Po atentátu na pivo. Útok na Klause očima chrastavského starosty

01.10.2012 19:40

Byl to akt o to nepříjemnější, že Klaus má tohle město rád, říká pro ParlamentníListy.cz o pátečním činu´atentátníka´ Pavla Vondrouše starosta Chrastavy Michal Canov. Prezident prý po útoku nejevil žádné známky rozrušení a ještě půl hodiny hovořil na otevřeném prostranství s občany.

Po atentátu na pivo. Útok na Klause očima chrastavského starosty
Foto: chrastava.cz
Popisek: Starosta města Chrastava Michael Canov

Na záběrech z pátečního incidentu, který se ve vysoké kvalitě podařilo zaznamenat hned několika kamerám novinářů, stojí chrastavský starosta Canov hned vedle prezidenta. V okamžiku, kdy na Klause vytáhne muž v maskáčové bundě airsoftovou pistoli a následně na něj z bezprostřední blízkosti několikrát vystřelí, se Canov dívá na opačnou stranu. Jak sám přiznává, o útoku nevěděl ještě půl hodiny poté, co jen pár desítek centimetrů od něj proběhl. Několik airsoftových kuliček Canovovi pokazilo slavnostní otevření repliky secesního mostu, který Chrastavě vzala velká voda.

TÉMA: Střelba na Klause

"Já jsem se o tom dozvěděl až od nějakého novináře pěknou chvíli poté, co pan prezident nasedl do svého vozu a odjel, byl to pro mě docela šok. Jediný moment, kdy jsem pocítil, že něco není v pořádku, nastal, když pan Klaus prohlásil cosi ve smyslu, že se něco někomu nepovedlo," popisuje událost ve svém městě starosta Canov.

Po střelbě na jedno malé

Z pohledu kamer jde o okamžik, kdy se Klaus bezprostředně po útoku obrací s rozčíleným výrazem po členech své ochranky a cosi jim sděluje. Následně pak opět nasadí úsměv a zdraví občany. "Kdyby mi o tom neřekli, nic bych nezaregistroval, na prezidentovi nebylo vůbec nic poznat. Měl jsem s ním domluvené, že ho pozvu na malé pivo, což jsem také udělal. Seděli jsme pak u stánku a minimálně ještě půl hodiny debatovali s občany. Až poté pan Klaus odjel z Chrastavy," popisuje Canov.

Prezident tak podle něj zůstal bez přímého krytí uprostřed davu lidí dalších neuvěřitelných minimálně třicet minut. Zajímavé podle chrastavského starosty je, že se mu o incidentu ani slovem nezmínil.

Strážníci prý ke Klausovi nesměli

"Mrzí mě to o to víc, že konkrétně pan prezident Klaus několikrát ukázal, že má k našemu městu velmi přátelský vztah. Byl vůbec prvním prezidentem, který Chrastavu navštívil. V roce 2010, když nás postihla ta katastrofální povodeň, dokázal přijet během 48 hodin a snažil se nám všemožně pomoci. I proto nesměl chybět u otevření repliky zničeného secesního mostu, který je jakýmsi symbolem povodňových škod v našem městě," vysvětluje Canov důvod Klausovy návštěvy.

Práci ochranky, která se stala terčem kritiky a ostrých vtipů nejen v ČR, hodnotí Canov jako neuvěřitelně špatnou. A dodává, že kdyby měl Klaus k dispozici ´jeho´ lidi, událost by proběhla zřejmě jinak a útočník by rozhodně nevyvázl tak lehko. "Měl jsem připravených všech šest strážníků, které v Chrastavě máme, aby udělali kolem prezidenta kordon při průchodu davem. Jenže ochranka to rezolutně odmítla, moji lidé museli být stranou a výsledek je takový, jaký je," konstatuje Canov.

Jaká výtržnost? Je to atentát

S útočníkem nemá starosta Chrastavy žádné slitování. Nejen proto, že prý jeho městu a slavnostnímu otevření mostu udělal mimořádně negativní reklamu. Nechápe, jak může někdo takový čin vůbec zlehčovat. " A k tomu bezesporu dochází. Toto není žádné uličnictví, to je vážně míněný akt a měl by být posuzován jako atentát a teroristický čin," reaguje na policejní obvinění střelce z výtržnictví i mírný postup policie při jeho zatýkání.

Nenápadný muž v maskáčové bundě jménem Pavel Vondrouš se stal celebritou během několika desítek minut. Po útoku na hlavu státu totiž ještě dokázal poskytnout rozhovor do médií, kde popsal svou motivaci k činu a zmínil, že je komunista. Jak vyplývá z přepisu komunikace mezi členy prezidentovy ochranky, velitel akce chtěl rozhovoru Vondrouše s novináři zamezit, jeho podřízený mu ale sděluje, že to není možné, protože střelec s policisty ´spolupracuje a neklade odpor´.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…