Ringo Čech bez cenzury o poctivé Parkanové a cestě Bradáčové do...

07.07.2012 17:51

Předraženou zakázku na letouny CASA nemá na svědomí exministryně obrany Vlasta Parkanová. Když půjdou vyšetřovatelé o stupínek dolů, najdou viníky tam, myslí si bývalý poslanec, ale především hudebník, herec i spisovatel František Ringo Čech. Jasno má i o odchodu ministra Jiřího Pospíšila, který musel skončit, protože se snažil očistit justici.

Ringo Čech bez cenzury o poctivé Parkanové a cestě Bradáčové do...
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Politiku sleduje František Ringo Čech neméně pozorně teď jako v letech 1996 až 1998, kdy byl poslancem Parlamentu ČR. Tam měl tehdy možnost poznat zblízka mnohé politiky, mezi nimiž byla nynější místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová nebo současný premiér Petr Nečas, s nímž zasedal ve výboru pro obranu a bezpečnost.

Na bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou, kterou chce policie v případě zbavení imunity trestně stíhat za to, že nenechala vypracovat posudek na letouny CASA a spoluzavinila tak předražení zakázky o více než 650 milionů, se dívá shovívavě. „Má asi stejnou zodpovědnost, trochu větší, než měl Rosický za národní mužstvo. Má politickou zodpovědnost, ale pište si, že neukradla vůbec nic a vědomě nespáchala vůbec nic, protože je to poctivá ženská. Na ní je to přece vidět, já ji znám,“ říká pro ParlamentníListy.cz František Ringo Čech.

Největší lotři jsou přece náměstci

Je přesvědčen, že Vlasta Parkanová udělala v čele ministerstva obrany všechno, co bylo v jejích silách a o čem si myslela, že je správné. „Byla šéfem, a ten nese zodpovědnost, ale největší lotři jsou přece náměstci. Vždyť k nim všechno směřuje. Vždyť ministr je laická funkce. Na odborné záležitosti má specialisty a odborníky. Když půjdou vyšetřovatelé jen o stupínek dolů, najdou viníky. Copak není evidentní, že Vlasta Parkanová není podvodnice a zlodějka?“ ptá se F. R. Čech.

Zároveň uznává, že u mnohých politiků je touha po moci a po tom být ministrem tak velká, že jdou do oboru, o němž nic nevědí. „Ale vlastně ani vědět nemusí. Celý zákonodárný sbor je složený z laiků, je v něm velmi málo odborníků, proto mají experty, a proto berou tzv. expertné. „Když jsem měl ve výboru pro obranu a bezpečnost nějaký speciální úkol, třeba zásobování armády, tak jsem to zadal třem plukovníkům a zaplatil jim za expertízu. Tu jsem pak zpracoval a přednesl. Takhle se chová i ministr, má tam na to odborníky,“ upozorňuje František Ringo Čech.

Pro vydání Parkanové by exposlanec hlasoval

Kdyby seděl nyní v poslanecké lavici, tak by ale ruku pro vydání Vlasty Parkanové zvedl. „Jednak si myslím, že nikdo není nedotknutelný. Ale pak také jen u soudu by se ukázalo, že opravdu nic neukradla a že nic trestného vědomě nepáchala. Když ji nezbaví imunity, tak nevím, co to udělá mezi lidmi. Ke všemu by na ní už navždy ulpělo to, že se vyhnula soudu a možnému trestu jen proto, že ji sněmovna nevydala. Já jsem si ale jistý, že to je poctivá a dobrá ženská,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz František Ringo Čech.

Úspěšného muzikanta a herce však štve, jak v této kauze dopadl expert na vojenskou leteckou techniku, podplukovník a pilot Karel Daňhel, který zpracovával za generální štáb stanoviska k nákupu letounů CASA. Pro policii je klíčovým svědkem. „Proč nikoho nezajímá, že po jeho svědectví mu sebrali prověrku na stupeň tajné, že už nemůže létat, že ho vojenská policie předvolala kvůli korupci? Tam se přece stala strašná křivda. A musí mít ochranku. Tak kde to žijeme?“ podivuje se F. R. Čech nad osudem klíčového svědka.

Justici nelze očistit, protože by hodně lidí skončilo špatně

Bývalý poslanec a předtím i pražský zastupitel je zklamaný z toho, co se nyní děje v resortu spravedlnosti, v jehož čele musel jako ministr skončit Jiří Pospíšil. „Snažil se justici očistit, jinak by ho neodstraňovali, to je přece jasné. Ale tu nikdo očistit nemůže, protože by hodně lidí skončilo špatně. Proto musel jít Pospíšil pryč,“ myslí si František Ringo Čech.

Zklamalo ho počínání Petra Nečase, kterého si váží pro jeho pracovitost a poctivost, jak ho poznal při společném působení ve výboru pro obranu a bezpečnost. „Čekal jsem, že řekne: Vyměňuju pana ministra Pospíšila z těch a z těch důvodů a je mým největším přáním a budu podporovat, aby se vrchní zástupkyní v Praze stala paní Lenka Bradáčová. Tím by ze sebe smyl veškeré vedlejší úmysly, ale on to neřekl. Říct tuhle větu, vzal bych ho úplně na milost. Takhle jsem se přidal k těm pochybovačům o skutečných důvodech pro odvolání Pospíšila,“ přiznává F. R. Čech.

Peake má funkci, v níž neudělá vůbec nic

Teď to ale vypadá, jako by chtěl premiér Nečas pozitivním změnám v justici zabránit. „Nejsem si tím jistý, protože s ním mám nejlepší zkušenosti, ale je to podivné a vypadá to tak. A kdyby nebyla paní Bradáčová jmenovaná, tak by to byl důkaz. Já vám povím, co řekne nový pan ministr. Že s ní o tom hovořil, že to spolu probrali, že mají rozdílná stanoviska k různým věcem a že se uvidí někdy za půl roku. Takhle to pošlou do ho*en,“ předvídá pro ParlamentníListy.cz František Ringo Čech, jak se nový ministr Pavel Blažek vykroutí ze jmenování Bradáčové vrchní žalobkyní v Praze.

Právě Lenka Bradáčová či odvolaný ministr Jiří Pospíšil byli schopni a především ochotni s korupcí něco udělat, zatímco Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí nezmůže vůbec nic. „Paní Karolína Peake dostala funkci, stejně jako Parkanová nešťastná dostala kdysi funkci ministryně obrany. To se rozdávají funkce, platy a prémie, ale je to úplně k ho*nu. V těchhle funkcích se neudělá vůbec nic,“ tvrdí F. R. Čech, jenž v devadesátých letech jako pražský zastupitel marně poukazoval na korupci na magistrátu.

S korupcí se nic nestane, leda by tekla krev

Ani trochu nesouhlasí s tím, že by se proti korupci u nás začalo něco dělat a že signálem je zatčení středočeského exhejtmana Davida Ratha. „Chudák Rath je prostě bambula, kterého chytli s penězi. Ale podle mě to všechno bylo jen na pokrytí Béma. O Bémovi se najednou nemluví. To je divné, co? A udělal přece horší věci než Rath. Je to hnůj nejhoršího kalibru, prostě příšerné. Po dobrém nejde s korupcí dělat nic,“ nepochybuje František Ringo Čech.

Nesdílí ani optimismus těch, kteří tvrdí, že nová vlna odvážných státních zástupců a soudců předznamenává nastolení pořádku v justici. „Boj s korupcí je u nás Potěmkinova vesnice. Oni je udolají. Zčásti uplatí, zčásti zastraší a zčásti znechutí. Proto jsem naprostý pesimista. Zůstane to tu takhle pořád, pokud se nestane něco zásadního a revolučního. Ale to prostě poteče krev. Bohužel to je to, o čem si Havel myslel, že nás toho ušetří,“ nastiňuje F. R. Čech jeden z možných scénářů toho, kam až může korupce tuto zemi dovést.



 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…