Politici ve škole četli Jiráska a teď jdou „proti všem“, říká kníže. Svět nad tím prý kroutí hlavou

24.12.2012 13:46

Zahraniční politici se na dění v naší zemi koukají s překvapením a údivem. Někteří se nad tím baví, jiní jsou zklamaní, ale nikdo nechápe, jak se pozitivní polistopadový vývoj mohl takto zvrtnout, říká ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Sám si jejich chování vysvětluje špatným vlivem školní četby.

Politici ve škole četli Jiráska a teď jdou „proti všem“, říká kníže.  Svět nad tím prý kroutí hlavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg diskutoval s předními českými vědci.Tématem byla vzájemná důvěra vědců a českého státu

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zveřejnil další ze svých předvolebních klipů, ve kterých si povídá se Zdeňkem Svěrákem. Ten se jej v úvodu ptá na jazykovou vybavenost, načež Schwarzenberg mírní jeho nadšením neboť prý zná mnohem méně jazyků, než například jeho otec.

Zvládne se prý domluvit česky, anglicky a německy, francouzsky si přečte noviny, a kdysi uměl i rusky, ale tento jazyk zapomněl. Díky svému jazykovému vybavení a diplomatickým zkušenostem se může dozvědět i to, jak dnes vidí zahraniční diplomaté Českou republiku. A není to prý příliš lichotivé.

„Především se diví, co se tady děje. Někteří, protože nás mají rádi, se diví s úsměvem. Ale jiní jsou zklamaní. Zklamáni jsou prý zejména z toho, jak se pozitivní vývoj v ČR zvrtl. „Sametová revoluce, Havel, pokojné rozdělení, to bylo dobré, ale pak se zvrtlo,“ vypráví ministr zahraničí. Projevila se prý korupce a tunelování.

Projevuje se to prý například i ve vztahu k Evropské unii. Ten Schwarzenberg popsal  literárním přirovnáním: „Několik generací našich politiků mělo ve škole jako povinnou četbu Jiráskovo „Proti všem“. A projevuje se to i na jejich politice,“ říká předseda TOP 09. Nepochopili prý, že jsme obklopeni Evropskou unií a nejlepší pro nás je této zkušenosti využít.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…