Penzisté byli okradeni přímo v domově důchodců. Bojí se, že skončí pod mostem

03.05.2012 13:36

Jihočeští policisté obvinili podnikatele z Tábora Stanislava Snášela z trestného činu zpronevěry. Kladou mu za vinu, že měl podvést jak 150 důchodců v největším českém soukromém seniorském domě – v Českých Budějovicích, tak i firmy, které stavěly a zařizovaly objekt, finanční úřad a další instituce. Škoda se blíží bezmála miliardě korun.

Penzisté byli okradeni přímo v domově důchodců. Bojí se, že skončí pod mostem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

 


Policisté sedmačtyřicetiletého podnikatele, který má problémy s dluhy i v Táboře, kde před lety postavil byty, zadrželi a umístili do cely.

„Podali návrh na vzetí do vazby. Za trestný čin hrozí muži v případě prokázání až 10 let vězení. Škoda je skutečně extrémně vysoká a s ohledem na okolnosti a výši škody, je případ mimořádný,“ řekl pro ParlamentniListy.cz krajský mluvčí Jiří Matzner.

 

Lidé, kteří žijí v Senior domě, jsou v šoku a nyní se obávají, co s nimi bude. Objekt přešel pod insolvenčního správce. Ten důchodce uklidňuje, že o střechu nad hlavou nepřijdou. Firma L. a S. Tábor a Senior resort, jejichž hlavním jednatelem Snášel je, měla zpronevěřit především kauce 150 obyvatel. Na každého to bylo zhruba 100 tisíc korun.

„Je to strašné. Nás tady okrádají, jezdili si v luxusních autech, jezdili na luxusní dovolené. A ještě nám poslali dopisy, že vlastně dlužíme my, ať honem zaplatíme ty tři měsíční nájmy jako kauce znovu, jinak že nám hrozí exekuce. Až když se o případ začali zajímat novináři, začala policie skutečně něco dělat. Ale dobře, že toho šmejda chytili a zavřeli,“ řekl pro ParlamentniListy.cz obyvatel domu pan Josef.

 

Sprostota a vyčkávání

V šoku jsou i politici v Budějovicích a na kraji. „Je to skutečně nevídané a je vidět, že svěřit sociální služby takového rozsahu soukromé firmě, není šťastné řešení. Je to ale opravdu neskutečně sprosté vůči těm lidem. Zatím nás o pomoc nikdo nepožádal a nyní vyčkáváme, jak se vše vyvrbí,“ řekla náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Ani vedení města České Budějovice zatím nechce aktivně do problému vstupovat. Podle primátora Juraje Thomy (OPB) je nyní třeba počkat na skončení vyšetřování a na to, jak bude objekt v insolvenci nabídnut.

Představitelé města i kraje ale připustili eventualitu, že by za jistých podmínek mohli mít o seniorský dům zájem jej převzít. V rozpočtu ani kraje ani města ale není částka, kterou by převzetí stálo, volná. Podle odhadů může jít o 200 -300 milionů korun. Obyvatelé Senior domu věří, že jim někdo pomůže a nepřijdou na stará kolena o bydlení.

Půjdu pod most?

„Musela jsem složit kauci 100 tisíc a za 1+kk platím měsíčně sedm tisíc plus služby. A teď abych se bála, že půjdu pod most. Zbavila jsem se garsonky. Kdybych to věděla, nedělala bych to,“ postěžovala si další z obyvatelek objektu, který měl být chloubou privátních seniorských domů v ČR a měl být největší v republice.

Zatím si drží prvenství v ostudě a výši škody, která dosahuje skoro miliardy korun. Obviněný podnikatel, potažmo firmy, v kterých figuruje, dluží také finančnímu úřadu, neodváděli za zaměstnance povinné platby a dluží i poskytovatelům energií.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…