Odborář: Nejsme Francie za Mitterranda. Komunisti ve vládě uspějí

17.10.2012 19:35

Podle šéfa Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumila Dufka je teze, že se komunisté účastní na vládě odvaří, úsměvná. Česko je totiž na dně, které úspěchu rudých nahrává. Nejsme Francie v době Mitterranda, usmívá se odborář.

Odborář: Nejsme Francie za Mitterranda. Komunisti ve vládě uspějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Výsledky voleb, které Českou republiku zbarvily do rudooranžova, zřejmě mnoho lidí nepřekvapily. Vyjadřují víceméně náladu ve společnosti, která k pravici pojímá již delší dobu negativní postoj.

Nečas zapracoval. Na zničení vládních stran

Zaskočen není ani šéf Asociace samostatných odborů, Bohumil Dufek. "Výsledky voleb mě nepřekvapily, vláda už delší dobu pracovala na zničení svých stran," řekl ParlamentnímListům.cz odborář. Co ho ale na volbách zarazilo, byla reakce premiéra Petra Nečase (ODS). Ten podle Dufka místo aby takzvaně přiznal barvu, sváděl chyby na někoho jiného a odvracel pozornost od těch svých.

Rudneme prý už od devadesátek

A jak se odborářský lídr dívá na oranžovění, respektive rudnutí české kotliny? "O rudnutí bych nemluvil. Komunisté jsou už od devadesátých let v Parlamentnu, jestli mají třináct nebo dvacet procent, to už není tak podstatné," míní Dufek s tím, že vzrůstající preference rudých jen vyjadřují náladu ve společnosti. "Vláda občany úplně znechutila," dodává Dufek.

Co se týče té budoucí, odborář se nebrání ani představě, že u nás budou vládnout komunisti. Nesouhlasí však s představou, že se díky tomu, že se po více než dvaceti letech dostanou k moci, odvaří. Právě takové naděje vyslovovali v minulosti odpůrci KSČM, kteří se nesmířili s tím, že nedošlo k pozastavení činnosti této partaje.

Jako za Mitterranda? Ne

"Něco podobného udělal Mitterrand ve Francii. Pozval komunisty do vlády, a ti se úplně odvařili. Ale tady je úplně jiná stiuace. Tady je bordel, nic tu nefuguje, neustále se zvyšují daně a podobně," poukazuje Dufek na možné příčiny vládního úspěchu komunistů. Ti prý zřejmě zabodují i tady. "Pravice to tady dostala na dno, do naprostého marasmu," vysvětluje zklamaný odborář.

Toho nepřekvapuje ani skutečnost, že se objevují zprávy o rostoucí členské základně komunistů. Třeba i na vírou a křesťanskými hodnotami proslulé jižní Moravě. "Vypovídá to jenom o tom, že komunisté dokáží lépe oslovit mládež. Na druhou stranu ta byly vždycky rebelující a odbojná, takže bych to vnímal i jako jistou formu protestu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dufek.

V souvislosti s vyhlídkami na vládu komunistů a potupu pravice si nelze nepoložit otázku, kterou si odbory i jejich příznivci kladli už několikrát. Nenastal konečně čas na to, aby právě odbory založily politickou stranu či alespoň hnutí?

Podle Dufka nikoliv. "Vždy jsem kritizoval odboráře, kteří o něčem podobném uvažovali. Myslím, že bychom se jakkoliv do politiky zapojovat neměli," uvedl s tím, že on sám není ani členem žádné dozorčí rady ani jiného orgánu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…