Rodí se nový třídní boj, varuje komentátor. Politici versus lid

19.03.2012 9:15

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na adresu Holešovské výzvy prohlásil, že jde o lidi, kteří usilují o rozbití demokratického systému, a přirovnal je k Hitlerovi. Komentátor Petr Honzejk však tvrdí, že je to velmi krátkozraké hodnocení. V Česku si lidí dvakrát i třikrát rozmyslí, než vyjdou do ulic. A pokud se Holešovské výzvě podařilo vylákat do ulic tisíce lidí, je to vážný signál pro politiky. Možná se tu totiž rodí nová forma třídního boje. Na jedné straně národ, na druhé jeho politici.

Rodí se nový třídní boj, varuje komentátor. Politici versus lid
Foto: holesovskavyzva.zacit.cz
Popisek: Leták Holešovské výzvy

O Holešovské výzvě i o jednom z jejich lídrů Slávku Popelkovi toho bylo napsáno již hodně. Jde o uskupení lidí, kteří volají po pádu vlády, ale už přesně nevědí, co má přijít dále. Jeden z jejich představitelů Slávek Popelka se v televizním vysílání ukázal jako nepříliš výrazný lídr, na jehož účet se budou možná bavit mnozí. Ale pozor, pokud dokázala Holešovská výzva vylákat do ulic tisíce lidí i navzdory těmto zřejmým nedostatkům, všichni politici by se nad sebou měli zamyslet. O tom je přesvědčen komentátor Petr Honzejk. Jeho úvahu přinášejí dnešní Hospodářské noviny.

Hluboká frustrace občanů z politiky

„Když je nezanedbatelný počet lidí i tak ochoten vyjít do ulic, je něco hodně špatně. Zvlášť v zemi, kde si lidé dvakrát rozmyslí, než se dají do výroby transparentů. Tady totiž nejde o požadavky, ale o ventilaci hluboké frustrace, což by měla vláda (ale koneckonců celá politická reprezentace) brát hodně vážně,“ zdůrazňuje komentátor.  

Odsoudit Holešovskou výzvu je prý snadné. Její požadavky lze označit za chaotické, její lídry za nevýrazné. Toto nové hnutí však svědčí o jedné věci. Lidé začínají mít plné zuby politiků, kteří rozkrádají státní majetek. Nejde přitom jen o politiky vládnoucí koalice, ale o politiky obecně, občané nezapomínají ani na jejich pomahače, „kmotry“.

„Pokud nás má dění posledních dní o něčem poučit, tak o tom, že tady máme novou linii třídního boje. Už ne „bohatí proti chudým,“ ale „všichni proti politické třídě“ – tedy proti politickým stranám a na ně napojeným šíbrům rozkrádajícím státní majetek,“ prohlašuje na závěr Honzejk. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…