Rozloučení s Komárkem: Zeman mluvil o zklamání a naději, účastnil se i Kalousek

22.05.2013 11:38

Prezident Miloš Zeman ve středu promluvil na pohřbu ekonoma a politika Valtra Komárka. Čestný předseda ČSSD a místopředseda první porevoluční vlády zemřel minulý čtvrtek ve věku 82 let. Zemana s ním pojilo dlouholeté přátelství.

Rozloučení s Komárkem: Zeman mluvil o zklamání a naději, účastnil se i Kalousek
Foto: zemannahrad.cz
Popisek: Čestný předseda ČSSD Valtr Komárek podpořil Miloše Zemana v prezidentské kampani

Pohřbu známé osobnosti českého veřejného života se zúčastnila značná část české politické elity. V obřadní síni vedle prezidenta v první řadě usedl předseda Senátu Milan Štěch a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten se po Zemanovi rovněž ujal slova. Mezi účastníky pohřbu bylo možné vidět vedle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce například i ministra financí Miroslava Kalouska nebo miliardáře Andreje Babiše či předsedu ČSTV Miroslava Janstu. Ti všichni si po vystoupení Komárkova syna Martina vyslechli prezidenta Miloše Zemana.

„Celý jeho život byl oscilací mezi zoufalstvím a nadějí. A vždy se dokázal vzpřímit,“ ocenil prezident. Připomněl Komárkovo trauma dětství v čase holocaustu, následný naivní vstup do KSČ, zklamání a následné hledání naděje u kubánského revolucionáře Che Guevary, působení v reformním hospodářském týmu Oty Šika, a následné hluboké zklamání z konce nadějí roku 1968.

„Podařil se mu ale zázrak. V poušti normalizace vykřesat oázu - Prognostický ústav. Zde se scházely všemožné protichůdné názory a on jim se svou tolerancí dokázal naslouchat,“ vzpomínal Zeman, který v Prognostickém ústavu rovněž působil. Možná i proto podle něj v listopadu 1989 dokázal mluvit k lidem na náměstích i dělníkům v továrnách.

Následně prohrál boj o koncepci ekonomické reformy a stáhl se do ústraní, z něhož ale později vystoupil jako čestný předseda ČSSD. „Vždy si uchovával vlastní názor, který dokázal nadřadit nad stranické direktivy. Byl svůj, a proto je nás všech a žádná strana by si ho neměla přivlastňovat,“ rýpl si do ČSSD, jejímž byl Komárek čestným předsedou.

Závěrem prezident zacitoval z Goethova Fausta: „Jen ten je hoden svobody a žití, kdo se o něj rve den co den. Valtr Komárek byl hoden svého žití,“ zakončil prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…