Senátor Čunek smývá špínu. Jde bojovat k Nejvyššímu soudu

23.05.2012 11:33

VÍME PRVNÍ Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek se vyjádřil ke své kauze. Prostřednictvím svého právníka podá dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

Senátor Čunek smývá špínu. Jde bojovat k Nejvyššímu soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Vrchní soud v Olomouci ve středu potvrdil rozhodnutí Ostravského krajského soudu, který Čunkovi uložil, aby Marcele Urbanové zaplatil 80 tisíc korun a zaplatil náklady řízení. Vrchní soud to ještě rozšířil o to, že se Čunek musí omluvit za některé další výroky, jak informoval sám Jiří Čunek ParlamentníListy.cz.

"Senátor Jiří Čunek dnešní rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který rozhodoval v odvolacím řízení o žalobě Marcely Urbanové na ochranu osobnosti, chápe jako zásadní poučení, že osoba, která vymyšleným obviněním rozjela rozsáhlé vyšetřování, které stálo daňové poplatníky desítky milionů korun, může i přes skutečnost, že její nařčení bylo nepravdivé, vyhrát soud o ochranu osobnosti, ve kterém se stavěla do pozice osoby, jež je celou kauzou Čunek výrazně poškozena. Senátor pochopitelně podá prostřednictvím svého právního zástupce dovolání k Nejvyššímu soudu ČR," uvedl senátor ve svém prohlášení.

Lež a nepravda

"S tou částkou pro paní Urbanovou budu muset dohromady zaplatit zhruba 200 tisíc korun. Soud sice uznal, že paní Urbanová říkala nepravdu, to prý ale není vědomá lež. Čili stát díky této nepravdě zaplatil třicet až čtyřicet milionů korun kvůli vyšetřování věci, která se nestala, ale podle soudu je to jenom neúmyslná nepravda. Prý jsem ji tedy nespravedlivě osočil ze lži, ačkoli to byla jen nepravda. To filozofické rozlišování lži a nepravdy je naprosto pozoruhodné. Musím se jí též omluvit třeba za to, že jsem o ní řekl, že je ledová královna. To je rovněž fascinující," řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Čunek.

Dalším výrokem, za který se má Čunek omluvit, je, že o ní uvedl, že si na něj zasedla ze zištných důvodů. "Věřím, že  Nejvyšší soud má rozum a uzná, že někteří lidé svými nepravdami, které já osobně považuji za lži, mohou poškozovat stát i nevinného člověka. Věřím, že nelze o někom beztrestně šířit lži, v řeči olomouckého soudu nepravdy, jen kvůli tomu, že ten dotyčný je politik," dodal Čunek.

Bývalá Čunkova sekretářka Marcela Urbanová na politika podala žalobu na ochranu osobnosti a žádá po něm 10 miliónů korun za údajné urážky, které o ní prý šířil. Čunkův advokát řekl, že jeho klient považuje žalobu za zcela nedůvodnou a cítí se v kauze poškozený. Předmětem žaloby jsou Čunkovy výroky, které zazněly v různých médiích.

Stíhání zastaveno

Bývalá sekretářka Jiřího Čunka z vsetínské radnice se cítí poškozena tím, že prý kvůli Čunkovi dostala nálepku lhářky a podvodnice a tím ji měl zničit pověst. Ostravský krajský soud jí loni v červenci vyhověl pouze částečně, Čunkovi uložil zaplatit 80.000 korun jako náhradu nemajetkové újmy a povinnost omluvit se za některé výroky. Oba se proti verdiktu soudu odvolali.

Spor navazuje na několik let starou kauzu údajné korupce, v níž prý Čunek jako vsetínský starosta převzal v roce 2002 půlmilionový úplatek v souvislosti s privatizací městských bytů. Hlavní svědkyní byla tehdy právě Čunkova někdejší sekretářka Urbanová. Stíhání Čunka ale státní zástupce zastavil, stejně jako následné stíhání Urbanové obviněné z křivé výpovědi.

Článek rozšiřujeme.

 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…