Sedlák Pávek z biofarmy: Tato vláda je nejhorší. Bezohledná k lidem

10.09.2011 21:35

JINÝMA OČIMA Venkovský křupan a obyčejný sedlák. Tak o sobě mluví Petr Pávek, jenž má za sebou nespočet politických funkcí. Na všechny rezignoval. Udolalo ho prý byrokratické úřednictvo, nemožnost cokoliv dlouhodobě prosadit a politické čachrování. Jeho pes je prý inteligentnější než většina poslanců. Vrátil se k hospodaření na své farmě v Jindřichovicích pod Smrkem, politiku sleduje poskrovnu a je spokojený.

Sedlák Pávek z biofarmy: Tato vláda je nejhorší. Bezohledná k lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pávek

„Můj pes ovládá asi osm povelů. Poslanec jen dva. Zvedni ruku a nech ji ležet. A existují tací, co jsou schopni, přestože jim přijde textovka s povelem, se splést, kdežto můj pes se neplete nikdy. Vlastně se ještě musí hlídat, aby si před kamerami neposlintali kravatu, ale to je vše. Ve sněmovně prostě ovládá dvacet relativně chytrých lidí ten zbytek a jde o nekonečný příběh," směje se bývalý člen Strany zelených Petr Pávek na své farmě v Jindřichovicích pod Smrkem na Frýdlantsku. Pes mu sedí ostražitě u nohy a neslintá.

Současná politika je pro něj mrtvola

Při přemítání o nynější politické situaci si vzpomene na studentská léta v emigraci, kdy si na vysokou školu v Mnichově přivydělával mimo jiné i jako hrobník. „Zákonodárci nejsou hrobaři, ale prohnilé zdechliny. Být teď v politice, připadal bych si, že na mě do hrobu někdo hází hlínu," říká pro ParlamentníListy.cz. Došlo u něj k vystřízlivění z politiky a žije se mu lépe. Nemá televizi, nečte noviny a důležité zprávy se dozvídá od sousedů nebo v autě z rádia.

O politice proto mluví obecně a dnešní vládu považuje nejen za nejhorší, ale i za nejzkorumpovanější. „Začíná se sice potírat malá korupce, ale ta velká jen kvete. Rozhodnutí vlády směřují k posílení vlivu pár nadnárodních podnikatelských skupin. Hlavně těch energetických, farmaceutických, bankovních a pojišťovacích, které si tuhle zemi už rozdělily. Vláda nebere ohledy na lidi a valí to dost hustě," míní. Největším zlem je podle něj ministr financí Miroslav Kalousek, jenž vládě de facto šéfuje. „Je prototyp moderního šmejda. Chytrej, schopnej, prolhanej, pokryteckej, zpravodajsky vybavenej," dodává redakci.

Tichá vzpoura úředníků

Nejvyšší Pávkovou politickou funkcí bylo náměstkování na ministerstvu pro místní rozvoj. „Tehdy jsem ještě vnímal politiku jako nástroj změn. Tam jsem poznal, jak je okleštěná administrativou. Kdekdo tam má větší moc než náměstek nebo ministr. Vždy si v tomhle ohledu vzpomenu na seriál Jistě, pane ministře. V našich končinách nejde o nadsázku, ale o realitu. Všichni se tam klaní a při tom prděj. To prdění znamená, jakoby říkali: hele mladej, užívej si, cestuj, naparuj se, ale neser se nám do toho, protože my jsme tady přežili dvanáct ministrů a padesát takových, jako jsi ty. Zavolal jsem si ředitele odborů, abych se seznámil s jejich prací. Oni, že výborně, že konečně má někdo zájem o problematiku. Druhý den jsem se do kanceláře přes stohy šanonů a spisů skoro nedostal. Takže jsem je vyzval, aby mi sepsali rešerše. Oni, že výborně, že konečně přišel manažersky schopný člověk. Ten systém je neprůstřelný a všichni dostanou tu samou školu. A nikoho nelze vyhodit. Neseženete náhradu a navíc má každý úředník konexe u nějaké politické strany či vlivné příbuzné, " popisuje ParlamentnímListům.cz.

Pár věcí se mu na ministerstvu přesto povedlo. Narodil se mu syn a prosadil své zlepšováky do stavebního zákona, byť ho za to, protože o návrzích jednal s ODS, vyhodili jako zrádce ze Strany zelených. Tehdy ho zklamal i Martin Bursík. A posléze jeho zlepšováky prý někdo stejně ze zákona odstranil.

Tehdy mu na ministerstvu šéfoval Jiří Čunek. „Měl jsem ho lidsky rád, byl správný chlap. Samotného ho překvapily kotrmelce, jak se tak rychle dostal nahoru. Nebyl na to připraven. Chybělo mu zázemí a nebyl s nikým mafiánsky propojen. Dost mu podrážel nohy Kalousek. Do toho přišla umělá a vylhaná kauza, kterou ho odstřelili," hodnotí Pávek. „My jsme spolu dobře vycházeli. Vždycky jsem se usmíval nad jeho entuziasmem, že se všechno dá rychle řešit a říkal mu, že tady není ani na smrku, ani pod smrkem, takže vše musí řešit způsobem, jaký je na ministerstvu zavedený a nastavený," vzpomíná naopak senátor Jiří Čunek.

Papíry straší

V roce 2010 poprvé v životě ve sněmovních volbách nevolil, protože si uvědomil, že se odevzdáním hlasu stejně nic nezmění a totáč s pluralitní podobou přežije. Přestože, jak podotýká, není anarchista, navrhuje dnes dost anarchistická řešení: „Celá společnost se přeměnila ve sběratele papírů a razítek. Povolení, lejstra, dokumenty. Papírky a papírky a razítečka. S nadsázkou říkám, že by všichni lidé měli začít vše falšovat, aby zahltili systém. Vždyť na kopírce si kdekdo udělá kdeco. Navíc dnešní zákony nutí člověka, aby většinu věcí dělal na černo. Proto vítězí korupce. Takže si myslím, že by mohlo být nejlepším způsobem výběrového řízení povýšení korupce a úplatkářství na jediné výběrové kritérium. Bylo by to čisté a průhledné."

Poté, když se Pávek po změně režimu vrátil do Československa, se v roce 1997 stal členem Občanské demokratické aliance a zanedlouho i mluvčím strany. O rok později se stal starostou Jindřichovic pod Smrkem, kde prosadil několik ekologických projektů a zakázal vstup byrokratům. Nicméně pak opět postoupil do vyšší politiky, jak sám říká, nechtěně. Nejdřív byl zastupitelem Libereckého kraje, pak se stal krajským lídrem Strany zelených, a přestože ve volbách roku 2006 dosáhl jedinečného výsledku, do sněmovny se kvůli volebnímu systému nedostal. Roku 2007 byl necelého půl roku náměstkem ministra pro místní rozvoj. V současnosti se plně zabývá farmařením. Jeho biofarma, kde chová přes padesát krav, má sedmdesát hektarů.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…