Odhad: Rathovi hrozí až 12 let

15.05.2012 13:24

Pokud by se potvrdilo podezření z trestných činů poškození zájmů Evropské unie, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, hrozil by středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi až desetiletý trest. Především první uvedený trestný čin vyvolává u oslovených advokátů překvapení, protože se s jeho aplikací v praxi ještě nesetkali.

Odhad: Rathovi hrozí až 12 let
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová už uvedla, že byl středočeský hejtman David Rath v dopoledních hodinách obviněn, nechtěla však říci, z jakého trestného činu. Už dříve však prohlásila, že osm zatčených, mezi nimiž byl právě i poslanec ČSSD, je podezřelých z poškození zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

Především trestný čin poškození finančních zájmů Evropské unie vzbudil mezi oslovenými advokáty údiv. „Pochybuji, že už byl někdo v praxi podle tohoto paragrafu stíhán nebo souzen. Je to tak čerstvá záležitost, že bych o tom asi už slyšel,“ říká pro ParlamentníListy.cz advokát Boris Vršinský o novince, která platí od roku 2010, kdy vstoupil v účinnost nový trestní zákoník.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Velmi zvláštní skutková podstata

„Když jsem si to přečetla, byla jsem dost překvapená, dosud jsem o takovém trestném činu neslyšela. Říkala jsem si jen, že to je velmi zvláštní skutková podstata nějakého nového trestného činu, který jsem sama nikdy nerealizovala a ani jsem ho sama nikdy nehájila. Vůbec nikdy jsem se s ním nesetkala,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Milena Arnoštová, jejíž advokátní kancelář se na trestní právo specializuje.

Poškození finančních zájmů Evropské unie se podle paragrafu 260 trestního zákoníku dopustí ten, kdo  vyhotoví, použije nebo předloží nepravdivé, nesprávné nebo neúplné doklady, nebo v takových dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslující údaje, vztahující se k příjmům nebo výdajům souhrnného rozpočtu Evropské unie, nebo rozpočtů spravovaných Evropskou unií, anebo takové doklady nebo údaje zatají, a tím umožní nesprávné použití nebo zadržování finančních prostředků z některého takového rozpočtu, nebo zmenšení zdrojů některého takového rozpočtu.

Za škodu velkého rozsahu hrozí až deset let

To se vztahuje rovněž na toho, kdo neoprávněně zkrátí nebo použije finanční prostředky, které tvoří příjmy nebo výdaje souhrnného rozpočtu Evropské unie, nebo rozpočtů spravovaných Evropskou unií, nebo jejím jménem. „Nejpřísnější sazba odnětí svobody na pět až deset let hrozí tomu, kdo výše uvedeným činem způsobí škodu velkého rozsahu, tedy nad pět milionů korun,“ uvádí advokát Vršinský. Právě o škodě nad deset milionů se v souvislosti s tímto případem spekuluje.

Pokud by byl středočeský hejtman David Rath obviněn a později odsouzen třeba ze tří trestných činů například z poškození zájmů Evropské unie, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky, nehrozilo by mu sčítání trestů, jak je obvyklé v anglosaském právu, v němž platí sčítací zásada.

Další trestné činy jsou přitěžující okolností

„U nás platí zásada, že se odsuzuje za trestný čin, který je nejpřísněji trestný. To znamená, že se vezme trestný čin, pro který je nejpřísnější klasifikace, a vzhledem k tomu, že se dopustil i dalších trestných činů, které jsou méně trestné, tak se k nim přihlédne. Dá se mu tedy trest k horní hranici,  ale ta se nesmí překročit. Další trestné činy jsou jen přitěžující okolností. Pokud se o nich rozhoduje v souběhu, tak soud postupuje takhle,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz  šéf advokátní kanceláře JUDr. Borise Vršinského.

Zatímco za poškození finančních zájmů Evropské unie hrozí maximálně deset let, pokud by byl hejtman Rath obviněn a poté souzen za přijetí úplatku, čelil by jako úřední osoba hrozbě odnětí svobody na pět až dvanáct let, pokud by se mu prokázalo, že tak činil v ůmyslu opatřit sobě nebo jinému značný prospěch.

O tom, že policie zatkla Ratha u přebírání úplatku, informuje bulvární Blesk. Tuto teorii nepřímo potvrzuje také právní expert ČSSD Jeroným Tejc. Ten řekl, že "poslanec má imunitu a může být zadržen jen bezprostředně po spáchání trestného činu." "Poslanec Rath byl zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu," řekla na tiskové konferenci šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

V podvečerních hodinách krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová informovala, že středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi bylo sděleno obvinění z trestného činu přijetí úplatku, protože u něj bylo bezprostředně po zadržení v prostorách, kde mělo k trestnému činu dojít, zajištěno sedm milionů korun.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…