Otázky, v kterých jde o život, ale největší zdravotní pojišťovna na ně odmítá odpovídat

06.01.2014 12:08

Mezi nejvýznamnější zdravotní pojišťovnou v České republice s největším počtem pojištěnců a protonovým centrem v Praze stále panuje napětí. Kdo je na něm zřejmě nejvíce bit, jsou onkologicky nemocní pacienti, kteří by léčbu v Praze uvítali, ale je pro ně stále nedostupná.

Otázky, v kterých jde o život, ale největší zdravotní pojišťovna na ně odmítá odpovídat
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

ParlamentníListy.cz se proto pokoušely získat od VZP odpovědi na některé otázky, které se v souvislosti s protonovým centrem nabízejí, bohužel neuspěly. Jelikož si je redakce vědoma toho, že v rámci objektivity nemůže být arbitrem sporu, jehož všechny argumenty obou stran nezná, rozhodla se zveřejnit pouze samotné otázky, na které mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny odmítl odpovědět.

Je na čtenáři samotném, co si jako důvod toho dosadí.

  • Kolik VZP zaplatila celkové za léčbu českých pacientů v Mnichově včetně nákladů na cestu, pobyt včetně rodinných příslušníků, jídlo a tlumočníka?
  • Kolika pacientům léčbu VZP umožnila?
  • Proč nepoptává na cenu léčby pražské protonové centrum a bez porovnání posílá pacienty přímo do Mnichova?
  • Připadá VZP normální, aby peníze vybrané do veřejného pojištěni utrácela v zahraničním soukromém centru, když v Praze již rok funguje nejmodernější protonové centrum na světě?
  • Kolik VZP platí za pacienty léčené biologickou léčbou?
  • Technicky nejdokonalejší přístroj pro stanovení diagnózy pomocí pozitronové emisní tomografie PET/CT mělo protonové centrum jako osmé pracoviště v republice. Čekací doby na vyšetření jsou i přes dva měsíce, přesto VZP odmítla s protonovým centrem uzavřít smlouvu na využití diagnostické časti. O půl roku později, na jaře roku 2013, bylo uvedeno do provozu deváté PET/CT v soukromé nemocnici Novy Jičín. Uzavřela VZP smlouvu s Novým Jičinem?
  • VZP rozesílá tabulku, ve které je uvedeno, ze v roce 2012 bylo v EU protonem léčeno jen něco přes 2000 pacientů. Usuzuje z ní, že to je dostatečný ukazatel pro posouzení potřeb pro české pacienty? Anebo je to jen informace o tom, že protonová léčba je na vzestupu jako nejmodernější metoda léčby, center je zoufale málo, a proto se jich současně staví několik desítek?
  • Jak VZP vysvětlí rodičům dnes již desítek dětí, ze jim neumožnila nejlepší šetrnou léčbu, a tak byly děti zcela zbytečně ozářené fotony, což v jejich životě přinese vedlejší účinky a trvalá poškozeni, kterým se mohly vyhnout?
  • Jak VZP vyhodnotila úmrtí pacienta v Mnichově v roce 2013, pojištěnce VZP, který se rok domáhal umožnění léčby pomocí protonů u své pojišťovny – Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR?

Protonové centrum v Praze

Je soukromé zdravotnické zařízení pro léčbu nádorů protonovým zářením, které se nachází v areálu Nemocnice Na Bulovce. Jedná se o moderní klinické centrum, které pro léčbu pacientů s nádorovým onemocněním využívá vysoce přesnou metodu protonového záření. Protonová léčba, kterou se léčí pacienti po celém světě od roku 1992, umožňuje širší spektrum léčby nádorů v blízkosti životně důležitých orgánů, a to s minimálním poškozením zdravých tkání a souvisejícím rizikem vedlejších účinků. Vlastníkem centra je společnost IMMORENT PTC, s.r.o. ze skupiny Erste Group Immorent, provozovatelem společnost Proton Therapy Center Czech s.r.o. vlastněná bratry Pavlem a Václavem Laštovkovými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…