Poslanci u klenotů nemusí do fronty. Podle Bendy je to úplně logické

12.05.2013 20:25

Poslanci mají oproti "obyčejným smrtelníkům" další výhodu. Ta souvisí s výstavou korunovačních klenotů. Na rozdíl od zbytku veřejnosti totiž nemusejí zákonodárci či diplomaté stát několikahodinové fronty na jejich zhlédnutí. Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Marka Bendy je to logické.

Poslanci u klenotů nemusí do fronty. Podle Bendy je to úplně logické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman odemkl Korunní komoru, odkud spolu s dalšími držiteli klíčů vyzvedl české korunovační klenoty.Poté byly přeneseny k vystavení do Vladislavského sálu

Pražský hrad dokonce poslancům, senátorům a diplomatům rozeslal exkluzivní pozvánky na prohlídku korunovačních klenotů mimo běžnou otevírací dobu výstavy. Podle on-line deníku Týden.cz se ozvalo mnoho ústavních činitelů, někteří z nich si s sebou chtějí vzít i své rodiny.

Podle Bendy je to v pořádku

Někteří z poslanců tuto výhodu či výsadu považují takřka za samozřejmost. "Vzhledem k tomu, že předsedkyně Poslanecké sněmovny a předseda Senátu jsou jedněmi z držitelů těch sedmi klíčů ke korunovačním klenotům, tak je logické, že sněmovna má jiné postavení než všichni občané," řekl Marek Benda pro Hlavní zprávy TV Barrandov.

"Velmi ráda bych té příležitosti využila ani ne tak kvůli sobě, jako spíš kvůli dětem, které jsou akorát v tom věku, kdy se učí o historii," řekla televizi Barrandov vicepremiérka a šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

Babák: Je to nespravedlivé, ale...

Najdou se ovšem i tací, kteří se nad touto výhodou alespoň pozastavili. Jedním z nich je Michal Babák, poslanec Věcí veřejných. "Samozřejmě, že to je nespravedlivé, já původně chtěl a předpokládal jsem, že si frontu vystojím a půjdu i s rodinou. Ale využiji této možnosti," připustil nakonec.

Korunovační klenoty jsou veřejnosti zpřístupněny jen jednou za pět let u příležitosti zvolení nového prezidenta. O výstavu je vždy obrovský zájem, návštěvníci tak musejí čekat v dlouhých frontách. Klenoty budou vystaveny do 19. května, denně je zhlédne asi pět tisíc lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…