První dáma nebo gentleman? Seznamte se s protějšky zájemců o Hrad

11.01.2013 19:42

Z devíti zájemců o Hrad má osm partnery. I jejich příběhy leccos napoví o prezidentských kandidátech. Vždyť drahá polovička je odrazem naší osobnosti. Lze třeba poznat vlastnosti jako smysl pro spolupráci, věrnost, samotářství a tak dále. V anketě OnaDnes.cz, která se na partnery možných vládců Hradu zaměřila, jasně zvítězila Therese von Schwarzenberg.

První dáma nebo gentleman? Seznamte se s protějšky zájemců o Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Zmíněná anketa „První dáma nebo pán?“ byla uzavřena loňského listopadu. S přehledem v ní zvítězila lékařka Theresa von Schwarzenberg s více než dvěma tisíci hlasy. Přes tisíc hlasů dostala fotografka a partnerka Vladimíra Franze Ida Saudková. Za sympaťáka byl hlasujícími označen akademický sochař Jan Roith. Takže popořadě, podle abecedy, aby nikdo nemohl namítat, že byl někdo zvýhodněn.

Bobošík: Manažer a údržbář

S Janou Bobošíkovou je vidět téměř na všech oficiálních akcích. Její manžel Pavel se v Česku podílel na vybudování sklářské firmy SAHM zaměřené hlavně na výrobu sklenic a nyní se stará o tento byznys v Rusku. Seznámili se před třiceti lety na Vysoké škole ekonomické, kde oba studovali. Zaujala ho inteligencí, přímočarostí a tím, že vždy věděla, co chce. Vzali se v den výročí americké nezávislosti. „Já si myslím, že tato role by měla být upozaděna, samozřejmě z toho vyplývají určité neodkladné povinnosti, kterým bych se nevyhýbal. Rozhodně bych chtěl přispět, aby naše země byla důstojným způsobem výkonem funkce prezidenta reprezentována, ale chtěl bych svou úlohu minimalizovat,“ řekl serveru OnaDnes.cz ohledně role partnera hlavy státu s tím, že se s manželkou věnují hned několika charitativním projektům. Teď dostal k Vánocům cedulku Firma táta – údržba všeho druhu, protože má doma na starosti hlavně techniku. Mají dvě dcery Janu a Pavlu, které nyní studují v Kanadě.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Fischerová: Sama máma

Z devítky zájemců o Hrad nemá partnera jen herečka Táňa Fischerová. S hudebníkem Petrem Skoumalem, který napsal třeba hudbu k filmu Jára Cimrman ležící spící, anebo k večerníčku Maxipes Fík, se totiž již léta stýkají jen sporadicky. Hráli a zpívali spolu třeba v inscenaci Hurá na Bastilu Činoherního klubu, která měla premiéru v roce 1970. Sama se stará o jejich zdravotně handicapovaného syna Kryštofa, jenž je postižen dětskou obrnou. „Mezi námi byly věci, co to způsobily a nebylo to kvůli Kryštofovi. Teď už se moc nevídáme. Petr má svou rodinu a jsme dlouho od sebe a daleko. Nicméně máme dodnes dobré vztahy,“ řekla v dokumentárním seriálu České televize 13. komnata o rozchodu. Skoumalovou manželkou je herečka Ilona Svobodová, která dříve hrála v mnoha pohádkách pro děti a nyní třeba v seriálu Ulice.

Fischerová: Láska ze staťáku

Zakoukali se do sebe roku 1984 v Českém statistickém úřadě, kde se pak po necelých dvaceti letech stal Jan Fischer předsedou. Na svých stránkách má žhavý prezidentský kandidát jako jednu z úvodních fotek i rodinný portrét s manželkou Danou a synem Honzou. Kromě něj má Fischerová z předchozích manželství ještě další tři děti. Kvůli depresi z těžké nemoci, kdy se bála, že nejmladší dítě nestihne vychovat, je od roku 2001 v invalidním důchodu. Pro OnaDnes.cz vyprávěla historku z prvního dne, kdy se její manžel stal premiérem. Nepohodli se, proběhla lehká výměna názorů ve výtahu a manžel jí tehdy řekl, aby se netvářila tak naštvaně, protože by jí mohl někdo vyfotit. „Den na to vidím noviny, na obálce článek s fotkou přes půl stránky a pod ní napsáno: Tohle je naše nová paní premiérová. Já jsem se na to koukala a říkala jsem si, že ta baba na obrázku má stejnou košili jako já. Pak mi teprve došlo, že jsem to opravdu já, jak vycházím rozzuřená z našeho baráku,“ vzpomínala.

Roith: Autor svatého Václava

„Její muž Jan je akademický sochař, věnuje se duchovním tématům a monumentální plastice,“ stojí psáno na stránkách Zuzany Roithové. Manžel je také členem jejího volebního štábu. Jedním z jeho posledních děl je socha svatého Václava pro stejnojmenný kostel v pražských Vršovicích. Studoval na evangelické teologické fakultě a následně na Akademii výtvarných umění. S manželkou se vzali v roce 1978. Mají vlastní vilu v Dejvicích a dům ve Dvorech nad Lužnicí. „Podporuje mě rodina. Můj manžel, který se nerad nechává fotografovat, ale řekl, ať jdu do toho a snad to přežije,“ sdělila ve svém přípěvku na ČT 24 Zuzana Roithová. A nutno dodat, že Jan Roith je opravdu takovou stínovou postavičkou v pozadí. Na internetu je o něm zmínek jako šafránu. Po ohlášení kandidatury své ženy prý rozhodně šampaňským nebouchal.

Saudková: Bereme se pořád

Seznámili se před deseti lety, když chtěl Vladimír Franz portrét na booklet alba. Ida Saudková se totiž vyučila portrétní fotografii a dva roky pracovala v družstvu Fotografia. Pozdější asistentka několika slavných fotografů, třeba Jana Saudka, jehož syn byl jejím manželem, si prohlédla jeho kérky a byl pro ni nejdřív zajímavým objektem a pak k němu přilnula. Žijí na hromádce, a když někdo na jeho vernisáži zavtipkoval, že by s tím měl něco udělat, Franz odvětil: „Pakliže chceme dát do pořádku stát, musíme dát do pořádku i toto.“ ParlamentnímListům.cz k tomu Saudková tehdy poznamenala: „To jsem fakt nepochopila. My už se bereme osm let a vždy to plánujeme, ale nemáme na to čas. Je mi to celkem jedno, jemu taky, ale už jsme spolu tak deset let.“ Jako první dáma by prý podporovala osvětu ve finanční gramotnosti občanů, aby lidé byli více imunní proti zneužívání lichváři. Saudková je například autorkou cyklu fotografií Bratři a sestry – portréty osobností.

Schwarzenbergová: Opakované vdavky

„V roce 1967 jsem se oženil s MUDr. Terezií Hardeggovou a v červenci 1968 jsem po dvaceti letech poprvé navštívil i se svou ženou Československo. Z té cesty si pamatuji můj dosud největší poznaný pocit, znovushledání se s domovem,“ píše Karel Schwarzenberg ve svém životopise. I když česky kněžna Schwarzenbergová moc neumí, stojí za svým manželem ve zlém i dobrém. Vždyť se také na dvacet let rozvedli a pak se dali opět dohromady. Na rozdíl od prvního sňatku se ten druhý odehrál v tichosti. „Ten rozvod byl potřebný a nám oběma bylo snad od začátku jasné, že spolu jednou zase budeme schopní žít. Pořád jsme byli v kontaktu a věděli, co ten druhý dělá, pořád jsme se navštěvovali,“ řekla OnaDnes.cz. Jako lékařka se zajímala o homeopatii, napsala knihu: Rakovina – léčící nemoc?, podle níž je skoro každá nemoc léčitelná, ale je nutné odstranit její psychické příčiny. Přestože zůstala po pádu na lyžích ochrnutá, vlastní vůlí se opět dostala na nohy. Škarohlídům, co omílají, že by tuzemská první dáma měla být Češka, je třeba připomenut, že Charlotta Garrigue Masaryková byla Američanka a po otci Francouzska.

Sobotková: Sestřička a lékař

Na budoucím manželovi si cenila šikovnosti a líbil se jí i jako chlap. Oba měli vlastní rodiny, když se do sebe zamilovali. Bylo to těžké období, na něž Radmila Sobotková nerada vzpomíná. Stalo se v nemocnici v Liberci, kde pracovala jako zdravotní sestra nejdřív na chirurgii a následně na rentgenologii. Teď, v důchodu, pečuje o chalupu v Harrachově a ráda chodí po horách. „Když jsem byla s manželem několikrát na služebních cestách, měli jsme do poslední minuty naplánovaný program. Rozhodně to není, jako když jedete na dovolenou. Viděla jsem sice spoustu krásných věcí, byla jsem ve spoustě zajímavých zemí, ale nemůžete jen tak někde pobíhat s batůžkem po trhu,“ řekla OnaDnes.cz, proč jí nelákají povinnosti první dámy. Kdysi prohlásila, že když manžel bude kandidovat na prezidenta, tak se s ním rozvede. Nedávno však na to konto zavtipkovala, že už podání prošvihla, takže si to rozmyslela. Když nedávno reportér ParlamentníchListů.cz poznamenal, že je škoda, že se Přemysl Sobotka často tváří jako kdyby ho zrána naštvala manželka, jeden z jeho kolegů z ODS reagoval: „Ale oni mají velmi idylické manželství.“

Tomášková: Typická sekretářka

„Má partnerku Jarku a dospělého syna Jiřího,“ píše krátce ve svém životopise Jiří Dienstbier. Ostatně Jaroslava Tomášová partnerovi pomáhala i s prezidentskou kampaní, i když o pozornost médií moc nestojí. Seznámili se v Občanském hnutí roku 1992. Pracovala nejdřív jako sekretářka rektora Karlovy univerzity Radima Palouše, v České lékařské komoře a nakonec se stala asistentkou několika sociálnědemokratických poslanců. „Jsem typická sekretářka, kterou baví zařizovat a organizovat. I doma často pořádám různé večírky, návštěvy, oslavy, na mě je i vyřizování, pokud doma chceme třeba vymalovat nebo se něco porouchá a potřebuje opravit. Můj muž nemá na tyhle věci čas a řekla bych, že ho ani nebaví,“ sdělila serveru Ona Dnes.cz s tím, že mezi prvními dámami nejvíc obdivovala Olgu Havlovou, protože byla velmi lidská. O této roli zatím moc nepřemýšlela, ale co se týče charity, starala by se o svobodné matky a týrané ženy. Z kandidátů na post první dámy či prvního gentlemana je nejmladší.

Zemanová: Dcera v hlavní roli

„Ptejte se mě, na co chcete, na co chci, vám odpovím,“ odvětila kdysi ParlamentnímListům.cz bonmotem herce Miroslava Donutila Ivana Zemanová. Před přímou volbou prezidenta ale rozhovor odmítla a do kampaně se nijak výrazněji nezapojila. „Zažila si tlak médií a ztrátu soukromí, když byl táta premiérem. Bylo toho na ni moc. Když jsem řekla, že bych její roli zastoupila, tak mně dala požehnání, že to bere a že je to super změna. Kdyby se však táta stal prezidentem, tak ona by stejně byla v roli první dámy a naše role by se zase vyměnily,“ okomentovala strategii pro ParlamentníListy.cz jejich dcera Kateřina. Rodiče se vzali v roce 1993, ale před tím Ivana Bednarčíková tři roky pracovala v Zemanově sekretariátu. Po odchodu manžela do důchodu na Vysočinu zůstala s dcerou v Praze, ale vídali se velmi často. Mezi tím například pracovala jako referent – produkční v odboru kultury Správy Pražského hradu a později přestoupila do soukromého sektoru. Ve firmě Mold VIN CZ, která se zabývá prodejem moldavských vín, zodpovídá za obchod. Ostatně, jak se píše na stránkách firmy, Miloš Zeman je čestným prezidentem jejího VIP klubu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…