Senátor ČSSD: Klausi, to může být velezrada

09.01.2013 11:42

Zdá se, že kritika dopadající na Václava Klause za vyhlášení amnestie neutichne ani po vystoupení hlavy státu v České televizi, kde prezident řekl, že některým lidem jde především o útok na jeho osobu. Senátor Miroslav Antl (ČSSD) předestřel úvahu, že Klausův novoroční akt lze za jistých okolností vykládat i jako velezradu.

Senátor ČSSD: Klausi, to může být velezrada
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav Antl

Senátor Miroslav Antl (ČSSD)  v rozhovoru pro server iDnes.cz prohlašuje, že prezident mohl být k vyhlášení amnestie veden zlými úmysly a pokud je to pravda, pak lze podle jeho názoru označit jednání Václava Klause za vlastizradu. Prezident sice hlásá, že vyhlášení amnestie řešil hradní tým i s odborníky, ale Antl tomu nevěří.

Senátor byl i proti Havlově amnestii

„Protože kdyby to udělali, ti odborníci by jim jako první věc museli říct: Bacha, vy propouštíte i tuneláře. Myslím si tedy, že to nekonzultovali vůbec s nikým - a v tom případě je to obrovské nedopatření. Nebo v tom je záměr, tedy úmysl pomoct navždy uniknout trestní odpovědnosti těm, kteří pomohli rozjet privatizaci. Ten bychom ale asi neprokázali. Kdyby ano, bylo by to na velezradu. Kdyby prezident aspoň řekl ´Promiňte, nevěděl jsem´, ale on se ke všemu staví tak, jako by se nic nestalo, a ještě snad očekává, že mu za to všechno zatleskáme," zlobí se Antl.

V rozhovoru dává senátor najevo, že se mu nelíbila už amnestie vyhlášená prezidentem Havlem v roce 1990, protože osobně zná případ vraha, který krátce po propuštění znovu vraždil, aby se za katr rychle vrátil. Podobně hrůzný příběh z Klausovy amnestie sice nezná, ale dopředu má strach o občany, kteří se stanou oběťmi nedávno propuštěných kriminálníků.

S Klausem je podle Antla problém v tom, že Havla sám za amnestii kritizoval, ale pak ji sám provedl, čímž pomohl i „tunelářům". Naproti tomu Havel se podle zákonodárcova názoru nechal v roce 1990 vést svými ideály, ale když viděl realitu, poučil se a napříště zůstal pouze u jednotlivých milostí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…