Rusko, Ukrajina, zuřiví islamisté. Novinářský kmet Jan Petránek pro vás má pohled do vaší budoucnosti

15.12.2014 11:35

PŘELOM ROKU - CIVILIZACE A MY Zkušený a ostřílený novinářský matador Jan Petránek pro ParlamentníListy.cz udělal stručné shrnutí tohoto roku a výhled do roku příštího. Poukázal na rizika, se kterými se bude muset poprat v příštím roce Miloš Zeman nebo Andrej Babiš. Ale též na rizika, která budou hrozbou pro celý svět.

Rusko, Ukrajina, zuřiví islamisté. Novinářský kmet Jan Petránek pro vás má pohled do vaší budoucnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Mandát současného prezidenta České republiky Miloše Zemana je nyní zhruba již v polovině. V posledních týdnech však prochází jakousi zatěžkávací zkouškou, která se ne vždy zdá, že by nahrávala body Zemanovi. I další roky pro něj, ovšem i pro občany ČR, prý nepřinesou jen poklidné politické prostředí.

„On Zeman rozehrál politickou hru, která má donutit Čechy k tomu, aby si jasně definovali, co si představit a chtít od politické scény, určit body, o které je třeba se opírat a na kterých lpět. V tuto chvíli je prezident na koni, ovšem v těch následujících dvou letech, která mu zbývají do konce funkčního období, bude na něm, aby maximálně využil prostoru pro určení a orientaci České republiky a jejího postavení v rámci Evropy. Zdá se, že k tomu má nakročeno. Navíc si je Zeman vědomý toho, že může jako hlava státu, který do Evropské unie patří, také hlasitě kritizovat neduhy EU. A to se dá očekávat, že bude také dále dělat,“ řekl pro ParlamentníListy.cz zkušený politický komentátor a zpravodaj Jan Petránek.

Turbulentní období si vynutí určit vztahy k USA

Poukázal též na to, že v příštím roce bude také velice důležité pro Českou republiku, její občany, ale i politickou scénu si určit to, jaký vztah zaujmeme vůči Spojeným státům. „Čeká nás, a nejen nás, v tomto ohledu velice turbulentní období. Zvlášť když republikáni v USA otevřeně začínají poukazovat na to, že u nich končí demokracie. Ty vztahy se i pro nás vykrystalizují zejména v oblasti politických zájmů. Ty jsou pro nás i pro Evropu velice důležité a nutno dodat, že zatím v tom Evropa spíše prohrává. A to má a bude mít vliv i na situaci na Ukrajině,“ domnívá se Jan Petránek.

Anketa

Považujete za svou morální povinnost přijmout do ČR uprchlíky ze Sýrie, Afriky či odjinud, kde je bída nebo se tam válčí?

43%
57%
hlasovalo: 22598 lidí

Ostatně Ukrajina bude zřejmě prý jádrem amerického vnitřního boje po celý další rok. „Zdá se navíc, že USA budou tlačit na podporu Petra Porošenka, budou se věnovat také podstatně silněji a vehementněji takzvaným neokonům (neokon je příznivec či zastánce neookonzervatismu, který vedle toho, že ctí tradiční hodnoty, byl typický též pro svoji touhu šířit americké ideály. Zastává se americké globální hegemonie a vymezuje se proti soupeřům, jakým byl dříve Sovětský svaz, dnes Rusko, pozn. red.). Dá se předpokládat, že se do toho všeho může vmísit i Hillary Clintonová. Její zásah by mohl být k užitku, poněvadž ona chápe, že Spojené státy se musí více zaměřit na vztahy s Čínou,“ pokračoval dále Petránek.

Tématem roku 2015 ale nebude Ukrajina či Rusko. Hlavní nebezpečí je jinde

Podle něj však v příštím roce velice pravděpodobně nebude hlavním světovým tématem krize na Ukrajině, ale zcela jiné a taktéž velice zásadní.

„Nejdůležitější v roce 2015 bude to, jak se hlavní světoví partneři a velmoci dokážou domluvit proti militantním islamistům. To totiž bude největší problém nastávajícího roku, který se může dotknout opravdu všech. Když se dívám, co se děje v té Austrálii, která leží zcela stranou nějakých bojů proti islámu, a přesto tam zaútočili, dá se očekávat, že se tito zuřiví náboženští fanatici pokusí v dalším roce o výpady v Evropě i USA, i když jejich hlavní pole působnosti zřejmě zůstane v Asii a Africe. Oni dokazují to, jak to dopadá, když nejsou náboženské a státní zájmy oddělené. Jelikož platí, že islámskému myšlení chybí Voltaire (osvícenský francouzský filozof, básník a spisovatel, pozn. red.), bude tento problém tím největším, jaký zřejmě bude tížit celý svět v roce 2015. Domnívám se, že možná ještě nakonec mnozí ocení, i když nyní nadávají na vývoj třeba v Egyptě, jak tam situaci vyřešili. V jiných afrických zemích bude třeba najít nějaké cesty, aby tam militantní zuřiví islamisté neovládli vše,“ upozornil na ožehavé téma příštího roku ParlamentníListy.cz Jan Petránek.

Politickým vítězem v ČR? Jednoznačně Babiš. Ale…

V závěru svého vyjádření pro redakci se však ještě vrátil k naší domácí politické scéně.   

„Pokud bych měl shrnout tento rok 2014 a jmenovat nějakého jasného vítěze, je jím bezesporu Andrej Babiš. Ovšem jak tomu bude dál, bude záležet hlavně na tom, zda bude schopen vytvořit ve svém hnutí ANO nějakou strukturu. To se mu totiž zatím nepodařilo, a pokud to podcení, může se mu celé hnutí sesypat. Jelikož je ale Babiš zcela určitě stratég, dá se čekat, že si to uvědomuje a bude se tomu v roce 2015 intenzivně věnovat. Myslím, že ví, že pokud by tak neučinil, příští volby by jeho a hnutí ANO z politického výsluní srazily a myslím, že by ho poslaly někam až za ČSSD,“ řekl na závěr pro ParlamentníListy.cz Jan Petránek.    

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…