Schwarzenberg a kosovská vláda mafie. Češi, vzepřete se, znělo Václavákem

18.02.2013 6:33

REPORTÁŽ Na tři stovky lidí všech věkových kategorií v neděli na pražském Václavském náměstí rázně protestovaly proti údajnému ukradení Kosova a Metohije Srbsku. Akci již popáté zorganizovalo sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, a to v den výročí jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova tamním albánským parlamentem. Demonstrace se zúčastnili i zákonodárci českého Parlamentu.

Schwarzenberg a kosovská vláda mafie. Češi, vzepřete se, znělo Václavákem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhla demonstrace proti uloupení Kosova Srbsku

S úvodním slovem vystoupil předseda sdružení Václav Dvořák, který připomněl, že kosovský „kvazistát“, jejž ovládá „albánská mafie“, uznala jen necelá stovka států, zatímco kupříkladu Rusko, Čína, Brazílie, Indie, Kuba či z evropských států Španělsko, Slovensko, Ukrajina a Bělorusko odmítly nezávislé Kosovo uznat. Odtržení Kosova od srbského území bylo protiprávním aktem odporujícím mezinárodnímu právu.

Postavme se diktátu, burcoval poslanec

„Bohužel Česká republika patří mezi ty, kteří své srbské bratry zradili. Učinila tak Topolánkova vláda pod nátlakem ministra zahraničí Schwarzenberga,“ dodal Dvořák. Ten je mimo jiné autorem dokumentu Uloupené Kosovo, který Česká televize zprvu odmítla vysílat.

Sociálnědemokratický poslanec a čestný předseda sdružení Jaroslav Foldyna prohlásil, že uloupení Kosova bylo druhým Mnichovem. „Je povinností nás všech se proti takovému diktátu postavit. Pro české občany žádné samostatné Kosovo neexistuje. Existuje pouze Srbsko,“ uvedl důrazně poslanec.

Vyvražďování probíhá i dnes. Nikdo to nevyšetřuje

Vystoupil i senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava. Ten upozornil na to, že iniciátory odtržení „srbských Sudet“ byli americký prezident Bush a Madeleine Albrightová. Sám v oblasti postižené boji na přelomu století byl, a stal se tak i svědkem toho, že američtí vojáci používali proti Srbům kazetové bomby, zakázané mezinárodním právem. Nedávno Kosovo opět navštívil, tentokrát jako člen senátní komise. Potvrdil, že i dnes jsou Srbové albánskou mafií nadále vyvražďováni a zločiny nikdo nevyšetřuje, přestože v místě operují mezinárodní síly.

Naději, že samostatné Kosovo nepodpoří ani nový český prezident Miloš Zeman, vyjádřil polský aktivista Marek Skawiński, jenž v rámci organizace Poláci pro srbské Kosovo každoročně ve Varšavě pořádá několikatisícové protestní pochody.

Zeman samostatné Kosovo nepodpoří

Skawiński v kosovské otázce poukázal na historickou analogii s Polskem, jež bylo v dějinách čtyřikráte rozděleno mezi sousední státy, naposledy paktem Molotov-Ribbentrop v srpnu 1938, a upozornil, že Srbsko nemusí být v Evropě – a nejen tam – obětí poslední. Vyzdvihl fakt, že prezident Klaus odmítl na Kosovu jmenovat českého velvyslance, a vyjádřil naději, že se stejně zachová i budoucí prezident Zeman. „Tragicky zesnulý polský prezident Kaczyński dokonce odmítl navázání jakýchkoli diplomatických vztahů,“ dodal.

Další z řečníků, vysokoškolský pedagog a politolog Daniel Solis, zase připomněl, že ministr Karel Schwarzenberg Kosovo v roce 2008 uznal navzdory vůli českého Parlamentu. „Je zajímavé, že zatímco před rokem 1989 aktivně usiloval o svobodu ve východním bloku, tu samou svobodu svými nedávnými skutky popřel, když podporoval zločinnou politiku velmocí zaměřenou proti Srbsku,“ podivil se Solis.

Narkomafie podporována USA a Západem

Upozornil také, že v Kosovu úspěšně působí narkomafie, která je úzce provázána nejen s tamní vládou, ale také se zástupci USA a dalších západních států.

Jako poslední promluvil zástupce vlastenecké organizace Svornost, jenž hovořil o smutné skutečnosti, že český národ tak snadno zapomíná. „Zapomíná na ty, kteří mu v minulosti pomohli, a mezi nimi jsou právě Srbové. Srbská vláda poskytla za války zakladateli československého státu Masarykovi srbský pas a během pochmurných dnů mnichovské zrady vyjádřila Československé republice svou plnou podporu a ochotu vyslat dobrovolnické oddíly, které by pomohly našim vojákům,“ řekl.

Zdůraznil pak, že sedmdesát let nato jsme my zradili ty, kteří nám pomáhali, a to ve chvíli, kdy se nepřátelé bratrského srbského národa rozhodli ke zločinnému aktu a připravili Srbsko o integrální část jeho území. „Je proto naší morální povinností upozorňovat na bezpráví, kterého se dopustila i naše vláda, a bojovat proti ‚novému Mnichovu‘, proti propagandě USA a EU, jež učinila z obětí viníky,“ doplnil Jan Šneberg ze Svornosti.

Přišla i mistryně světa v boxu

Na akci měl původně promluvit i srbský poslanec a předseda Národní rolnické strany Marijan Rističević, který se však omluvil ze zdravotních důvodů. Vzkázal ale své díky za to, že Češi hrdinně brání jejich národ.

Mezi demonstranty byly i známé tváře, například mistryně světa v profi boxu, Srbka Marija Pejaković. Krátce zde promluvil i ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ladislav Zemánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…