Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

14.09.2011 5:35

Starostové měst a obcí Šluknovského výběžku se v souvislosti se snahou vyřešit problémy s nepřizpůsobivými romskými občany shodli na takzvaném Desateru Šluknovského výběžku, tedy deseti bodech, které požadují od vlády a zákonodárců splnit. ParlamentníListy.cz požádaly politiky, kteří se romskou problematikou zabývají, aby tyto návrhy okomentovali. Senátora Jiřího Čunka, zastupitele Bronislava Schwarze a náměstka primátora Ústí nad Labem pověřeného řízením městské policie Jana Řeřichu.

Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Výzvu podepsali starosta města Rumburk a senátor Jaroslav Sykáček, starosta Jiřetína pod Jedlovou a předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser, starosta města Varnsdorf Martin Louka a starostka města Šluknov Eva Džumanová.

Čtěte také: Starostové Šluknovska kritizují Nečase za nečinnost, žádají pomoc  


Podrobně deset těchto bodů rozebral člen předsednictva Severočechů.cz, zastupitel Ústeckého kraje a šéf městské policie v Mostě Bronislav Schwarz, který se s romskou problematikou setkává již dvacet let. „Některé body se mi líbí, některé jsou spíše alibistické," říká k tomu.

Čtěte také: "Proticikánský" zákon Řápkové nejspíš projde. Má podporu i v ČSSD


„Požadujeme posílení, nebo přinejmenším zachování stávajícího počtu policistů ve Šluknovském výběžku, a to především ve výkonu hlídkové služby," píše se v bodu jedna. „To může být řešení opravdu dočasné, ale ne trvalé. My tady máme mít demonstraci anarchistů a státní policie nám říká, jestli to zajistí městská policie, protože oni mají lidi tam. Takhle to přece nejde dělat dlouhodobě. Romská minorita se neumí chovat a má to v genech," říká pro ParlamentníListy.cz Schwarz.

Politika zaměstnanosti je dostatečná

Starostové Šluknovska dále požadují změnu rozpočtového určení daní ve prospěch všech měst a obcí České republiky na úkor čtyř největších měst (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň). „Deklarujeme, že část navýšených příjmů mandatorně použijeme na zvýšení zaměstnanosti v našich obcích," píše se v prohlášení.

K tématu: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka


I k tomu má Schwarz výhrady. „Podívejte se, spousta lidí tady také přišla o práci, jenže rozdíl je v tom, že bílá rodina, když ztratí práci, tak je z toho nešťastná a práci najít chce. To nelze ale říct o Cikánech. Já jsem dal šanci 26 Romům a musel jsem je hledat skoro rok. Nakonec mi zůstali čtyři, kteří jakž takž pracují, ostatní byli líní, vymýšleli si úrazy a výmluvy, proč nepracovat. Podle mě už stát v politice zaměstnanosti dělá dost a přijde mi zbytečné vyhazovat další peníze na ty lidi, kteří pracovat nechtějí," míní zastupitel Ústeckého kraje.

Psali jsme: Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat


Starostové také požadovali rychlé schválení novely loterijního zákona v té podobě, jak je navrhována Senátem ČR. K tomu došlo. Část výnosů z této činnosti mají jít obcím. Úprava dává obcím možnost regulovat hazard na svém území, obce dokonce budou moci provozování hazardních her přímo zakázat. Nově se rozšiřuje také okruh podniků a zařízení, na něž se obecní vyhlášky mohou vztahovat. V současnosti obce mohou regulovat jen výherní automaty, nově získaly možnost regulovat i sázkové hry v kasinu a především videoloterijní terminály. Toto Schwarz přivítal. Podle něho by neměly být taková místa například u škol a pomůže to i u „bílým" gamblerů.

Přestupky a krádež kovů

Starostové také požadují rychlé vydání prováděcí vyhlášky k Zákonu o odpadech, která by měla zpřísnit režim výkupu železa a barevných kovů. „To říkám celou dobu. Když přijde Cikán do sběrny s deklem od kanálu, kolejnicí, kusem veřejného osvětlení a okapem, tak je jasné, kde to získal. Norma se musí zpřísnit a povolit třeba odevzdávat takový sběr jen právnickým osobám," domnívá se Schwarz.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí


Schwarz souhlasí s požadavkem na zavedení Centrálního rejstříku přestupků. „Jeden Cikán ukradne něco v Mostě, pak zase jinde a dělá to tak, aby to byl jen přestupek. Kdyby se to ale sečetlo, bude to trestný čin a tak by to mělo být," uvádí pro ParlamentníListy.cz šéf mosteckých strážníků.


„Žádáme o důrazné řešení, v současné době již nezvladatelné drogové kriminality na Šluknovsku a současně požadujeme aktivní řešení obtěžující pouliční kriminality ve Šluknovském výběžku," píší v šestém bodu starostové. Podle Schwarze by pomohla pobočka Národní protidrogové centrály na severu Čech.

Povídání o hovně

Schwarz souhlasí i s jasným nastavením hygienických norem, stanovujících počet metrů čtverečních na jednu osobu v bytové jednotce. „Není přece možné, aby v jednom bytě žilo třicet lidí," říká k tomu Schwarz.

Schwarz souhlasí také s důrazem na vymahatelnost práva v ČR, na rychlejší a důslednější postižitelnost trestných činů a přestupků a s tím, že rychlé vynesení trestu má výchovný a výstražný účinek na celou společnost. „Pomalost bych ale nesvaloval na soudce. Bohužel dnes u Policie ČR nepracují odborníci. Ti od ní odcházejí. Spoustu komplikací pak přináší špatná práce policie," míní bývalý příslušník Policie ČR Schwarz.

Psali jsme: Cikáni se vysmívají většinové populaci, říká šéf Severočechů.cz


„Rozdělování sociálních dávek musí být motivační a spravedlivé pro všechny občany ČR," píše se v bodu devět. „Tak to je s odpuštěním takové povídání o hovně. To říká každý politik. Mělo tam spíše být, že když cikáňata nechodí do školy, či když někdo hraje automaty, tak holt nedostane sociální dávky. To by měli řešit úředníci," komentuje pro redakci dále Schwarz.

Dejte lopatu do ruky Cikánovi a on vám ji ukradne

V posledním bodu starostové ze Šluknovska žádají o rychlé a efektivní řešení zaměstnanosti, zejména v oblasti veřejně prospěšných prací a veřejné služby.

„To máte těžké. Cikáni říkají: ´gádžové nám nedají práci´. A víte, že se těm gádžům, tedy nám, nedivím? Manželka je starostkou Lomu. Tam jsme dali práci Cikánům, aby posekali trávu, a oni nám hned ukradli sekačky. Já když jsem dal práci Cikánovi, tak ten zase dokonce přitom vařil drogy. Zásadním problémem je výchova v rodině. Mě naši vedli k tomu, abych se nepotuloval do noci, dělal úkoly do školy, myl se, byl slušný. Zatímco Cikáni se chlubí tím, že přepadnou starou babičku a předhání se v tom, kdo déle seděl v base. To je u nich příklad hrdinství," zlobí se Schwarz.

Čtěte také: Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky


„Prostě oni mají jinou mentalitu. Vezměte si, že Číňani a Vietnamci problémy nedělají. Ctí rodinné hodnoty a jsou pracovití. Ano, u Vietnamců existuje problém s pěstováním marihuany, ale neobtěžují ostatní lidi. To se o Cikánech říci nedá. Prostě je to bohužel tak, že ze sta Cikánů je deset pracovitých a slušných, které bychom neměli házet do pytle s těmi zmetky. U bílých je poměr ale obrácený. Ze sta jich je šmejdů jenom deset," říká Schwarz.

Komplexní řešení

Senátoru KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi se desatero víceméně líbí. Je ale skeptický ke snaze omezit počet bydlících v jednom bytě. Míní, že by se to mělo týkat lidí, kteří nejsou přímo členy rodiny.

Podle Čunka tyto body ale neřeší situaci komplexně. Před časem Čunek vypracoval koncepci na řešení problémů s nepřizpůsobivými a tu znovu předloží Svazu měst a obcí. Podle ní je třeba klást důraz na vzdělání Romů od útlého věku. Romové by též podle něho neměli žít v izolovaných lokalitách.

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není


S celou romskou komunitou se podle senátora KDU-ČSL za Vsetínsko musí pracovat dohromady. Romové by měli své děti posílat do škol. Děti z této komunity by měly chodit do přípravných mateřských školek. Děti věku základní školy zase mají každý den po vyučování navštěvovat ještě družiny a zde být hodinu dvě pod dohledem vychovatelů, kteří s nimi zpracují domácí úkoly. V tomto nelze spoléhat na rodiny. Ty se s romskými žáky doma neučí. To se týká i učňů a středoškoláků.

Naučit Romy pracovat

Dále se má pracovat s matkami a otci. „Je třeba Romy k práci přivést. Tito lidé mají na trhu práce jednoznačně ztíženou pozici kvůli nedostatečnému vzdělání a díky tomu, že nemají pracovní návyky. Proto musejí mít tito lidé speciální režim," říká pro ParlamentníListy.cz Čunek.

Čtěte také: Čunek: Romy je potřeba k práci přivést. Nemají pracovní návyky


Romové se podle něj těžko pohybují v režimu klasické měsíční výplaty, protože to, co dostanou, hned utratí. Pracovat by měli pod nějakým kurátorem, nebo by se měla přizpůsobit výplata mzdy, aby ji dostávali buď každý den nebo maximálně každý týden. „Není možné, aby na romskou komunitu platila stejná kritéria jako na lidi, kteří celý život pracovali a pak ztratili práci," dodal Čunek.

Zpřísnit tresty

Náměstek primátora Ústí n. Labem Jan Řeřicha (ODS), který je pověřený řízením městské policie, s předkládanými body také částečně souhlasí.

Podle něho by bylo dobré, kdyby se přestupky „sčítaly" a u recidivistů se staly lépe postihnutelným trestným činem. „Ti notoričtí delikventi přesně znají hranici a případnou částku, kdy na ně zákon nemůže, kdy je to jen přestupek, nebo kdy je za to jen podmínka. Nelíbí se mi též, když zloději kovů zcizí okapy a další zařízení, tak je vyčíslena škoda pouze v ceně kovu, ne škoda na tom zařízení. Na jedné městské budově nám způsobili škodu 70 tisíc na oplechování budovy, ale škoda jim byla vyčíslena na tři tisíce korun," kritizuje pro redakci české zákony náměstek primátora.

Psali jsme: Na Romy platí tvrdá i pomocná ruka. Svědectví šéfa ústecké policie


Ten se také domnívá, že je potřeba u krádeží kovů klasifikovat některé případy jako obecné ohrožení, konkrétně třeba při krádeži kolejnic či kovových konstrukcí a podobně, kdy je ohrožena lidská bezpečnost. Stejně tak souhlasí, že by prospěly okamžité a důrazné tresty jako odstrašení pro ostatní pachatele.


Desatero Šluknovského výběžku

V pátek 2. září se sešli starostové měst a obcí Šluknovského výběžku s ředitelkou Odboru prevence kriminality MV Jitkou Gjuričovou a ředitelem Odboru bezpečnostní politiky MV Martinem Linhartem. Schůzka proběhla za účasti i řady legislativních odborníků, kteří pozorně naslouchali problémy starostů Šluknovského výběžky, aby dokázali jejich požadavky přednést i na ostatní ministerstva se zárukou zpětné vazby. Ze schůzky vzešlo tak zvané Šluknovské desatero, tedy deset bodů, které starostové požadují od vlády a zákonodárců splnit.

My, zástupci měst a obcí Šluknovského výběžku žádáme Vládu a Parlament České republiky, Policii České republiky a příslušné orgány státní správy o prosazení těchto našich, níže uvedených požadavků, ve kterých spatřujeme řešení problematiky nejen Šluknovského výběžku, ale i dalších měst a obcí celé České republiky:

1. Požadujeme posílení, nebo přinejmenším zachování stávajícího počtu policistů ve Šluknovském výběžku, a to především ve výkonu hlídkové služby.

2. Požadujeme změnu rozpočtového určení daní ve prospěch všech měst a obcí České republiky na úkor čtyř největších měst (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň), která v současné době pohltí cca 50 procent všech daňových příjmů z rozpočtového určení. Deklarujeme, že část navýšených příjmů mandatorně použijeme na zvýšení zaměstnanosti v našich obcích.

3. Požadujeme rychlé schválení novely loterijního zákona v té podobě, jak je navrhována Senátem ČR.

4. Požadujeme rychlé vydání prováděcí vyhlášky k Zákonu o odpadech, která by měla zpřísnit režim výkupu železa a barevných kovů.

5. Požadujeme zavedení Centrálního rejstříku přestupků.

6. Žádáme o důrazné řešení, v současné době již nezvladatelné, drogové kriminality na Šluknovsku a současně požadujeme aktivní řešení obtěžující pouliční kriminality ve Šluknovském výběžku.

7. Žádáme o jasné nastavení hygienických norem, stanovujících počet m2 na jednu osobu v bytové jednotce, které zajistí důstojné bydlení všech občanů a zamezí jejich nekontrolovatelnému sestěhovávání.

8. Klademe důraz na vymahatelnost práva v ČR, na rychlejší a důslednější postižitelnost trestných činů a přestupků. Rychlé vynesení trestu má výchovný a výstražný účinek na celou společnost.

9. Rozdělování sociálních dávek musí být motivační a spravedlivé pro všechny občany ČR.

10. Důrazně žádáme o rychlé a efektivní řešení zaměstnanosti, zejména v oblasti Veřejně prospěšných prací a Veřejné služby.

Prohlašujeme, že využijeme všech možností ke spolupráci, které nám nabízí Ministerstvo vnitra ČR v oblasti prevence kriminality.

Opakovaně vyzýváme premiéra vlády ČR Petra Nečase k pracovní návštěvě Šluknovského výběžku a k osobnímu projednání všech výše uvedených požadavků.

Jaroslav Sykáček - starosta města Rumburk a senátor, Josef Zoser - starosta Jiřetína pod Jedlovou a předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska, Martin Louka - starosta města Varnsdorf, Eva Džumanová - starostka města Šluknov


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…