Padlé hlavy za Rathovy fotky jsou jen kamufláž. Jsou v tom stovky milionů

07.06.2012 22:37

EXKLUZIVNĚ: Ředitel vězeňské služby Jiří Tregler kvůli únikům fotografií poslance Davida Ratha a jeho spoluobviněných z vězeňského systému odvolal v úterý ředitelku odboru informatiky Lenku Stupkovou. Tu na odchodu v tichosti doprovodil také náměstek Lukáš Sobotka. Podle informací redakce stojí za odvoláním obou úředníků také smlouva na informační systém vězeňské služby, na jehož inovaci se v rámci úspor oba vysocí úředníci podíleli.

Padlé hlavy za Rathovy fotky jsou jen kamufláž. Jsou v tom stovky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Zakázku na Vězeňský informační systém (VIS) získala v roce 2004 společnost Microsoft se společností Infinity. Systém však postupem doby zastaral a stal se funkčně nedostatečným, což se ukázalo mimo jiné na případu uniklých fotek obviněného poslance Ratha, kdy Vězeňská služba nedokázala dohledat, kdo fotky ze systému vynesl. 

Generální ředitelství vypsalo už na začátku letošního roku zakázku na modernizaci celého systému s následným servisem v předpokládané hodnotě 390 000 000 Kč bez DPH. Samo pak bylo překvapeno, když přišly výrazně nižší nabídky od tří renomovaných firem:

Atos IT Solutions and Services, s.r.o., - 259.205.686,- Kč bez DPH
S&T CZ s.r.o., - 184.500.000,- Kč bez DPH
Aquasoft spol. s r.o. 298.000.000,- Kč bez DPH


Generální ředitelství upřednostnilo ze 70 % jako kritérium cenu, vliv ostatních kritérií, jako např. metodika projektového řízení, tak nemohlo na výběru vítězného uchazeče nic změnit. Nízké nabídky dosáhla firma S&T CZ  tím, že jsme snížila cenu dodatečných prací na pouhých 300 Kč za hodinu. Běžná cena za práci experta se přitom pohybuje od tisícovky korun výše. Od otevření obálek uplynuly už více než dva měsíce a Microsoft během této doby podává námitky jak na běžícím pásu, jen aby se výběrové řízení zrušilo. ÚOHS na základě námitek Microsoftu vydal předběžné rozhodnutí, kterým uložil Vězeňské správě zákaz uzavřít smlouvu v otevřeném řízení. 

Od vypsání nového tendru s klasickým administrativním kolečkem by mohl uplynout klidně další rok, přičemž by GŘ bylo nuceno nevýhodně utrácet další miliony za servisní práce.

Námitky Microsoftu

 

Vězeňská správa, konkrétně náměstek generálního ředitele Lukáš Sobotka, všechny námitky společnosti Microsoft odmítla, nicméně těmi se bude muset ze zákona zabývat Úřad na ochranu hospodářské soutěže, což si vyžádá další čas, během kterého poplynou peníze Microsoftu. Ten se paradoxně nového výběrového řízení, ve kterém se rozhodovalo, kdo bude opečovávat a vychovávat jeho "dítě", ani nezúčastnil. Na sms redakce s otázkou, proč se tak stalo, obchodní ředitel Microsoftu pro sektor veřejné správy Jan Moleš neodpověděl a odkázal nás na tiskové odddělení, které si na odpověď vzalo čas na rozmyšlenou.

Opravit! Zn. spěchá

Odvolání ředitelky odboru informatiky Lenky Stupkové zavání nespravedlností, protože Vězeňská služba o nedostatku systému v podobě nezaznamenání přihlášení obsluhujícího uživatele věděla už dlouhou dobu a umístila jej do zadávací dokumentace jako jednu z hlavních podmínek. 

"Zadavatel požaduje, aby informační systém zaznamenával v logu, kdo, kdy a jakou operaci nad údaji konkrétního vězně prováděl," stojí v dokumentaci. Za důležitý modul, nutný revize, je také programové zacházení s utajovaným svědkem. „Při dotazu na vězně, u kterého je aplikována ochrana svědka, musí informační systém podpořit specifický proces (vydání informace o takové osobě musí schválit příslušný orgán PČR, který zajišťuje ochranu). Údaje o těchto osobách nebudou normálně přístupné, ale žadatel by se neměl dozvědět, že osoba vězněna není, nýbrž to, že o informaci musí požádat jiným způsobem,“ píše se v zadávací dokumentaci. To jinými slovy znamená, že informace o utajovaných svědcích nebyla dobře chráněna.

Lenka Stupková měla ve čtvrtek vypnuté oba telefony a redakci se nepodařilo sehnat její vyjádření.

Náměstek selhal

Tiskový mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer redakci ve čtvrtek potvrdil, že náměstek Lukáš Sobotka byl z funkce odvolán. "A to pro dlouhodobou nespokojenost s jeho manažerskými schopnostmi, které nestačí na funkci náměstka generálního ředitele," uvedl pro ParlamentníListy.cz Káčer.

V kuloárech se proslýchá, že Jaroslav Pilát, který byl pověřen vedením odboru informatiky na místo Stupkové, bude bez výběrového řízení ve funkci potvrzen. Pilát dosud působil jako zástupce ředitele příslušného odboru a podle důvěryhodných zdrojů by měl být tou osobou, která ve spolupráci s náměstkem Janem Mayerem povede další kroky ke spokojenosti Microsoftu. Podle informací redakce se Ministerstvo spravedlnosti, respektive Vězeňská služba, chystají, jak bylo implicitně zmíněno, probíhající soutěž zrušit a nechat Microsoft upravit stávající systém bez výběrového řízení, obdobně jako vybralo MPSV firmu Fujitsu k realizaci systému pro výplatu sociálních dávek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…