Paroubek natřel "koktavého a senilního" ministra. Pak se pustil do Zemana

28.01.2013 22:10

Co Karlu Schwarzenbergovi nejvíc v prezidentských volbách uškodilo? Podle bývalého premiéra Jiřího Paroubka to je jednoznačné: byla to vyjádření na adresu Benešových dekretů. Kromě toho ale tady zafungovalo i jakési kouzlo nechtěného. „Koktavý a polosenilní ministr zahraničí - alespoň co se debat týče – se rozhodně nemohl vyrovnat Zemanovi," pojmenoval ostře Paroubek celou situaci. I samotnému Zemanovi ale něco vyčítá...

Paroubek natřel "koktavého a senilního" ministra. Pak se pustil do Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek před sněmovnou

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Rozhovor s Jiřím Paroubkem není nikdy nudný. I on totiž před lety býval snadným terčem médií a tak dokáže nyní nebojácně pojmenovat problémy v souboji okolo prezidentské volby.

„Já jsem před třemi lety měl proti sobě média ne 14 dní, ale mnoho měsíců,“ vzkazuje nyní Paroubek přes ParlamentníListy.cz jak nově zvolené hlavě státu, tak i ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). Reagoval tím na fakt, že Schwarzenberg podal trestní oznámení kvůli útočné inzerci, která se objevila v pátek, tedy ve volební den, v bulvárním deníku Blesk. Podle Paroubka ale rozhodně nelze za prohrané volby vinit nějaký deník.

„Lidé byli ve volbách ovlivněni dvěma fakty – vládou a vládní politikou, která je proti zájmu většiny lidí, a za druhé rozbitím pozitivní emoce, která tady byla ve vztahu ke Karlu Schwarzenbergovi. On totiž jakmile udělal kolosální chybu a vystoupil proti platnosti dekretů Edvarda Beneše, tak tím se tady dostavila silná antiemoce proti němu,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Paroubek.

Ty milióny lidí tu jeho koktavost viděly v televizi

Ještě ale jedna věc podle něj silně mluvila proti ministru zahraničí. A tou je to, jak se prezentoval zvláště v televizních duelech. „To čekali, že se koktavý a polosenilní ministr zahraničí vyrovná v debatách Zemanovi? No, tak možná vyrovná, ale jenom v tom, jak o tom psali novináři. Ovšem ty milióny lidí to viděly v televizi a ty tak snadno nikdo neoblbne,“ sdělil sebejistě Paroubek.

Podle něj se dá vysvětlit snadno i to, proč se právě tolik mladých lidí nechalo strhnout „fenoménem Schwarzenberg". „Vysvětlení je možná v tom, že zvláště ti mladí nemají politickou zkušenost a představu o životě. A jsou taky trošku naivní a dezorientovaní. Protože jestliže je někdo šest let ve vládě, která je špatná, a ti mladí tu umělou odpreparovanost od této vlády nevnímali, tak to bych nazval absencí kritického myšlení,“ zdůraznil.

Že v této prezidentské volbě stáli a stojí umělci proti sobě – ihned po porážce Schwarzenberga se dokonce někteří z nich podepsali pod Iniciativu „Zemane, nejste a nikdy nebudete můj prezident,“ - tak nad tím Paroubek jen tak rukou rozhodně nemává.

Mají totalitní uvažování

„Víte, uvažování některých lidí je totalitní. Třeba ale tahle porážka s těmihle lidmi trošku zatřese, jako třeba se spisovatelem Jiřím Stránským, a pak se třeba budou zabývat tím, jestli by neměli být trošku pokornější,“ poznamenal na jejich adresu bývalý sociálně demokratický premiér.

„Zhrzenost ale do politiky nepatří,“ řekl nejen na jejich adresu. „Myslím, že by se měli stáhnout po této volební porážce, která je hodně výrazná, i politici pravice, a měli by místo útoků třeba zanalyzovat, proč ta porážka tak výrazná byla a proč je vláda tak neoblíbená a proč má jen necelých deset procent podpory,“ připomněl pak fakt, že je Karel Schwarzenberg zároveň i prvním místopředsedou vlády, která zvýšila lidem daně na potraviny, na léky a zavedla i nepopulární sociální opatření.

Co čekali?

„Já si myslím, že do budoucna není cesta vést brutální a lživé kampaně, jak to dělá pravice v posledních letech, ale předložit argumenty, ale na ty ani v té kampani nedošlo. Udělali také některé taktické chyby a hlouposti, jako byla vyjádření proti dekretům prezidenta Beneše. Proto svou kampaň Miloš Zeman začal vést brutálně a zamával s nimi! Tak co čekali?“

„Já jsem Miloše Zemana podpořil proto, že jej považuji za menší zlo, než Karla Schwarzenberga a ty naprostý neumětele, kteří jsou ve vládě Petra Nečase. Budu spíš čekat na to, co Miloš Zeman bude dělat. Zatím ty jeho první kroky jsou spíše nešťastné – jsou to ale zatím jen verbální kroky, tak uvidíme, jak bude pokračovat,“ svěřil se dále se svými obavami Paroubek.

Kupodivu by mu nevyčítal opoziční smlouvu, kterou mu kdekdo nyní házel na hlavu, ale něco daleko jiného. A to je jistá provázanost s předsedou Ústavního soudu.

Za opoziční smlouvu si „pravdoláskaři" mohou sami

„Za opoziční smlouvu si mohou síly pravdy a lásky samy! Zeman jim přece tehdy navrhoval, aby uzavřely koalici se sociální demokracií, a dokonce navrhoval, aby předseda Lidové strany se stal i předsedou vlády, čímž by navíc měli ještě polovinu ministrů v takovém kabinetu... Takže co by ještě chtěli víc? Jenže oni to tehdy naprosto nerealisticky a hloupě odmítli,“ připomenul menšinový kabinet Miloše Zemana (1998 až 2002) před lety.

Leká jej ale prý zřejmý závazek Zemana vůči Pavlu Rychetskému v tom smyslu, že bude dále předsedou Ústavního soudu.

„To vypadá, jako kdyby takový závazek spolu oba upekli, přitom se o tom bude rozhodovat až na podzim. To je ale vážná věc, neboť si tady (Zeman) buduje nějakou mocenskou doménu. Pokud chce přistoupit k reformování politického systému, například ke změnám Ústavy, tak k tomu totiž potřebuje blahovolnost předsedy i Ústavního soudu jako celku,“ řekl pro ParlamentníListy.cz tajemně bývalý předseda vlády.

Rychetský? Ten byl hybatelem věcí už v roce 2009

Vadí mu totiž, že předseda Ústavního soudu byl hybatelem věcí již v roce 2009, kdy byl zrušen ústavní zákon, jímž byly na podzim vypsány předčasné volby. „Takový člověk (Rychetský) tam tak nepatří. Já mám ale podezření, že tady mezi oběma je nějaké politické spojenectví, což je třeba pojmenovat a hovořit o tom,“ dodal Paroubek.

Současné desetileté funkční období skončí totiž předsedovi Ústavního soudu (ÚS) Pavlu Rychetskému letos v srpnu. K tomu pak Miloš Zeman po svém volebním vítězství prohlásil, že by určitě podpořil pokračování Rychetského v roli předsedy ÚS, neboť právě s ním by také chtěl konzultovat jmenování dalších soudců ÚS. Sám Rychetský pak k tomu v neděli v České televizi řekl, že by přijal nabídku být dál předsedou ÚS jen do konce roku 2017, tedy než vyprší prezidentský mandát právě nově zvolenému prezidentovi Zemanovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…