Přituhuje, další bojovníci proti Hitlerovi se postavili knížeti. A dost silně

22.01.2013 19:27

Váleční veteráni a hrdinové druhé světové války, političtí vězni a další významné osobnosti tvrdě odmítli kandidaturu Karla Schwarzenberga na prezidenta. Kníže je ostře popudil svým vyjádřením na adresu odsunu sudetských Němců i prezidenta Edvarda Beneše. Jako první vystoupil brigádní generál Alexandr Beer, nyní jej podpořili i jeho kolegové.

Přituhuje, další bojovníci proti Hitlerovi se postavili knížeti. A dost silně
Foto: Radim Panenka
Popisek: Brigádní generál Alexandr Beer, hrdina II. světové války a držitel Řádu Bílého lva

Oznámili to na úterní tiskové konferenci, které se zúčastnili především hrdinové bojů druhé světové války, mezi nimiž byl přítomen i brigádní generál v.v. Alexandr Beer, který již před tím Schwarzenberga vyzval k odstoupení z voleb.

Tiskovou konferenci svolal Český svaz bojovníků za svobodu, který byl jednou z deseti organizací sdružených pod hlavičkou Vlasteneckého fóra, jež knížete odmítá. Všechny tyto organizace jsou podle svých slov naprosto nestranické a doposud se do volební kampaně nijak nezapojovaly. Po Schwarzenbergových výrocích na adresu prezidenta Beneše a jeho dekretů už prý nemohou mlčet.

Nemohou Schwarzenbergovi už jen přihlížet

„Jsme uskupením dobrovolných, nestranických a nezávislých občanských sdružení, jejichž stěžejním posláním je přispívat k rozvoji České republiky v duchu humanitních tradic zakladatelů našeho státu – T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika - a zásad Charty lidských práv. Usilujeme mj. o posilování národní hrdosti a vlastenectví,“ uvedl v úvodním prohlášení předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Ten dále prohlásil, že nemohou se složenýma rukama přihlížet, aby se prezidentem, který je současně vrchním velitelem Armády České republiky, stal Karel Schwarzenberg. „Tedy člověk, jenž například o odsunu Němců z našeho pohraničí, o němž rozhodly vítězné mocnosti na konferenci v Postupimi, hovoří jako o vyhnání. Podivná role je rovněž jeho v omluvě sudetským Němcům po listopadu 1989. Je to člověk úzce spjatý s Nečasovou vládou, důsledky jejíhož hospodaření na sobě pociťuje drtivá část Vás, občanů,“ míní.

„Do prezidentského křesla na Pražský hrad musí usednout člověk, který má státní ideu, jemuž nechybí uvědomělá vůle a statečnost prožívat a hájit národní příslušnost, ale také sociální cítění. Takovým je pro nás Miloš Zeman,“ sdělil ve společném prohlášení Vlasteneckého fóra šéf ČSBS Vodička.

Své argumenty proti Karlu Schwarzenbergovi zopakoval i brigádní generál a hrdina druhé světové války z bojů u Dukly, Kurska a Sokolova Alexandr Beer, vyznamenaný Řádem bílého lva.

Důvody jsou prý jednoznačné, kníže na Hrad nesmí

„Důvody k tomu, proč se Schwarzenberg nesmí stát prezidentem, jsou jednoznačné. On není svázán s touto zemí, ale s jinými státy a jejich zájmy,“ konstatoval válečný veterán Pavel Vranský, jeden z posledních žijících účastníků boje u Tobruku.

„Schwarzenberg pro odsun Němců používá termín vyhnání. Jistě mu je známo, že v mezinárodním právu termín vyhnání předznamenává návrat a odškodnění. V originálu postupimského dokumentu vydaného spojenci je jasný termín – transfer, čili odsun, který žádné nároky nezakládá,“ vysvětloval předseda Slovanského výboru Jan Minář.

Ten zdůraznil i výroky knížete na adresu Edvarda Beneše. „Zcela nepřijatelné a nehorázné je vyjádření tohoto člověka o prezidentu Benešovi jako o válečném zločinci. Je to typický příklad převracení historie, kdy jsou z obětí dělání zločinci a naopak zločinci, jichž bylo v řadách českých Němců víc než dost, jsou považováni za oběti. Nejen pro každého účastníka odboje, ale i pro každého Čecha, pro něhož není vlast prázdným pojmem, je Karel Schwarzenberg naprosto nepřijatelný,“ dodal Minář.

V podobném duchu se vyjadřovali i zástupci dalších organizací, kteří se k výzvě připojili. Schwarzenberg podle nich svými výroky neomluvitelně znevážil památku všech český obětí nacismu, odbojářů i válečných hrdinů, kteří za naši vlast v boji proti německým nacistům pokládali životy. Kníže je navíc podle nich svoji současnou zahraniční politikou dokazuje, že by jako prezident nikdy nehájil české zájmy.

Dvanáct organizací odsoudilo knížete a podpořilo Zemana

K veteránům a politickým vězňům se přidala i Rada seniorů, která prostřednictvím svého předseda Zdeňka Pernese všechny české důchodce vyzvala k volbě Miloše Zemana.

Do prohlášení ke Schwarzenbergovi se zapojilo dvanáct organizací sdružující válečné veterány, politické vězně a další osobnosti. Vedle Českého svazu bojovníků za svobodu to bylo Sdružení českého národního povstání, Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých, Společnost Ludvíka Svobody, Svaz vojenských veteránů ČR, Slovanský výbor, Kruh občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí, Klub českého pohraničí, Sdružení Čechů z Volyně, Sdružení zahraničních vojáků II. světové války, Společnost Edvarda Beneše a připojila se i Rada seniorů ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…