Protivládní aktivista skočil do kolejiště a zemřel. Prý přijde ZVRAT

11.09.2012 12:55

JINÝMA OČIMA Již příští týden v pátek by mohl v České republice nastat zvrat poměrů. Slibuje to přesně neidentifikovatelná skupina lidí na sociální síti jako reakci na údajnou smrt jednoho z protivládních aktivistů, který 7. září ukončil svůj život skokem pod soupravu metra. Vinu za tento čin prý totiž nese vláda a současný politický systém.

Protivládní aktivista skočil do kolejiště a zemřel. Prý přijde ZVRAT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

Bylo mu 42 let, několik měsíců se aktivně podílel na podpisové petiční akci za demisi vlády, kterou považoval ze jedinou demokratickou formu boje proti nefungujícímu politickému systému.

„Na petičním místě Occupy Vyšehrad byl nepostradatelnou součástí kolektivu. Denně tam oslovoval kolemjdoucí občany a formou osvěty jim vysvětloval, jak by to fungovalo v našem státě, kdyby tu nebyla politická mafie. V pátek 7. září však svůj život ukončil skokem pod metro ve stanici I.P. Pavlova. Miloslav Svoboda byl náš kamarád a spolubojovník,“ popisuje Radek Janas na Facebooku a svolává lidi na akci, která by měla být památkou na mrtvého muže, ale zároveň i jistým způsobem pokračováním toho, na čem se v poslední době podílel. jak se v průběhu úterního dne podařilo, po vyrojení různých pochybností  následně zjistit, člověk, který se rozhodl odejít dobrovolně ze světa, se skutečně jmenoval Svoboda, bylo mu 42 let a pocházel z Valašských Klobúk. Křestní jméno se jen nepatrně lišilo od toho, které na facebooku Radek Janas uvedl.

Vinu za smrt dávají vládě

„Vinu na jeho smrti nese tahle vláda a celý politický systém ČR. Proto 21. září při demonstraci nazvané ZVRAT uctíme jeho památku minutou ticha před Úřadem vlády ČR.  Společně svrhnout tuto vládu pak půjdeme 29. září. Už toho máme skutečně dost, pohár přetekl,“ slibuje dále Radek Janas.

Nutno dodat, že deset dnů před plánovaným počátkem akce je pozváno prostřednictvím sociální sítě více než tři tisíce lidí, významné osobnosti i současné politické scény nevyjímaje. To, zda ale opravdu dorazí, je spíše ve hvězdách. Za dobu, kdy protivládní aktivity zaznamenaly vysoký nárůst různých iniciativ, totiž šlo vždy nakonec spíše o záležitost několika jedinců, než masově pojatý protest.

„Přiznám se, že ani nevím, že jsem mezi pozvanými. A tudíž spíš nepočítám s tím, že bych přišel. Myslím si, že je více smysluplnějších protestních akcí, na kterých je možné vyjádřit svůj odpor proti tomu, co se kolem nás děje. V případě, na který se mě ptáte, ani netuším, kdo konkrétně je pořadatelem, domnívám se proto, že na místo, kam svolávají, asi moc lidí nedorazí,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Jan Korál, jeden z organizátorů akcí inspirovaných v zahraničí – Occupy Czech, poté Occupy Prague na pražském Klárově. Jak dodal, i když se s lidmi, kteří později převzali do jisté míry štafetu Occupy a postavili protestní stany na Vyšehradě, občas stýkal a setkával, jméno nešťastného muže, který se rozhodl svůj život před několika dny ukončit, mu nic neříkalo.

Přijde podpora i od Anonymous?

„Víte, ony tam v průběhu týdnů prošly možná stovky lidí. Není možné si všechny zapamatovat. Samozřejmě je mi ale líto, co se stalo,“ podotkl ještě Korál. 

Zdá se však, že akce bude mít podporu i české odnože hackerské skupiny Anonymous. Ti na ni totiž svolávají  prostřednictvím videa na serveru Youtube, po síti se dále šíří i výzvy k distribuci pozvánek všemi možnými způsoby.

Jen o den později, tedy 22. září, je pak naplánován na Karlově náměstí Festival za demisi vlády. Podle něj totiž vláda opravdu neplní své předvolební sliby a vysmívá se občanům do očí. Proto chce jít prý do ulic.

„Vláda ČR již dávno přišla o důvěru nejen svých voličů. Přesto se stále pokouší prosazovat své reformní kroky, které neřeší nic," kritizuje vládu iniciativa. Na festivalu hodlá i ona vyzvat občany, aby se připojili ke svržení vlády, které jediné může zamezit jejím „destruktivním krokům".

                

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…