Právník znovu píše o tom, zda Miloš Zeman smí vyhodit vládu

12.02.2013 7:42

Slova Miloše Zemana, že případné odvolání vlády z vlastní vůle by bylo velmi extenzivním výkladem Ústavy, přiměla k reakci kromě jiných i Jana Šmída, který přednáší ústavní právo a politologii na Vysoké škole finanční a správní. Podle něj by se tímto krokem Miloš Zeman zcela utrhl z řetězu Ústavy a zamířil do míst, kde se nyní nachází například venezuelský prezident Hugo Chávez.

Právník znovu píše o tom, zda Miloš Zeman smí vyhodit vládu
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Oficiální portrét Miloše Zemana

Příslušné ustanovení Ústavy nelze podle Šmídova textu v Lidových novinách  aplikovat izolovaně, bez souvislosti s ostatními články. Zeman se podle něj chová jako student, který se bezmyšlenkovitě naučil několik paragrafů z předpisu a suverénně přišel ke zkoušce - jen s tím rozdílem, že důvodem není lenost, ale politická účelovost.

Konkrétní možnost odvolání vlády je podle Šmída specifikována v dalších ustanoveních, které Zemanův „extenzivní výklad“ vylučují. Dovedeno do absurdna by prezident podle tohoto ustanovení mohl premiérovi svévolně jmenovat, odvolávat a vyměňovat ministry, jak by se mu zlíbilo.

Ještě směšnější prý je, když někteří v souvislosti s tímto prezidentským oprávněním mluví o posunu k „poloprezidentskému systému“. Znaky takového systému jsou prý úplně jiné, zejména dělba pravomocí mezi přímo voleným prezidentem a vládou, která je však odpovědná parlamentu a na vrtochách hlavy státu nezávislá.

Což je přesný opak toho, co si Miloš Zeman představuje. Realizací jeho vize odvolávání vlády bychom se prý posunuli spíše k prezidentskému systému, kde je vláda odvozována od hlavy státu a parlament funguje víceméně nezávisle. Takový systém prý funguje v USA, kde je specifická politická kultura - a nikde jinde. Svéráznou parodii na tento systém, která se však nyní rozkládá, prý předvedl ve Venezuele prezident Hugo Chávez. Šmíd doufá, že jeho podobnost s Milošem Zemanem je čistě náhodná. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…