Policejní prezident Lessy prý v září odejde ze své funkce

17.07.2012 6:56

Podle informací deníku Právo měl policejní prezident Petr Lessy slíbit, že v září na svém místě skončí. Údajně to řekl na začátku července přímo ministru vnitra Janu Kubicemu, který se o jeho odchod snaží už od konce loňského roku.

Policejní prezident Lessy prý v září odejde ze své funkce
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Právu tuto úmluvu mezi oběma muži potvrdily dva dobře informované zdroje nejvyšších pater resortu s tím, že měla vzniknout ještě před aktuálním Lessyho sporem s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Lessy ale jakoukoli dohodu s Kubicem popřel. „O odchodu neuvažuji, zvláště ne v současné situaci. Platí, že kapitán loď opouští jako poslední,“ řekl Právu Lessy. „Vnímám to jako další střípek do mozaiky. Je to další z dezinformací, které se objevují, ale není to pravda. Kdyby měla být nějaká dohoda, tak by mi taky musel někdo něco nabídnout,“ dodal policejní prezident.

Kubice se k věci nechtěl vůbec vyjadřovat. O to, aby šéf policistů ze své funkce odešel, každopádně již nějakou dobu usiluje. Rivaly rozděluje odlišný pohled na budoucí fungování a strukturu policie, píší Novinky.cz.

Ambice na senátora Lessy nemá

Lessyho do jeho funkce dosadil i přes nevůli premiéra Petra Nečase Kubiceho předchůdce a formální předseda Věcí veřejných Radek John. V souvislosti s aktuální vyhrocenou situací sice hájí Lessyho opozice, nicméně koaliční partneři ho v posledních dnech kritizují za jeho mediální výstupy.

Poslanec za ODS Jan Vidím tvrdí, že svými výroky o možném ohrožení nezávislosti policie vstoupil Lessy na půdu politiky. "Teď je otázka, za koho bude kandidovat do Senátu. Kamery a politiku miluje," řekl Právu Vidím.

Policejní prezident to ale odmítá. „Hlouposti nebudu komentovat. Já žádná místa na kandidátkách politickým matadorům nebudu brát, to není moje ambice," řekl.

Sporné telefonáty řeší inspekce

Generální inspekce bezpečnostních sborů se začala zabývat spornými telefonáty mezi Lessym a Kalouskem. Oba budou muset vypovídat. Inspekce má ale ze zákona pravomoc šetřit pouze možnou trestnou činnost policistů, takže odhalení, zda Kalousek opravdu šéfovi policistů vyhrožoval, se očekávat nedá. Pokud se neprokáže, že by jakýmkoliv způsobem porušil Lessy zákon, inspekce celou věc odloží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…