Oportunisto, sociálfašisto, mysli na Lenina. Drsné vzkazy šéfovi KSČM Filipovi

07.05.2012 12:11

Poslední politické otřesy nenechaly v klidu ani KSČM. I tam jsou vidět důležité rozpory. Stalinistické křídlo strany útočí na stranické šéfy a na květnovém sjezdu strany v Liberci se je Grospič pokusí svrhnout. Jenže ostrými slovy si komunisté vyřizovali účty i v minulosti, což občas vyústilo v krvavé čistky.

Oportunisto, sociálfašisto, mysli na Lenina. Drsné vzkazy šéfovi KSČM Filipovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Důvodem neshod, vedoucích k možnému svrhnutí nynějšího šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, je podle komunistického měsíčníku Dialog například vypůjčování si z Lenina jen toho, co se Filipovi zrovna hodí. Padají dokonce slova jako oportunista nebo sociálfašista.

Filip si ale na narážky všeho druhu již zvykl. „Já už jsem určitě revizionista, oportunista, stalinista, snad nejsem jenom vyděděnec. Takže v tomto ohledu to beru jako kritiku zleva,“ říká Filip pro magazín Týden. Komunisté z Prahy 1 dokonce otevřeně kritizují vedení strany a žádají návrat k marxismu-leninismu, píše Týden.

Filip má vyzývatele

KSČM si v květnu zvolí nové vedení strany. Hlavním vyzývatelem Vojtěcha Filipa je středočeský poslanec Stanislav Grospič. Ten k vnitrostranické kritice ozývající se z měsíčníku Dialog poznamenal, že byť není vydáván KSČM, nemyslí si, že tam zaznívají názory, které nestojí za zamyšlení.

Grospič by rád, aby se strana stala důsledně levicovou. „Například ve vztahu k daňové progresi, k zahraničním bankám, velkému kapitálu, k potřebě učinit maximum pro to, aby se obnovil hospodářský růst, aby se stabilizovaly jistoty i malých zaměstnavatelů,“ říká v rozhovoru pro Týden.

Jasno ve spolupráci s komunisty nemá zatím ani ČSSD. Ačkoliv již několikrát sociální demokraté přiznali možnou spolupráci, nejsou zatím jednotní. Dokonce i Filipovi se do koalice nechce. Vadí mu totiž, že v minulosti byli sociální demokraté zataženi do různých skandálů. Nechce KSČM pošpinit zatím čistý štít, říká.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…