Romové útočí i na Břeclav. Místní se bojí chodit na vlak

10.10.2011 6:34

REPORTÁŽ "Stačí jen procházka z centra na nádraží či opačně. Už v parku se stanete terčem nadávek Romů," upozorňují ParlamentníListy.cz domácí. "Soužití není ideální a takové věci jsou, jenže co s tím? Řešení na to není," přiznal redakci místostarosta Jaroslav Parolek (ČSSD). Radnice měla podobný problém ve vnitrobloku bytových domů Riegrovy ulice, kde obětí nočních zábav, vulgárních útoků a posměšků i za chození do práce byli obyvatelé domů. Dvůr přitáhl Romy, které se strážníkům dařilo vytlačit z centra.

Romové útočí i na Břeclav. Místní se bojí chodit na vlak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

V jihomoravské Břeclavi nemají a nikdy romské gheto neměli. Ovšem s problémů v oblasti soužití majoritní komunity a Romy má Břeclav víc než dost. A neubývají, spíše naopak. V kritické lokalitě by sice měla trochu při jejich řešení pomoci nová služebna strážníků. To však zřejmě stačit nebude.

Ghetto město nemá. Problémy ale ano

Lidé, jimž pravidelné docházení do práce neumožňuje žít stejně čilý noční život, opakovaně žádali po vedení města nastolení pořádku. "Od okamžiku, kdy jsme tam do jednoho volného bytu umístili služebnu městské policie, je tam relativní klid," dodal Parolek.

Více zpráv z Jihomoravského kraje najdete ZDE

I Stehlíková to říká

Na soupis problémových míst dostaly Břeclav byty čtvrté kategorie na kraji části Charvátská Nová Ves. Byly pro neplatiče nájemného. Že se nejedná o ghetto, konstatovala po návštěvě města i ministryně Topolánkovy vlády Džamila Stehlíková. Přesto je místo stále spojováno s pojmem romské ghetto. Nyní holobyty zejí prázdnotou, Romové se odstěhovali.

Někteří neplatili nájemné ani v holobytech a městu dluží. Přitom mnozí z nich mají jiné -vlastní nemovitosti. Další obývají čtyři sta metrů vzdálený objekt. Co s nimi? To je tak trochu nerudovská otázka, kterou se město snaží vyřešit co s prázdnými holobyty.

Jedna místnost. Bez kuchyně

"Je tam volných dvacet bytů čtvrté kategorie. Mají jednu místnost bez kuchyňského koutu, společné sociální zařízení je zničené," říká místostarosta Luboš Krátký (ODS). S využitím k dřívějšímu účelu už město nepočítá a budovu nabízí k prodeji. Třeba k proměně v turistickou ubytovnu.

Břeclav není Šluknovský výběžek, ohánějí se často mnozí politikové. Zřejmě mají pravdu. Na jihu Moravy je přece jen podstatně větší klid. Ovšem hromadící se problémy se nemusí vyplatit.

Vždyť v  Břeclavi žije mezi 26 tisíci obyvatel zhruba tisícovka Romů a součástí jejich komunity je i skupina vyhlášených násilníků. Před osmi lety zmlátili plavčíky, kteří si na koupališti dovolili je upozornit, že koupání je povoleno jen v plavkách.

Romové se s tím nepářou. Lebku rozbili na padrť

Čtyřicet Romů je zkopalo, zaútočili i na přivolanou policejní hlídku, jeden útočník se vyzbrojil rozbitou láhví. Vloni čtyři Romové po incidentu v herně v jiné části města, zaútočili před kulturním domem na nic netušícího muže. Způsobili mu natolik vážná zranění, že mu lékaři museli lebku vyztužit implantátem. Hlavní agresoři dostali deset a osm let vězení. Ve městě kradou ale i malé romské děti, často dokonce na přímý příkaz rodičů.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…