Pokuta za nekvalitní potraviny bude až 10 milionů, říká Bendl na Bontonu

18.11.2012 18:18

Čeká restaurace smršť potravinářských kontrol? Z čeho si vaří ministr zemědělství? Co může potkat ruské stánkaře na Václaváku? Proč končí šéf Lesů? A kde lze ministra slyšet veřejně zpívat? Uslyšíte už tuto neděli v 18.00 na Rádiu Bonton se Zdeňkem Šarapatkou!

Pokuta za nekvalitní potraviny bude až 10 milionů, říká Bendl na Bontonu
Foto: Repro Foto: Prima family
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl v pořadu Prima family Partie

Hostem radia Bonton bude dnes, v neděli v podvečer, ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). S moderátorem Zdeňkem Šarapatkou bude řešit změny v kontrole kvality potravin, které jsou po patnácti letech opravdu velké. A vyjde najevo, že Bendl chce, aby se kontrola sjednotila a také se zvedly pokuty.

Ministr se rozhodl změnit kontrolu potravin. „Je pravda, že od doby, co jsem ve funkci ministra zemědělství, se věnuji i tomu, co je psáno na obale,“ uvedl Bendl s tím, že většina lidí popisky ani nepřečte nebo jim často nerozumí. „Samotného mě překvapilo, že se tomu nikdy nikdo pořádně nevěnoval,“ dodal.

Potraviny na pranýři

Pohár trpělivosti s nekvalitními potravinami prý přetekl. A tak jsou na webu Potraviny na pranýři zveřejňovány konkrétní výrobky a konkrétní obchody, lidé vědí, jaké pečivo je rozpékané a jaké je čerstvé a jak důležité je také bojovat s nekvalitními dovezenými potravinami např. z Polska.

Ministerstvo chce, aby pod kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce nyní byla potravina od doby výroby až po konzumaci. Na výrobcích budou nově uvedeny i třeba alergeny a další údaje. „Samozřejmě bude i více sankcí. Z jednoho milionu na tři a ze tří na deset,“ prohlásil Bendl.

Návrh se ale nelíbí ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Jeho ministerstvo by tím totiž přišlo o kompetence, protože hygienici spadají právě pod jeho resort. „My nezvedneme žádné náklady a hygieně na to, aby kontrolovala čistotu či podmínky vaření, zůstane,“ slíbuje však Bendl.

Tento týden také oznámil odchod z funkce generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. „Já to cítím tak, že ten tlak už byl natolik veliký, že už je to na něj příliš, a proto odchází,“ prohlásil k tomu Bendl v pravidelné víkendové (nejen) politické debatě na rádiu.Bonton. Vrátil se pak také ještě ke kongresu ODS. Odmítl, že by někdy plánoval kandidovat na předsedu strany. „Nejsem sběratel funkcí za každou cenu,“ uzavřel debatu současný ministr zemědělství.

Debaty s hosty rádia Bonton se vysílají pravidelně po oba víkendové dny, od 18 hodin. Moderátorem pořadu je Zdeněk Šarapatka. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…