Rathův advokát viní vyšetřovatele: S odposlechy si manipulují, jak se jim zlíbí

06.03.2013 22:15

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath se propuštění na svobodu zatím nedočká. Žalobce Krajského státního zastupitelství v Praze zamítl další žádost o stíhání na svobodě. Rathův obhájce Adam Černý se chce bránit u Ústavního soudu. „Je to jediný formální postup, jak se bránit proti postupu orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl v rozhovoru pro server Týden.cz.

Rathův advokát  viní vyšetřovatele: S odposlechy si manipulují, jak se jim zlíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Za klíčové důkazy považuje Černý zejména odposlechy, které jsou ale podle jeho názoru upravené a zmanipulované. „Podali jsme v této souvislosti i trestní oznámení, které ale nikdo nešetří. Domnívám se, že to bude zameteno pod koberec, protože se tím nechce nikdo zabývat. Například úplně zmizely odposlechy provedené na hejtmanství nebo v kancelářích ROP Střední Čechy, které byly ve prospěch klienta,“ postěžoval si.

Do spisu tak údajně byly vybrány jen vhodné odposlechy, které ještě byly dodatečně upraveny, aby vypovídaly o Rathově vině. „Řekl bych, že z povolených odposlechů jich je ve spise sotva pět procent,“ domnívá se obhájce. Ostatní se nacházejí prý neznámo kde.

Mocenské tlaky budou působit i na soud

Hlavní roli tak v celém případu podle Černého hrají mocenské tlaky. „Prostě cokoli se policii nehodilo, tak do spisu nebylo zařazeno. Policie má od počátku jednu vyšetřovací verzi, což je velmi neobvyklé. A cokoli do ní nezapadá, tak je ze spisu vyřazeno,“ kritizuje postup policie.

Obhájce se ale obává, že spravedlnost nenalezne ani u soudu. „Bojím se, že ani soudní jednání nebude standardní, stejně jako není standardní celé řízení od počátku. Soudce se bude muset vypořádat s různými tlaky,“ podotkl. A bude prý zcela na něm, zda je ustojí a neovlivní jeho rozhodnutí.

David Rath je již téměř deset měsíců vazebně stíhán za korupci v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami ve středočeských zdravotnických zařízeních, do nichž putovaly nemalé finanční prostředky z Evropských fondů. Bývalému hejtmanovi za přijímání úplatků hrozí až dvanáctileté vězení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…