Po dlouhé nemoci zemřel symbol 17. listopadu. Hodně smutný protest

09.11.2011 4:10

Iniciativa za demisi vlády premiéra Petra Nečase přichystala na 17. listopad velmi netradiční akci. Už sama pozvánka, která je šířená formou smutečního oznámení, vyvolala značný ohlas na sociální síti Facebook.

Po dlouhé nemoci zemřel symbol 17. listopadu. Hodně smutný protest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace

"Od 13.11 do 17.11 na Staroměstském náměstí proběhne symbolické rozloučení se ztracenými iluzemi z roku 1989. Podpořte tuto akci, přijďte zapálit svíčku, napsat vzkaz, čím jste nejvíce zklamáni a o jaké iluze jste přišli," píší autoři výzvy za demisi koaliční vlády v pozvánce, kterou šíří zejména pomocí sociální sítě Facebook a hromadnými e-maily.

K akci se dosud přihlásilo několik stovek uživatelů, u dalších téměř pěti tisíc čekají organizátoři na vyjádření.

Celou protestní událost doprovází smuteční parte, rakev a "ostatky zesnulých iluzí a šancí". ParlamentníListy.cz byly osloveny jedním z pořadatelů akce, který se podepsal jako John Smith, aby přinesly bližší informace.


"Však si přečtěte, co se na tom parte píše, neucítíte naštvanost a zaťatou pěst, ale hořkost a zklamání. A že to působí tragicky a někdo si to může poplést s tím, že někdo umřel? Ale tak to je," řekl naší redakci Smith.

Text pozvánky skutečně vypadá jako úmrtní oznámení. "My, podvedení občané České republiky, sdělujeme v hlubokém zármutku, že nás navždy opustily některé iluze o demokracii a šance roku 1989. Zemřely po dlouhé nemoci ve věku nedožitých 22 let v listopadu 2011, v průběhu schvalování asociálních, tzv. reformních zákonů Poslaneckou sněmovnou."

Právě schvalování reforem, které v uplynulých dnech plnilo prostor téměř všech médií, okomentoval v prohlášení zaslaném ParlamentnímListům.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka slovy: "Náš pokus zastavit nespravedlivé vládní zákony měl charakter maratonu a dopadl podobně jako antická bitva u Thermopyl - v soutěsce omezené parlamentní rozpravy jsme nakonec (po vyčerpání přiděleného času) padli všichni." O tom, zdali některý ze zástupců sociální demokracie přijde vyjádřit svůj zármutek k "zesnulých iluzím", ovšem Sobotka nevěděl.

Facebook Sametová revoluce nezajímá

Kdo však má jasno, to jsou někteří uživatelé Facebooku. Ti se hojně shromažďují pod shora popsanou iniciativou, kde nešetří svými komentáři.

"O iluze jsem přišel v prosinci 1989, protože jsme si dovolili nechtít Havla za prezidenta a byli jsme pak náležitě sprdnuti," píše Tomáš Waller. "Je to akutní a aktuální!" doplňuje Jan Koral. "Děkuju za pozvání, ale nemohu tam být fyzicky, budu s váma alespoň v myšlenkách," uvádí Vlaďka Kolková. "Toto je vláda, která dělá ostudu akorát. A proto by měla odejít," glosuje Josef Nekolný. "Budu tam. Už toho mám plné zuby!" odseknul Kamil Ostrý.

ČTĚTE TAKÉ:


I přes časté radikální názory vůči koaliční vládě premiéra Nečase nesnese iniciativa za její demisi srovnání s loňským 17. listopadem. Tehdy se během dvanácti hodin prostřednictvím Facebooku skupilo na 30 tisíc občanů, kteří byli nespokojení s vedením radnice v Praze, kdy se ODS a ČSSD spojila v koaliční partnery.

Na 17. listopad letošního roku oznámilo významnou demonstraci na Václavském náměstí také hnutí ProAlt. Jak ParlamentníListy.cz informovala jeho mluvčí Tereza Stöckelová: "Vadí nám podobné věci, proto tam jsou hesla a myšlenky podobné jako mají poslanci v opozičních lavicích."

Zajímavostí je, že má téma 17. listopadu na sociální síti Facebook dosud zřízeny jen tři takto pojmenované stránky. Jejich fanoušci se dají spočítat na prstech rukou.


 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru
ZDE.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…