Poprava politické mafie, konec kmotrů. Čteme s vámi dnešní noviny

14.06.2013 6:34

Největším tématem pátečního českého tisku je rozsáhlá protikorupční akce, která proběhla ve čtvrtek na Úřadu vlády. Ta ovládla titulní strany všech velkých deníků. Vzhledem k tomu, že policie zatím nesdělila mnoho podrobností, listy spíše spekulují, co stojí v pozadí celé razie. Nedostatek informací, které by bylo možno čtenářům sdělit, ovšem listy dohánějí razantními titulky a grafickým ztvárněním.

Poprava politické mafie, konec kmotrů. Čteme s vámi dnešní noviny
Foto: Repro Reflex
Popisek: Titulní strana časopisu Reflex

Deník Blesk o policejní akci píše téměř v polovině vydání a spekuluje i o možných skutečných cílech celé razie. Článek s palčivými titulky "Poprava politické mafie" a "Šéfka premiéra Nečase Nagyová. Podezření policie: Spojila se s kmotry" je na titulní straně olemován trikolórou v národních barvách, ta je navíc ještě obehnána ostnatým drátem. Stejná grafická úprava pokračuje i na několika dalších stranách, kde se list snaží podat co nejvíce informací, ačkoli policie byla dosud na prozrazování konkrétních faktů skoupá.

Odloupnutý premiér

Také Hospodářské noviny si pohrály s grafickou úpravou titulní strany. Článek s titulkem "Poslední boj premiéra Nečase" doplňuje velká fotografie ministerského předsedy, ovšem její pravá horní část se odlupuje, jako tomu bývá například u vylepovaných plakátů.

Deník Právo rovněž otevírá své páteční vydání ve stejném duchu. Článek s titulkem "Razie u Nečase. Padne vláda?" shrnuje dosavadní známé skutečnosti. Příliš mnoho nových informací ovšem podobně jako články ostatních deníků nepřináší.

"Konec jedné éry?" Tak pojmenovali svůj článek zabývající se razií na Úřadu vlády doplněný velkou fotografií policistů v kuklách redaktoři deníku MF Dnes. Stejně jako zbylé páteční listy se i MF Dnes snaží rozkrýt pozadí policejní akce a spekuluje o možných motivech, ale také o tom, zda Nečasova vláda padne, budou nové volby, nebo ustavena nová úřednická vláda.

Informace budou během pátku

Podrobnější informace o zásazích, které se vedle Úřadu vlády dotkly například také Ministerstva obrany a pražského magistrátu, má dnes poskytnout ÚOOZ. Další podrobnosti slíbil sdělit také olomoucký vrchní státní zástupce Ištvan. Ten ve čtvrtek hovořil o tom, že byla předána první obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších trestných činů. Zadrženo je podle něj "kolem osmi osob".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…