Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek

04.08.2011 6:44

AKTUALIZOVÁNO Pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09 převzali záštitu nad homosexuálním festivalem Prague Pride se kterým bude spojen i „pochod hrdosti“. Tato záštita však vyvolala ostrou polemiku mezi pravicovými osobnostmi. Zvláště ostře se střetli vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek a Hradu blízký šéf pražské ODS Boris Šťastný. Začala padat slova o kryptofašistech a havlistické ODS.

Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek

Mezi konzervativci v ODS není pro Svobodovu iniciativu na podporu homosexuálů příliš pochopení , neboť Občanská demokratická strana se deklaruje jako liberálně konzervativní strana navazující na tradice evropské křesťanské civilizace.

K tématu politická korektnost

Šťastný: kryptofašista Bátora

V jistém smyslu poněkud překvapivě se ale za primátora postavil šéf pražské ODS Boris Šťastný. V poslední době totiž do médií prosakovaly zprávy o stále větších neshodách obou předáků pražské ODS. Ještě překvapivější je, že se Šťastný ostře vymezil i proti šéfovi Akce D.O.S.T. Ladislavu Bátorovi. Tato iniciativa má dlouhodobě sympatie prezidenta republiky Václava Klause, za jemuž blízkého je Šťastný považován.

Čtěte: Klaus: Kauza Bátora je malá hilsneriáda

„Postoj primátora, který zaštítil Prague Pride, jasně schvaluji a podpoře této akce se osobně přidávám. ODS není a věřím, že nikdy nebude stranou netolerantní a xenofobní a to platí o Praze, která je moderním městem pro všechny. Již jsem zaznamenal směšný odpor kryptofašisty Bátory a jeho hnutí D.O.S.T. k našemu postoji. Jestli se to panu Bátorovi nelíbí, může se jít v tom čase projít jinam. Praha je dost veliká pro všechny," sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec Boris Šťastný.

Psali jsme:

Vítězství havlismu v ODS díky Šťastnému a Svobodovi

To vyvolalo ostrou politicky nekorektní reakci vicekancléře prezidenta republiky Petra Hájka. „Kdyby bylo žhavé léto, myslel bych si, že Borisi Šťastnému, známému poslanci za ODS a mému kamarádovi přeskočilo z horka. Takto musím připustit, že ví, co dělá a říká. On i jeho stranický kolega, pražský primátor Svoboda. A oni to opravdu vědí. Nezbláznili se. Jen se zmýlili a teď na to přišli. Určitě se právě se svými skutečnými politickými druhy přivazují ke stromům na Šumavě," uvedl v exkluzivním komentáři pro ParlamentníListy.cz Hájek.

K tématu: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost

Podle něho je postoj Šťastného a Svobody k chystanému karnevalu homosexuálů užitečnou ilustrací současného stavu ODS. „Nikoli klausovsko-havlistická schizofrenie, do níž ji zavlekl Mirek Topolánek, ale vítězství havlismu v ODS na celé čáře," míní Hájek. Podle něho je festival homosexuálů nátlakovou akcí a demonstrací ideového vidění světa , v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli a v němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu.

Celé vyjádření Petra Hájka pro ParlamentníListy.cz ZDE

Homosexuální devianti a politická korektnost

„Světa, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok. Kde občanské svobody nahradila lež takzvaných lidských práv a první mezi nimi, svobodu projevu, cenzura politické korektnosti, jak se dnes politicky korektně říká obyčejnému pokrytectví," pokračuje Hájek.

Čtěte také: Hájek: Musíte být veselí homosexuálové, aby se o vás psalo

„Začne-li se politik zaklínat ´xenofobií´, je přece jasné, do jakého tábora patří. Vždyť kdo upírá deviantním spoluobčanům právo veřejně demonstrovat za prosazení hodnotového světa, v němž již řadu let je jediným ´ohroženým druhem´ typicky běloch, heterosexuál a křesťan, v němž občanské ctnosti jako vlastenectví jsou denně vystaveny plivancům na mediálním pranýři? Šokující však je, když se tohoto pokřiveného hodnotového světa zastává a dokonce ho svou autoritou ´zaštiťuje´ údajně pravicový primátor či poslanec," říká Hájek.

Ať kryptosocialisté Šťastný a Svoboda z ODS vystoupí

Ten se domnívá, že Svoboda a Šťastný mají na své názory právo, ale spletli si stranu, za kterou kandidovali a měli by z ní vystoupit, a nebo je ODS stranou kryptosocialistickou.

K tématu: Hájek se opřel do Havla, gayů, feministek a EU

„Obávám se, že B je správně. Alespoň v silných křídlech, jež tito významní politici v ODS reprezentují. Voliči nám již za pár měsíců řeknou, zda reprezentují také je. Pokud jsou Ladislav Bátora a D.O.S.T ´kryptofašistickou´, strukturou, tedy představují „hnutí směřující k potlačení lidských práv a svobod", měl by na ně pan Šťastný podat trestní oznámení. V tom případě ať ho podá také na mě," uzavřel Hájek.

Šťastný ještě reagoval na to, že by měl vystoupit z ODS. "Rady z hradních předsíní jsem nikdy nepřijímal. Až mě bude chtít ODS vyloučit, určitě bude vědět sama, jak to udělat," řekl Šťastný.

Normální většina

Redakce poskytla prostor i předsedovi Akce D.O.S.T. Ladislavu Bátorovi, kterého Šťastný napadl. „Mě by zajímalo v čem pan Šťastný spatřuje můj fašismus a v čem spatřuje to, že ho podle něho skrývám, což vyjádřil v předponě krypto," řekl ParlamentímListů.cz Bátora.

K tématu:

Petr Bahník: Je tu jakási zájmová skupina šířící fámu o „nebezpečném Bátorovi"

Akce D.O.S.T. podle Bátory předá primátorovi protestní dopis a velvyslanci USA Normanu Eisenovi protest proti tomu, že se vměšuje do vnitřních věcí České republiky. Ten totiž také akci podporuje.  „Nechápu, proč pan primátor převzal nad touto akcí záštitu a preferuje a privileguje pouze jednu skupinu obyvatel na úkor normální většiny," dodal Bátora.

V ODS jsou homosexuálové

Primátor Bohuslav Svoboda se v exkluzivním vyjádření pro ParlamentníListy.cz brání námitkám kritiků. Na dotaz redakce sdělil, že Hlavní město Praha akci nijak finančně nesponzoruje, ani na ní neparticipuje. „Jediné, co se organizátorům dostalo, je má záštita nad touto akcí. Dovolil bych si jen podotknout, že jako primátor hlavního města jsem již udělil desítky záštit nad různými kulturními, či společenskými akcemi a Prague Pride je tak jednou z řady desítek zaštítěných akcí," uvedl pro ParlamentníListy.cz pražský primátor.

Celé vyjádření Bohuslava Svobody pro ParlamentníListy.cz ZDE

Dále reaguje na námitky pravicových politiků. „Plně respektuji názor svých kolegů - členů ODS, kteří mají výhrady vůči udělené záštitě. Je to jejich svobodný postoj, na něž mají plné právo. Jsem však přesvědčen, že ani já se svým rozhodnutím nijak neprotivím ideovému a programovému směřování ODS. Občanská demokratická strana se vždy deklarovala jako liberálně konzervativní strana, která chrání principy otevřené společnosti. Jsem si taktéž stoprocentně jist, že tak jako někteří kolegové z ODS můj krok kritizují, ho jiní podporují. Jsem si dokonce i jist, že i v řadách ODS jsou homosexuálové a neshledávám na tomto faktu nic divného," říká primátor.

K tématu: Odborář Dušek: Dráhy jsou plné homosexuálů. Bojím se tam ohnout

Zkouška sexuální orientace

„ODS je stranou svobodně a tolerantně myslících lidí. Nikde jsem si nevšiml, že by podmínkou pro zisk členství byla zkouška sexuální orientace. Pokud by tomu tak nedej bože bylo, nikdy bych se členem ODS nestal. Z duše se mi totiž příčí dělení lidí dle jejich barvy kůže, náboženské, či sexuální orientace. Takovéto dělení se v době minulé ukázalo jako více než zhoubné," dodal primátor.

Ten dále uvedl, že při rozmýšlení toho, zda akci zaštítí či nikoli, si byl vědom toho, že jeho akt může být vnímán rozdílně. I s tímto vědomím se ale rozhodl záštitu udělit a ani nyní na tom nevidí nic závadného.

„Nežijeme již naštěstí v době, kdy by byla homosexualita trestná, proto svůj čin nepovažuji za nic hrdinského. Homosexuálové mezi námi žijí a nemá cenu si zastírat, že tomu tak není. Celý život pracuji jako lékař a profese porodníka mě naučila nepodléhat předsudkům. Když pomůžete na svět více než 3 500 dětí, pak dojdete k závěru, že na svět přicházíme všichni stejní. Na první pohled jako nepopsané listy, ve skutečnosti však jako bytosti, kterým příroda již vepsala do vínku mnohé prostřednictvím genů. Nejsem ten, který by se řídil předsudky. Prostě a jednoduše. O záštitu nad touto akcí bylo slušně požádáno a já jsem neshledal důvod, proč ji neudělit," uzavřel své prohlášení pražský primátor.

Homosexuálové nejsou diskriminováni

Poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch se ale domnívá, že v České republice homosexuálové nejsou diskriminování, tak je záštita nad takovou akcí zbytečná.

Čtěte také: Joch: Nejsem fašista, na gaye mám stejný názor jako na Budvar

„Ve dnešním stavu společnosti je takové gesto zbytečné, protože v ČR mají homosexuálové stejná práva jako jiní občané. Právo na manifestaci mají. Ale politizovat životní styl, který je soukromou věcí, je neadekvátní a nesprávné. Co je projevem intimních věcí a sexuální orientace, se nemá politizovat. Politizovat by se to mohlo, kdyby u nás homosexuální menšina byla utlačovaná. Tehdy by nějaké heroické gesto politika, který by se zastal utlačovaných, mělo smysl. Ale v situaci, kdy k žádným perzekucím nedochází a existuje plná rovnoprávnost, tak je to nadbytečné," řekl ParlamentnímListům.cz Joch.

Psali jsme: Šiklová: Jocha bych za jeho názory nezavírala

Podle něho se primátor tímto dostal do jisté pasti. „Nyní již bude poměřován tak, zda poskytne záštitu i dalším menšinám či skupinám. Poskytne ji všem a když některé ne, tak proč ne? Není to diskriminace jedné skupiny a privilegizace jiné skupiny? Pak bude obviňován z toho, žení nestranný či je předpojatý. Vezme třeba záštitu na podporu rodiny?" dodal Joch. Navíc podle Jocha se ODS hlásí ke konzervatismu. „Tady může narazit u mnohých voličů této strany, kteří toto gesto nepřijmou a rozladí je," dodal Joch.

K tématu: Roman Joch: Peklo v masce politické korektnosti

Reakcionáři v ODS proti homosexuální kulturní revoluci

Za převzatí akce zkritizovali primátora také někteří aktivní politici ODS. „Nepovažuji to za šťastný krok. Podle mě to dělat neměl. Považuji za velmi nešťastné, že podpořil festival, který podporuje pro společnost zničující životní styl bez závazků a odpovědnosti," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda.

„Myslím si, že pražský primátor by měl věnovat svou pozornost úplně jiným záležitostem, například stavu pražské infrastruktury, a nikoli homosexuální kulturní revoluci," zlobí se europoslanec a člen Výkonné rady ODS Hynek Fajmon.

Velmi podnětné a originální

Podle poslance Jaroslava Plachého dochází k pojmovému zmatku. „Jsme liberálně konzervativní stranou. To ale znamená, že jsme konzervativní ve společenských otázkách a liberální v ekonomice. Podpora homosexuálů rozhodně nepatří k ochraně tradičních konzervativních hodnot. Ekonomicky liberální neznamená hodnotově liberální," uvedl pro server ParlamentníListy.cz poslanec Plachý.

„Co na to říct? Já s tím nesouhlasím," reagoval rozpačitě europoslanec a člen Výkonné rady ODS Ivo Strejček. „Zajímavý, velmi liberální počin pana primátora. Slovy Jistě, pane ministře, ´velmi podnětné, originální a neotřelé´. Raději se k tomu nebudu dále vyjadřovat," řekl ironicky ParlmentnímListům.cz člen předsednictva senátního klubu ODS Petr Pakosta.

O něco smířlivější byl místopředseda poslaneckého klubu Jan Vidím. „Je to špatná věc. Je vidět, že je v ODS krátkou dobu a ještě se úplně nesžil s našimi ideovými principy. Kdyby byl v ODS delší dobu, měl bych mu to za za zlé, ale věřím, že se s naší stranou a jejími tradičními principy sžije," míní Vidím.

Výhrady i v Topce

Akce se nelíbí ani místopředsedovi pražské TOP 09 a poslanci Danieli Kortemu. "Love Parade je hloupá a zbytečná provokace a zároveň bezohledná nátlaková akce. Za co jiného by to asi pokládali homosexuálové, kdyby někdo vtrhl do jejich prostoru - třeba do oblíbeného baru či klubu - a dával ostentativně najevo heterosexuální chování, než za hrubou provokaci?" uvedl pro ParlamentníListy.cz Korte. 

Korte upozorňuje, že homosexuálům dnes od většinové společnosti, jež je na rozdíl od minulosti tolerantní, nic nehrozí: homosexualita není trestná, natož aby se upalovalo. Naopak, tato minoritní skupina si podle něho vydobyla nadstandardní práva, která většinová společnost nemá.

Provokace

"O co tedy jde? O nic jiného než o provokaci, jejímž cílem je vyvolat negativní emoce a tomu odpovídající reakce. Ti, kteří neudrží nervy na uzdě, budou následně pranýřováni jako netolerantní všefobové; jejich existence bude vydávána za důkaz, že je nutno poskytnout této menšině další nadstandardní práva," míní Korte.

"V tomto kontextu pak záštita pražského primátora nad touto akcí není projevem nějaké mimořádné udatnosti, ale spíše hlouposti: primátor - notabene ze strany ODS, jež získala od voličů pouhých 23 procent hlasů - by se měl snažit obecní pospolitost pokud možno spojovat. Tímto aktem ji však spíše rozděluje - a řeči o ´mých Pražanech´ to příliš nespraví. A přidal li se k této záštitě starosta Prahy 1 z konzervativní TOP 09, pak se vnucuje otázka, zda se jedná o okamžité pominutí smyslů, či fatální omyl," dodal pražský poslanec TOP 09.

Proč „konzervativci" z ODS a TOP 09 podporují revoluční hnutí?

Mladí křesťanští demokraté ve spolupráci s KDU-ČSL a Hnutím Pro život ČR pořádají v Praze v sobotu 13. 8. 2011 druhý ročník Pochodu pro rodinu, který se uskuteční ve stejnou dobu plánovaný pochod Prague Pride.

„Cílem pořádání Pochodu pro rodinu je poukázat na stav v naší společnosti, kdy zájmy tradiční rodiny nejsou podle našeho názoru dostatečně hájeny a slovo rodina jako hodnotový pojem čím dál více ztrácí na svém významu. Považujeme za znepokojivé, když se ve společnosti mluví výhradně o právech homosexuálů, zatímco zájmy tradiční většinové rodiny nikdo nehájí. Je šokující, když zášitu nad akcí homosexuálů převezmou politici ODS a TOP 09, kteří o sobe říkají, že jsou konzervativní," uvedl předseda MKD Petr Jurčík.

K tématu: Svazky homosexuálů, potraty... Šéf lidovců má Evropské unie plné zuby

Záštitu nad pořádáním letošního ročníku Pochodu pro rodinu převzal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Aspoň všichni vidíme, jak to TOP 09 a ODS míní s obranou rodiny a tradičních hodnot vážně, když podporují neomarxistická revoluční hnutí. Homosexuály nikdo nediskriminuje, není důvod je ani privilegovat," řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek.

Homosexuálové se postarají i o děti

Účastníci homosexuálního festivalu Prague Pride mohou v metropoli navštívit na 60 akcí na více než 30 místech po celé Praze. Nemají chybět workshopy, divadelní a filmová představení, prohlídky města pro mimopražské s průvodcem nebo piknik v Riegrových sadech, ale i dětský den a vyjížďka na parníku.

Festival má vyvrcholit v sobotu 13. srpna, kdy se uskuteční  ´průvod hrdosti´. Ten odstartuje z Náměstí republiky ve 13 hodin přes spodní část Václavského náměstí, Národní třídou a bude zakončen hudebním festivalem na Střeleckém ostrově.

Dále čtěte:

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…