Ombudsman: Nutit nezaměstnané hlásit se na poště? To ne, Drábku

27.03.2012 9:52

Povinnost nezaměstnaných hlásit se několikrát týdně na poštách je v rozporu se zákonem, kritizuje veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. Jednak se o této povinnosti nikde v legislativě nemluví, navíc boj s nelegálním zaměstnáváním, jemuž má loňská novinka zamezit, podle něj není v kompetenci úřadů práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale své opatření brání: nezaměstnaní dostávají na poštách informace o volných místech.

Ombudsman: Nutit nezaměstnané hlásit se na poště? To ne, Drábku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Od poloviny října se mají vytipovaní nezaměstnaní i několikrát týdně hlásit v přesně určeném termínu na pracovištích Check point na poštách. Opatření má podle ministerstva práce a sociálních věcí ztížit případným pracantům načerno nelegální přivýdělek. Zatímco tento efekt se dosud neprokázal, úřad veřejného ochránce práv zahrnuly stížnosti od nezaměstnaných, uvádí Týden.cz

Úřad se začal systémem DONEZ (docházka nezaměstnaných) zabývat a zjistil, že nemá dostatečnou oporu v zákoně - jinými slovy je nezákonný.
"Z žádného ustanovení zákona o zaměstnanosti nelze dovodit, že by měl uchazeč povinnost hlásit se na kontaktním místě veřejné správy, aniž mu zde bude poskytnuta zprostředkovatelská či poradenská činnost," podotýká ombudsman Pavel Varvařovský.

Pokud se nezaměstnaný v daném termínu nedostaví, může být přitom potrestán vyřazením z evidence a přijít o podporu v nezaměstnanosti i o státem placené zdravotní pojištění. Tato povinnost přitom nejenže není stanovena zákonem, ale se zprostředkováním zaměstnání podle ombudsmana ani nijak nesouvisí. "Zařazením nezaměstnaného do DONEZ tedy podle mého názoru Úřad práce ČR překračuje rámec své zákonné pravomoci a státní moc je vykonávána mimo zákonné meze," upozorňuje.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek však s kritikou nesouhlasí. Podle něj je potírání nelegálního zaměstnávání součástí zákona o zaměstnanosti. A navíc na poštách prý dochází ke zprostředkování práce. "Uchazeči o zaměstnání jsou při kontaktu na místě veřejné správy předány v písemné formě informace o aktuálních volných místech," hájí opatření Drábek.

Hlásit se? To není nikde psáno

Úřad ombudsmana má však pochybnosti, zdali se pouhé předání automaticky vygenerovaného přehledu volných pozic rovná zprostředkování zaměstnání. Veřejný ochránce práv proto stěžovatele vyzval, aby mu popsali, jaké informace na poštách přesně dostávají. Podle úředníků, kteří se na některém z "pracáků" zabývají politikou zaměstnanosti, však k zprostředkování zaměstnání dochází pouze u nich, tedy na úřadech práce.



Ombudsman dále systému DONEZ vytýká to, že není zakotven v legislativě a lze se o něm dočíst pouze na internetu. "V právním státě je nepřijatelné, aby tak zásadní parametry systému jako například frekvence návštěv a skupiny zařazených osob nevycházely přímo z textu zákona," poukazuje ombudsman. I na tuto výtku má však Drábek protiargument: "Konkretizace přímo v textu zákona je v rozporu se zásadou individuálního přístupu ke klientovi."

Úřad ombudsmana teď zjišťuje, jak přesně kontakt na poštách probíhá. Na základě výsledků pak bude pokračovat v jednání s ministerstvem. To už uznalo některé z předchozích ombudsmanových výtek: vyřadilo z kritérií pro zařazení do systému věk uchazeče do 26 let, který ombudsman považoval za diskriminační, a povolilo poskytnutí dávek mimořádné okamžité pomoci na pokrytí dopravních výdajů, které nezaměstnaným častým dojížděním na pošty vznikají. A prý i zvažuje "změkčení" pravidel tak, aby bylo možné dosud pevně stanové termíny posunout kvůli dopravě či péči o děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lfr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…