Olomoučtí Romové zastavili tramvajový provoz. Slavili svůj den

12.04.2012 11:24

REPORTÁŽ Několik desítek romských hudebníků a tanečníků se ve středu sešlo na Horním náměstí v Olomouci. Cílem shromáždění bylo oslavit nedávný Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna, a podle slov pořadatelů také ukázat majoritní společnosti, že Romové mají snahu o integraci.

Olomoučtí Romové zastavili tramvajový provoz. Slavili svůj den
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Romové tančí během pochodu DSSS na sídlišti Chanov

Po několika málo úvodních slovech pořadatelů zazpívali Romové svoji hymnu, poté přidali ještě další dvě skladby, během nichž  mohlo několik málo přihlížejících sledovat vystoupení dětského tanečního souboru. Poté následoval průvod městem přes náměstí Republiky do asi kilometr vzdáleného letního kina, kde hudební program pokračoval. Průběh celé akce monitorovala policie.

Vavrek: Máme snahu o integraci

Akce byla uspořádána za účelem oslavy Mezinárodního dne Romů. „Chceme, aby i většinová společnost viděla, že umíme dělat i jiné věci, než jen „lumpačit“. Romové mají snahu o integraci do většinové společnosti. Chtěli jsme, aby bylo vidět, že pracujeme s dětmi a věnujeme jim spoustu času. Nejsme jen ti nepřizpůsobiví, jak se o nás často hovoří. Jsou mezi námi i pracovití a slušní lidé,“ uvedl pro redakci jeden z pořadatelů Štěpán Vavrek z neziskové organizace Amaro Fóro, která se specializuje právě na integraci Romů do majoritní společnosti.

Podle něj se dnešní setkání uskutečnilo v Olomouci poprvé. „Doufám však, že tato akce bude mít časem větší tradici a hojnější účast veřejnosti,“ podotkl Vavrek.

Účast extrémistů byla téměř nulová. Pouze jeden neonacista zpovzdálí sledoval vystoupení hudebníků a tanečníků před olomouckou radnicí, než se dav odebral směrem k letnímu kinu. V době, kdy redakce opouštěla areál kina, nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo dojít k nějakému incidentu.

ParlamentníListy.cz následně oslovily několik olomouckých občanů, aby hudební a taneční představení zhodnotili.Většině diváků se vystoupení líbilo, avšak našli se i tací, kterým vadilo, že musela být odkloněna doprava v centru kvůli pochodu městem.

Romové přijali stereotypy

„Akce se mi líbila a potěšila mě. Podobných vystoupení by mohlo být mnohem víc. Mrzí mě ale, že pořadatelé v úvodu několikrát zopakovali, že romské děti chodí pravidelně do komunitního centra a že Romové mají snahu o integraci a podobně, protože to vyznělo, že jsou opravdu v pozici, kdy se musí bránit a neustále většinovou společnost přesvědčovat, že jsou mezi nimi i slušní lidé. Sami Romové tak trochu přijali stereotypy, které o nich panují ve společnosti především kvůli médiím, která tato smýšlení jen dále utvrzují,“ řekl ParlamentnímListům Marek Kroupa z Olomouce, který vystoupení sledoval.

Vzhledem ke konání průvodu uzavřel olomoucký dopravní podnik od 14 do 15 hodin tramvajovou dopravu v centru. To se však nelíbilo panu Jirkovi. „Nechápu, proč bylo konání akce naplánováno právě na odpoledne. Měli to udělat raději večer, ne v dobu, kdy hodně lidí cestuje z práce domů,“ postěžoval si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…