Pravicový nářez za parazity: Odkopali jste se, levičáci. Národ musí do akce

18.03.2013 12:45

ROZHOVOR Předseda Strany soukromníků České republiky Rostislav Senjuk je přesvědčen, že sociální demokraté už jsou tak přesvědčeni o svém vítězství ve sněmovních volbách, že nedokázali udržet všechny své záměry proti podnikatelům pod pokličkou.

Pravicový nářez za parazity: Odkopali jste se, levičáci. Národ musí do akce
Foto: archiv strany
Popisek: Rostislav Senjuk, předseda Soukromníků

Anketa

Udělal Jan Mládek svým sjezdovým vyjádřením o živnostnících chybu?

38%
62%
hlasovalo: 7395 lidí

„Jsem rád, že se tak odkopali. Pro mě osobně jako předsedu strany teď bude vysvětlování podstatně jednodušší,“ řekl v rozhovoru ParlamentnímListům.cz., protože věří, že i živnostníci se sociálním cítěním prohlédnou, že ČSSD není strana, která by hájila jejich zájmy.

Jak jste četl signály ze sjezdu sociálních demokratů směrem k soukromým podnikatelům?

Odkopali se úplně nádherně.

Strana soukromníků ČR podala na Jana Mládka trestní oznámení. Více čtěte ZDE

Překvapil vás výrok stínového ministra financí Jana Mládka, že živnostníci parazitují na zaměstnancích, i když se za něj dodatečně omluvil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i ekonom Jan Mládek, protože si zřejmě uvědomili, že by to mělo důsledky ve volbách?

Podstata věci na tom je ta, že ČSSD se cítí už být na koni, protože podle průzkumů volebních preferencí jasně vede. Opakuje se tak rok 1945, potažmo rok 1948. Sociální demokraté už se nemusejí schovávat za líbivá populistická hesla, mohou říci na rovinu, co si myslí. A pan Mládek to udělal. Myslím, že to je podstata sociální demokracie, která funguje pro většinu korytářů jako žebřík, jak se dostat ke korytům, když nejsou tak schopní, aby podnikali. A jako reakci na prohlášení Jana Mládka podalo předsednictvo Strany soukromníků trestní oznámení, protože tím, že nazval živnostníky parazity, hrubě urazil celý živnostenský stav v Česku a reálně ukázal, kam míří ČSSD. Je to útok na celou skupinu obyvatel v České republice.

Vyděsilo vás to, nebo jste rád, že se ČSSD podle vás „odkopala“?

Já jsem rád, že se tak odkopali. Nejkrásnější na tom je, že se někomu nepodařilo udržet pokrytectví tak dlouho, jak chtěl. Nejlépe do voleb. Pro mě osobně jako předsedu strany teď bude vysvětlování podstatně jednodušší.

Cítíte po těchto výrocích sociálních demokratů jako Strana živnostníků větší šanci přesvědčit podnikatele a živnostníky, aby volili vás a ne levicové strany?

Pokud po tomto vyjádření lidi nepochopí, že je potřeba se sdružit, a teď je úplně jedno, jestli použijí jako zárodečnou kondenzační buňku Stranu soukromníků nebo něco jiného, co by zastupovalo soukromníky, tak už můžeme nad tímhle národem zlomit hůl.

Většinou se předpokládá, že podnikatelé volí pravici, zaměstnanci levici. Nebo to tak není?

Já se denně potýkám s problémy, že spousta osob samostatně výdělečně činných je velmi sociálně nakloněna. Oni cítí, že politika, která se tu léta provozovala, s pravicí nemá nic společného, že to byla tunelařina a zlodějina, že lidi si přišli k penězům, aniž by pracovali. Proto mnozí živnostníci byli zaměření spíš na strany od středu doleva. My jsme jim pořád opakovali, že v těchto stranách je bohužel zakuklený socialismus, potažmo komunismus, ale ti lidi nám nevěřili, že levicoví politici jsou většinou pokrytci, kteří chtějí jen dosáhnout na koryta. Myslím, že zářným příkladem toho je inženýr Jan Mládek, kandidát věd. 

Ale za snahu snížit paušály a zvýšit odvody živnostníků jste kritizovali i ministra financí Miroslava Kalouska, takže nejen levice chce utáhnout šrouby živnostníkům…

Myslím, že Miroslav Kalousek své snahy netáhne do levicových konců, až do těch znárodňovacích mechanismů. Protože když dobře posloucháte, co na sjezdu ČSSD zaznělo, cítíte, že to je předzvěst znárodňování. Jsem přesvědčen, že pan Kalousek má tolik zdravého rozumu, že ví, že cesta zpátky ke znárodnění je cesta do pekel.

Opravdu si myslíte, že pokud levice získá po Senátu, krajích a prezidentském úřadě i poslední baštu – sněmovnu, přikročí ke znárodňování?

Myslím, že od znárodňování nejsme tak daleko, že už prostě probíhá, ať chceme nebo ne. Říká se tomu třetí vlna privatizace, vznikají tady za pomoci exekutorů určité zájmové skupiny, které se třesou na to, aby znárodnili z racionálních nebo iracionálních důvodů něco, co je pro ně zajímavé. Já si živě dovedu představit scénář, kdy na základě hesla „české podniky Čechům“ se na firmy, které jsou dlouhodobě ve ztrátě, uvalí státní správa jen proto, aby se zachovala zaměstnanost.

Tenhle scénář už tady byl jednou uplatněn. Pokud se sociální demokracie dostane k moci, bude to pod praporem líbivých hesel jako uchovat zaměstnanost. A když bude podle jejich názoru podnikatel neschopný, budou se snažit, ať podnik převezmou zaměstnanci. Když se dostane ČSSD k moci, začne to srovnáním podmínek nesrovnatelného, podmínek mezi OSVČ a zaměstnanci a bude to pokračovat dál.

Sociální demokracie chce prosadit řadu věcí – snížení paušálů, zvýšení odvodů, zvýšení minimální mzdy, registrační pokladny, majetkové přiznání. Co z toho považujete za nejvíc likvidační pro živnostníky?

Vy jste vyjmenovala okruh klíčových problémů, která výrazným způsobem zvýší náklady soukromníků a OSVČ. Mám pocit, že zřejmě současná garnitura, ať je z jakékoli strany, snad nechodila do školy. Protože kdyby do ní chodili, uměli by číst a ze statistiky osobních krachů by zjistili, že v roce 2011 bylo soukromých krachů asi dva a půl tisíce, v roce 2012 jich bylo už tři tisíce šest set a v letošním lednu už jich bylo osmnáct set. Pokud někoho tento trend nezaráží, tak mne to celkem dost překvapuje. Pokud někdo neslyší argumenty, nevnímá signály a nevidí, že hřmí a prší, a pořád bude tvrdit, že svítí sluníčko, tak je to idiot.

Rozumím tomu, že zvýšit minimální mzdu je přínosné pro zaměstnance. Kdyby to bylo ojedinělé opatření, tak dobře, zvedne to nějakým způsobem výrazně náklady, a když se nebude hýbat s tím ostatním, snad se to dá přežít. Ale osobní krachy budou dál pokračovat, protože podmínky jsou nastaveny tak, že už podnikatelé nejedou ani na prostou reprodukci. Jakmile sáhnou do dalšího zdanění, jako je třeba speciální daň pro pojišťovny, a neuvědomí si, že tato daň povede ke zvýšení pojistného pro podnikatele, je to opět známka toho, že by měl někdo vrátit diplom.

Můžeme tedy říci, že některá opatření by se udělat mohla, ale nemohou se udělat všechna najednou. Pokud o tom někdo skutečně uvažuje, vzbuzuje to ve mně větší a větší přesvědčení, že to už nedělá žádný idiot, ale že to je úmyslné a cílené znemožnění soukromého podnikání právě proto, aby se mohlo říci, tak vidíte, když jsou živnostníci a podnikatelé tak neschopní dosáhnout zisku, pojďme, dosadíme národního správce a budeme to dělat za ně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…