Paroubek mluví o puči v Úsvitu: Pojmenujte se podle řecké fašistické strany

10.02.2015 17:00

Je to překvapivé, ale je to tak. V Úsvitu došlo k rozštěpení a poslanci a předsednictvo Úsvitu se dohodli na založení nové politické strany. Chtějí, aby vznikla nová platforma pro hájení národních zájmů, spolupracovat by měla mimo jiné prý též s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou. Na tiskové konferenci to v úterý oznámili zástupci strany. Pro usnesení prý hlasovalo deset ze 12 přítomných poslanců.

Paroubek mluví o puči v Úsvitu: Pojmenujte se podle řecké fašistické strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura chování svých kolegů označil za puč a zradu na voličích

„Poslanecký klub hnutí Úsvit pověřuje své nezávislé poslance a aparát klubu založením nové politické strany, která kooptuje do svých politických orgánů poslance hnutí Úsvit a Věcí veřejných,“ přečetl z usnesení poslaneckého klubu jeho místopředseda Petr Adam. Ideovým východiskem nové strany má podle něj být pozitivní, nepopulistická ochrana národních zájmů.

Na to Tomio Okamura na úterní odpolední tiskové konferenci podrážděně reagoval. Řekl, že jde o snahu předsednictva o odstranění jeho osoby z vedení hnutí. „Kandidáti zneužili toho, že jsem se za ně před volbami osobně zaručil. Neuznávám zákulisní tahy,“ uvedl. Úterní schůzku, na které zřejmě padlo toto rozhodnutí, které stranu rozděluje, označil pak Radim Fiala (bývalý šéf poslaneckého klubu hnutí) za připravený tah za jejich zády. I proto oba chtějí svolat členskou konferenci a hlasovat o budoucnosti Úsvitu.

Bude Úsvit podobný jako Věci veřejné?

Každého asi v té souvislosti napadá, do jaké míry se takovýto rozkol může odrazit na české politické scéně současnosti. Nečekají nás podobné události jako v případě Věcí veřejných – i když ty byly součástí vládní koalice?

„Myslím, že Úsvit současnou politickou scénou nehýbe, a právě proto vymýšlí všemožné způsoby, jak zaujmout. Paralelu s Věcmi veřejnými v tom tedy nevidím a nehledal bych,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (Starostové-TOP 09).

To Jiří Paroubek (NS-LEV21) byl ve svém vyjádření obsáhlejší. „Pučistům“ v něm doporučil název Zlatý úsvit pro jejich novou stranu. A vysvětlil proč.

„Název řecké fašistické strany, která má zřejmě své nejlepší týdny již za sebou, zní: Zlatý úsvit. Doporučuji českým protiokamurovským pučistům, aby k vyjádření své politické pozice použili tohoto osvědčeného názvu. Pučisté, kteří zorganizovali převrat v poslaneckém klubu Úsvitu proti Tomiu Okamurovi, vzdychají po spolupráci s M. Le Penovou, předsedkyní ultrapravicové a xenofobní Národní fronty ve Francii,“ uvedl Jiří Paroubek.

A jak doplnil, zatímco ve Francii jsou možná sympatie k ultrapravici a xenofobii pochopitelné, jelikož tam žije zhruba 6 milionů muslimů, jejichž populace v řadě měst představuje značný společenský problém (vysoká nezaměstnanost a kriminalita, odlišná kultura), u nás je muslimů pouhých 30 tisíc.

„Z nich pravděpodobně jen jednotlivci se oddávají islámskému radikalismu. Vedení Úsvitu – bez Okamury – zřejmě hledá téma, na kterém by mohlo politicky cizopasit a odrazit se z dnešních titěrných volebních preferencí vzhůru. Dovoluji si předvídat, že po sázce na xenofobii vůči muslimům v příštích volbách do české sněmovny shoří. Myslím, že Le Penová nebude v českých podmínkách takovým tahákem, jak se protiokamurovští spiklenci domnívají,“ sdělil Paroubek i svoji prognózu do budoucna.

Naše politika je už na podobné jevy zvyklá, míní Koskuba

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby podobnost vývoje v Úsvitu s tím, co se dělo ve Věcech veřejných není tak úplně náhodná. „Vše je ale samozřejmě vnitřní věcí kolegů z Úsvitu. Obávám se však, že naše politická scéna tímto děním nikterak neutrpí, je již na něco podobného zvyklá. Řekl bych, že asi tak, jako Japonci na zemětřesení. Musí pak přijít hodně velké, aby je vyvedlo z míry. Tak to vidím i s tou naší českou politikou,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Koskuba. Podle něj je proto škoda, že voliči pak v touze po změně dělají příliš často stejnou chybu. „Jelikož jim nyní zachutnaly koblížky, rozpad Úsvitu přežijí,“ uzavřel Jiří Koskuba svůj pohled na úterní události.

Puč proti Okamurovi?

Založení nové politické strany vzešlé ze současného Úsvitu podpořilo podle všeho i předsednictvo hnutí. Novinářům to na tiskové konferenci oznámil předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch. Šéfem poslaneckého klubu přitom Černoch není dlouho, stal se jím letos v lednu, když proti vůli Okamury nahradil tehdejšího šéfa Radima Fialu. Černoch však v úterý odmítl, že by šlo o puč proti Okamurovi. I on se podle něj může stát členem nové strany.

Jedním z hlavních důvodů založení nové strany je podle Černocha to, že hnutí Úsvit zatím nemůže přijímat nové členy. Nová strana podle něj bude fungovat na standardních demokratických principech. Bez členské základny strana nemůže fungovat, míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…