Sajrajt, TOP 09 a přidušená země: Lídr opozice v ODS promlouvá

27.03.2013 6:12

Současná koaliční vláda udělala základní chyby, kterými přidusila ekonomiku a dostala tak naši zemi do pasti. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl exposlanec a zakladatel konzervativní Pravé frakce ODS Jiří Janeček. Ten navíc jasně uvedl, že TOP 09 někdy občanským demokratům záměrně škodí.

Sajrajt, TOP 09 a přidušená země: Lídr opozice v ODS promlouvá
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jiří Janeček

Dokument „Agenda 2014“ je podle Jiřího Janečka obsahově v pořádku. „Jako pravicová strana bychom měli vycházet z podpory podnikání a ekonomického prostředí v České republice vůbec. Bohužel mám ale dojem, že se vytvořila už celá řada agend, aniž bychom se vypořádali s minulými volebními sliby. Voliči nám to nebudou věřit,“ je přesvědčen politik.

Jak Janeček uvedl, pravicový program, který ODS prezentovala pro volby roku 2010, byl velmi kvalitní. Musel by ale být naplňován.

ODS ve vládě prosazovala opak svého programu

Co dělá Petr Nečas v řízení strany špatně? „Měl by se právě daleko více věnovat plnění volebního programu z roku 2010. Třeba jednou za půl roku by se měly dělat analýzy o tom, co se splnilo a co nikoliv. Měli bychom se umět i omluvit, pokud se nám něco nepodaří. Voliči by to pochopili, když jim vysvětlíme, že jsme součástí koalice a třeba daňové přiznání na jednu stranu A4 není možné, protože k tomu nemáme podporu. Nelze ale škrtnout program 2010 a přiběhnout s agendou pro rok 2014,“ říká jasně.

„Vím, že to třeba někdy nejde a je to těžké, ale my jako pravicová strana jsme udělali některé věci úplně obráceně. Zvedli jsme daně, což je přímo v rozporu se slibem z roku 2010,“ konstatoval Jiří Janeček.

Dalším problémem, se kterým podle svých slov nesouhlasí, je zrušení některých stranických sdružení v Praze. „S tím skutečně nesouhlasím. Naopak by se politická strana měla rozvíjet a nabírat nové členy, protože to jsou nositelé nových myšlenek. Teď se budou místní sdružení bát kohokoli přijmout, když se zrušily celé oblasti. Navíc třeba jedna z nich, Praha 12, měla asi 80 členů a ten stav trval asi tři roky,“ nechápe postup výkonné rady ODS.

Strana je zabetonovaná, černá duše jsou nesmysl

„Tím, že se nepřijímají členové, nevznikají nové názorové proudy a strana je zabetonovaná. Naopak v západních demokraciích jsou stranické buňky desetkrát i stokrát větší, než máme my. Tohle jsou základy příznivých volebních výsledků a úspěchů. Strana by aktivně měla členy nabírat, pak teprve půjde o souboj názorů. Pokud je někde zabetonované místní sdružení s patnácti lidmi, těžko tam někdo nový může uspět,“ kritizuje Janeček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ten rozporuje i obviňování z náboru takzvaných černých duší. „Tím se podceňují obyvatelé České republiky. Nemyslím si, že to jsou nějací blbci, kteří by se dali nahnat do nějakého místního sdružení a donutit k tomu, aby hlasovali tak, jak jim někdo nadiktuje,“ věří exposlanec.

„Na druhou stranu má přece ODS své nástroje k tomu, aby takové případné situace řešila. Na několika úrovních existují smírčí výbory. Pokud se někdo na Praze 12, Praze 4 či jinde cítil poškozen, měl to nejdříve řešit v místním sdružení, pak v oblasti, následně v regionu a dál v rámci republikového smírčího výboru a až poté to mělo být předloženo výkonné radě,“ vysvětluje standardní postup stanovený vnitřními předpisy strany.

Vláda zadusila ekonomiku

Jiřího Janečka uráží, když ani předsedové oněch zrušených sdružení neměli možnost se hájit. „Nebyli na výkonnou radu vůbec pozváni. To je hrozně špatně a škodí nám to nejen dovnitř, ale i navenek,“ sděluje.

„Když v ODS zaznívala kritika, že strana v rozporu s předvolebním závazkem zvyšuje daně, zkritizoval to ministr financí s tím, že ekonomická situace jiné řešení nenabízí. „Tady byl celkově problém už v samotném řešení ekonomické krize. Došlo třeba ke zpřísnění zákona o veřejných zakázkách, kvůli čemuž přišlo dvacet tisíc lidí o práci. Protáhlo to dobu trvání výběrových řízení a firmy pak nebyly schopné s tolika zaměstnanci dál fungovat,“ jmenuje jednu z chyb vlády.

Naopak na západ od nás se prý v době ekonomické krize tyto věci uvolňovaly, aby se rychleji dostaly peníze k podnikatelům a rychleji se začalo pracovat. Česká vláda podle Janečkových slov šla přesně obrácenou cestou a ekonomika se tím místo zotavování ještě víc přidusila. Tím pak ubývalo peněz a země se dostala do pasti.

Do benzínu přidáváme sajrajt…

„Obrovsky nám také ublížila honba za čistými zdroji. Díky solární energii jsme zdražili vstupy našim podnikatelům a teď si rveme vlasy. Tomu se dalo zabránit před šesti lety. Je potřeba se začít chovat normálně. Nikdy bychom neměli připustit, aby kvůli ekologii lidé přišli o práci. Můžeme tu pak mít všechno totálně zelené, ale lidé se budou moci maximálně chodit pást,“ uvádí rázně.

Problémy si prý komplikujeme zbytečně. „Třeba do benzínu nepatří žádná řepka, zhoršuje to výkon motoru a má to daleko větší exhalace. Normální je používat běžný benzín. Na poli se mají pěstovat brambory, pšenice či chmel. Tady se místo toho pěstuje sajrajt, který lijeme do benzínu. Začněme se už chovat normálně!“ vyzývá Jiří Janeček.

TOP 09 záměrně škodí, ODS by měla jít do opozice

Podle Janečka také ODS platí mnohé dluhy za TOP 09, která má obsazena nejkritizovanější ministerstva a přesto její preference rostou. „Dělají to velmi chytře. Negaci přenášejí na ODS jako takovou. Nejsme schopni se vůči topce programově vymezit. Přitom je to náš hlavní soupeř v dalších volbách,“ nerozumí postupu vedení občanských demokratů.

„V některých případech TOP 09 záměrně ODS škodí. Avšak je to i naše chyba, že nejsme schopni se s tím vyrovnat. Měli jsme si hlavně nechat klíčové resorty. Třeba Ministerstvo financí mělo zůstat ODS,“ míní zakladatel Pravé frakce uvnitř ODS.

V této situaci by ODS podle něho měla po příštích volbách být v opozici. „Pokud by samozřejmě povedlo se vypořádat s volebními sliby z roku 2010 a přesvědčit voliče tak, abychom vyhráli, je to něco jiného. Problém je v tom, že, aniž bychom byli v opozici, se s tím těžko vyrovnáme. Čas v opozici je možností k tomu, aby se strana obrodila, odešli by někteří lidé, kterým nešlo o pravicovou politiku. To by ODS hodně pomohlo,“ uzavírá pro server ParlamentníchListů.cz zamyšlení nad stavem své strany Jiří Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…