Otec kupónové privatizace Dušan Tříska vychválil v ČT své dítko. Rád by si ji prý zopakoval

06.03.2013 21:48

Moje dítě, kterého si velmi vážím. Tak hodnotí kuponovou privatizace jeden z jejích otců, někdejší náměstek ministra financí Václava Klause, Dušan Tříska. Projekt považuje za velmi úspěšný a přínosný pro českou ekonomiku. A to i přes krachy mnoha firem, které způsobila. „Muselo to být,“ řekl rozhodně v pořadu Hyde Park na ČT 24.

Otec kupónové privatizace Dušan Tříska vychválil v ČT své dítko. Rád by si ji prý zopakoval
Foto: Martin Kovář
Popisek: Dušan Tříska, otec kupónové privatizace

Tříska považuje kuponovou privatizaci za své nejvýznamnější životní dílo, a kdyby to prý bylo možné, rád by další projekt podobného významu realizoval. Nepřivlastňuje si však všechny zásluhy. „Myšlenka takovéto privatizace je stará jako lidstvo samo. My se hlásíme pouze ke konkrétnímu provedení,“ upřesnil.

Vzpomínal na společenskou atmosféru na počátku 90. let, kdy poprvé spolu s Václavem Klausem a Tomášem Ježkem formulovali myšlenku kuponové privatizace a poprvé ji nahlas vyslovili. Nikdo jim prý tenkrát nevěřil, že zvládnou realizovat projekt v tak krátké době, naopak jim každý předvídal práci na celá desetiletí.

Korupce útočí nejvíce na podniky v rukou státu

Kuponová privatizace podle jeho názoru proběhla zcela v pořádku, ač přiznal, že neměl tušení, jak vlastně dopadne. „Zprivatizování a rozumná regulace je cesta, kterou se vydala celá Evropa,“ poznamenal. Připustil nevýhody, jakými jsou vyšší ceny, ale klady soukromého vlastnictví společností prý jednoznačně převažují. „Čím více stát reguluje, tím více je daný obor náchylný k jiným nežádoucím jevům, jako je například korupce. V cenách nevidím fatální problém,“ dodal.

Jeho názor ale nesdílel jeden z diváků, který Třískovi vyčetl pád mnoha firem na ekonomické dno. „Bylo to bolestné, kruté a nákladné. Ale muselo se to stát,“ bránil se a odkázal na příslušné studie, podle nichž byl růst ekonomiky podmíněn zejména novými podnikatelskými studiemi. A kuponová privatizace vyčistila pole a umožnila jejich vznik.

Investoři jsou hloupí. Ale stále chytřejší než stát

80 procent české ekonomiky tak podle něj bylo odsouzeno ke změně či dokonce zániku. „Kdo lehne a kdo nelehne, nerozhodovala vláda. Při vší hlouposti investorů jsou stále chytřejší než stát, zejména ten, který v té době procházel transformací,“ podotkl s úsměvem. Pokud by mohl zpětně něco na celém projektu změnit, byly by to investiční fondy, které dle Třískových slov prosadila levicovější část tehdejšího federálního shromáždění. „Kdyby fondy nebyly tak agresivní, účast na kuponové privatizaci by byl mnohem menší a na každého by zbylo více majetku. A to bych ocenil,“ domnívá se.

Na otázku divačky ohledně jeho minulosti přiznal, že spolupracoval se Státní bezpečností, což ho později stálo politickou funkci. Detaily však odmítl sdělit. „Je to v dokumentech, kdo má zájem, ať si je přečte,“ odvětil jen.

O dosluhujícím prezidentu Václavu Klausovi prozradil, že kolem sebe vždy potřebuje někoho, kdo má ještě více vyhraněné názory než on sám. A Petr Hájek či Ladislav Jakl prý tuto podmínku bezpochyby splňují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…