou zakázku za opravu tamější školky. Práci měla na starost firma z kauzy Rath. „Nedopustil jsem se žádného protiprávního jednání,“ bránil se Vítek v rozhovoru pro iHned.cz a vyjádřil naději, že obnovené šetření jeho nevinu prokáže.

Obviněný exstarosta: Tu Rathovu hru jsem prokouknout nemohl
Foto: hns
Popisek: David Rath a Karel Janeček

Nynější vedení obce a také protikorupční organizace Transparency International Vítkovi vyčítají, že v letech 2009 až 2010 nezvládl zakázku na rekonstrukci mateřské školy. „Není pravda, že jsme mohli získat lepší cenu, protože vítězná firma i ta druhá v pořadí cenu zakázky „podstřelily“. Nemohli jsme tehdy vědět, že se jedná o firmy spojené s bývalým hejtmanem Rathem a že se s námi hraje špinavá hra na tunelování obecních rozpočtů,“ hájil se Vítek.

Transparency International přitom prý vychází pouze z omezeného množství informací, výhradně ze zdrojů stávajícího vedení obce, jeho se na nic údajně neptali. „Přístup a hodnocení z jejich strany považuji za nepochopitelně neprofesionální,“ poznamenal rozhořčeně.

Teď už bych si kryl záda, říká bývalý starosta

Kdyby měl šanci rekonstrukci vést znovu, více by se dle svých slov zaměřil na kvalitu konstrukčních prací, výběrové řízení by nesvěřil žádné poradenské firmě a více by si kryl záda.

Jediné skutečné potíže jsou podle Vítka svázány s nemožností plně vyčerpat přislíbenou dotaci. „Dostali jsme jen to, co pokrylo podstřelenou cenu. Scénář hry režírované bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem, doplněný o metodický pokyn s instrukcí neproplácet obcím žádné vícepráce (ani do předtím obvyklých 20 %), jsme tehdy skutečně nemohli prokouknout,“ tvrdí.

Celá kauza je dne jeho názoru projevem zášti několika jedinců. „Vím jistě, že pomluvy ovlivnily názor řady do té doby nezúčastněných spoluobčanů a výrazně poškodily naši pověst. Přátelé naštěstí přáteli zůstali a podporují nás, za to jim děkuji,“ dodal s tím, že hodně lidí z obce mu vyjadřuje svou podporu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…